Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-02@22:12:19 GMT

ضرورت احیا صحیح آئین« دید و بازدید» در جامعه

تاریخ انتشار: ۸ فروردین ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۲۷۴۰۱۳۶

یکی از اساتید تاریخ‌شناس گفت: آئین زیبای «دید و بازدید» یکی از سنت‌های دیرین ایرانیان را به‌درستی در جامعه احیاء کنیم.

استاد «ابوالحسن گرامی» در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: از آئین‌های زیبایی که با فرهنگ اصیل ایرانی و اسلامی ما عجین شده است سنت و آئین دید و بازدید می‌باشد که باید این آئین زیبا را به‌درستی در جامعه احیاء کنیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این استاد قم پژوهش افزود:این آئین سنتی و زیبا در طول سال انجام می‌گرفته است اما در عید نوروز و آغاز سال جدید به‌صورت ویژه‌ای برگزار می‌شده و به عید دیدنی و دید و بازدید عید نوروز شناخته می‌شود.

وی خاطرنشان کرد:ایرانیان بنا بر سنت کهن خود در واقع صله رحم را بر جای می‌آورند که در دین مبین اسلام نیز مورد تأکید بسیار می‌باشد.

استاد گرامی اظهار کرد: اگر چه امروز نیز این آئین کهن انجام می‌شود و در ایام عید، به دید و بازدید می‌پردازیم اما با گذر زمان، این آئین تا حدی رنگ باخته و تغییر کرده است و از آئین اصیل ما برگرفته از فرهنگ ایرانی و دینی فاصله دارد.

وی توضیح داد: آئین دید و بازدید و عید دیدنی باید به دور از تجمل‌گرایی و چشم و هم‌چشمی و توأم با احترام و تکریم مهمان و میزبان برگزار شود اما متأسفانه گاهی می‌بینیم برخی از ظواهر و ظاهرسازی‌ها و حتی بی‌مهری نسبت به تکریم مهمان و میزبان جای آن را گرفته است.

این استاد تاریخ‌شناس ادامه داد:در آئین زیبای دید و بازدید، بزرگان فامیل و طایفه جایگاه ویژه‌ای داشتند و در ابتدا به ریش سپیدان و بزرگترهای فامیل سر می‌زدند، چون در فرهنگ ما تکریم بزرگان و ریش سپیدان اقوام جایگاه خاصی داشت.

وی گفت: اما در برخی از خانواده‌ها گاهی بزرگترها مورد بی‌توجهی و بی‌مهری واقع می‌شوند و چه بسا آسایشگاه‌ها و خانه سالمندان جای کانون خانواده‌ها را گرفته است و حتی در ایام عید نیز برخی از خانواده‌ها نیز سراغی از بزرگان و افراد کهنسال خانواده را نمی‌گیرند.

گرامی خاطرنشان کرد: ما باید در کنار آئین‌ها و سنت‌های زیبای ایرانی و دینی خود، تکریم و احترام به سالمندان را به نسل های بعدی منتقل کنیم و این سنت های زیبا و دوست داشتنی را احیاء کنیم.

وی اظهار کرد: هم‌چنین در فرهنگ غنی ما، کودکان نیز از جایگاه مهمی برخوردار بودند و در دید و بازدید و عید دیدنی‌ها با هدیه و تحفه‌ای هر چند ناچیز دل کودکان را شاد می‌کردند و عیدی گرفتن بخشی از خاطرات زیبای کودکان محسوب می‌شد.

این پژوهشگر و تاریخ‌شناس یادآور شد: بسیاری از گسستگی‌های اجتماعی در نتیجه بی‌مهری خانواده‌ها به این سنت‌های اصیل است در گذشته مردم در دید و بازدیدهای خود از حال و روزگار یکدیگر مطلع می‌شدند و در صدد رفع مشکلات هم بر می‌آمدند.

وی اظهار کرد: در دید و بازدیدها احساس تعلق و پیوند عمیق بین اعضای خانواده و اقوام ایجاد می‌شد و همین امر در حفظ کیان خانواده اثر داشت و چه بسا در این دید و بازدیدها جوانان نیز نیمه‌های گم شده خود را برای پیوندی جدید و تشکیل خانواده می‌یافتند و با شناختی که وجود داشت خانواده‌های نوپا نیز از استحکام خوبی برخوردار می‌شد.

گرامی خاطرنشان کرد: در فرهنگ و سنت ما، دید و بازدید تنها مختص سالی یک بار نبود و در طول سال نیز انجام می‌شد و خانواده‌ها و حتی همسایگان نیز از حال هم با خبر بودند و مشکلات به آسانی حل می‌شد.

وی تصریح کرد: امروزه آپارتمان‌نشینی، توسعه شهرها، پراکندگی خانواده‌های سنتی هر یک دشواری‌هایی را برای دید و بازدید به وجود آورده تا جایی که گاهی می‌بینیم خانواده‌ها تمایلی به دید و بازدید ندارند.

این تاریخ‌شناس افزود: یکی از ویژگی‌های مهم دید و بازدید، روی خوش و مهمان‌نوازی است ما در آئین‌های کهن خود، برای مهمان جایگاه مهمی قائل هستیم و در هیچ شرایطی نبایدبرخورد سرد و بی روحی با مهمان داشت بلکه باید با برخورد خوش و مهمان نوازی،فضایی دوستانه و صمیمی برای پذیرش مهمان به وجود آورد.

وی گفت: ما مهمان را در فرهنگ غنی خود، حبیب خدا می‌دانیم و اگر چنین باوری وجود دارد باید مهمان مورد تکریم خاصی قرار بگیرد.

گرامی همچنین خاطرنشان کرد: دید و بازدید از خانواده هایی که در آستانه عید نوروز یکی از عزیزان خود را از دست دادند و شریک شدن در غم آن‌ها نیز یکی از رسوم زیبا در آئین دید و بازدید بود در این شرایط خانواده سوگوار نیز دیگران را در غم و اندوه خود شریک می‌دانست و تحمل بیشتری برای غم از دست دادن عزیزان خود به دست می‌آورد.

وی تصریح کرد: مهاجرت بی‌رویه به شهرها، بی‌خبری از حال اقوام و دوستان، مشکلات اقتصادی ناشی از عدم همراهی اقوام و دوستان در رفع مشکلات یکدیگر، گسستگی‌های اجتماعی و توسعه شهرک‌نشینی و حاشیه‌نشینی توام با هویت‌های ناشناخته اجتماعی هر یک سهم مهمی در افزایش آسیب‌های اجتماعی دارد.

این استاد پژوهشگر خاطرنشان کرد: اگر سنت‌های زیبای گذشته را به خوبی احیاء کنیم و به آداب و سنت‌های با ارزش خود احترام بگذاریم و آن را در زندگی‌های امروزمان بگنجانیم بسیاری از آسیب‌های اجتماعی برطرف خواهد شد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۲۷۴۰۱۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی: