Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-04@07:23:30 GMT

سوم رجب، سالروز شهادت امام هادي (ع)

تاریخ انتشار: ۱۲ فروردین ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۲۷۶۶۸۰۲

خبرگزاري آريا -
سوم رجب مصادف است با سالروز شهادت امام هادي (ع)

سوم رجب مصادف است با سالروز شهادت امام هادي (ع)، پيشواي دهم شيعيان در ماه ذي الحجه سال 212 ه.ق در شهر صريا (نزديک مدينه) ديده به جهان گشود. پدر ايشان حضرت امام محمدتقي جوادالائمه عليه السلام و مادرشان بانويي فاضله و عفيفه به نام سمانه است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



نام مبارک ايشان علي از القابشان نقي، هادي و نجيب؛ و کنيه‌شان ابوالحسن است.

امام علي‌النقي الهادي عليه السلام در سال 220 ه.ق به امامت رسيدند. در اين زمان ايشان در مدينه بودند و در آنجا به مدت 13 سال وظايف امامت خود را انجام مي‌دادند؛ مردم از اين سرچشمه حيات معنوي و علمي و فکري سيراب مي‌شدند و ايشان نيز به همه امور شيعيان رسيدگي مي‌کردند تا اين که متوکل (خليفه وقت) که در دشمني با ائمه اطهار(ع) مشهور بود؛ به خاطر هراسي که از نفوذ و محبوبيت امام عليه السلام در جامعه داشت ايشان را از مدينه به سامرا فراخواند زيرا احساس مي‌کرد که بايد امام را از نزديک تحت نظر بگيرد. پس از آمدن امام به سامرا، اگرچه ايشان ظاهرا آزاد بود اما «متوکل» منزلشان را طوري انتخاب کرده بود که همواره تحت نظر باشند. او به طور مرتب دستور تفتيش منزل ايشان را صادر مي‌کرد و تمام ديدارها و رفت و آمدها توسط نيروهاي حکومتي کنترل مي‌شد.

او جو بسيار خفقان آميزي را بر جامعه حکمفرما کرده بود و سختگيري و فشار زيادي را بر شيعيان اعمال مي‌کرد: علويان را در محاصره اقتصادي قرار داده بود. به شاعران درباري مال فراواني مي‌داد تا در اشعار خود به ائمه عليه السلام بي احترامي کنند. او اکثر سادات جليل القدر آن زمان را دستگير و زنداني کرده بود. از هولناکترين اقدامات او در دوره حکومتش، انهدام و تخريب مرقد امام حسين عليه السلام بود. اوضاع معيشتي مردم و خصوصا علويان در زمان خلفاي عباسي مخصوصا متوکل و بقيه خلفاي هم عصر امام هادي عليه السلام، بسيار دشوار بود زيرا آنان بيت المال مسلمين را صرف خوشگذراني‌هايي مي‌کردند که به گواهي تاريخ، هزينه‌هاي مربوط به آنها بي‌سابقه بوده است.

برخي از اقدامات امام هادي عليه السلام در زمان امامت
امام هادي عليه السلام با اين که شديدا تحت نظر بود، اما از پاي ننشست و فعاليت‌هاي خود را به شيوه‌اي مطابق اوضاع زمان خويش به پيش برد. از مهمترين فعاليت‌هاي ايشان اين بود که به مردم از راه‌هاي گوناگون آگاهي داده و منصب امامت و مقام علمي خود را در طي سخنان خويش و در مناظرات و پرسش و پاسخ‌هاي علمي، آشکار کرده و تثبيت کنند. همچنين عدم مشروعيت حکومت بني عباس را تبيين مي‌کردند. يکي ديگر از محورهاي فعاليت امام، آماده کردن مردم و شيعيان نسبت به غيبت حضرت مهدي عليه السلام بود. البته ايشان با نهايت احتياط و جلوگيري از حساس شدن حکومت، اين موضوع را به طور سربسته در ضمن سخنان خويش ذکر مي‌فرمودند.

از ديگر اقدامات اين امام بزرگوار؛ مبارزه با انحرافات، تربيت نيرو و افراد شايسته، تقويت سازمان وکالت، تبيين مقام شامخ امامت از طريق زيارت غديريه و زيارت جامعه است.

زيارت جامعه کبيره
از امام هادي عليه السلام چندين دعا و زيارت نامه برجاي مانده است که از مشهورترين آنها زيارت جامعه کبيره است. اين زيارت داراي سند صحيح بوده و از نظر بلاغت نيز در بالاترين درجه قرار دارد. شروح متعددي به فارسي و عربي بر اين زيارت نوشته شده است. زيارت جامعه کبيره متضمن مفاهيمي بسيار عالي و مطالبي بديع است.

از ديگر زيارات بر جاي مانده از امام هادي عليه السلام، زيارت غدير است که در آن هم خصوصيات و ويژگي‌هاي حضرت علي عليه السلام و هم حادثه غدير ذکر شده است.

امام علي‌النقي الهادي عليه السلام در سال 220 ه.ق به امامت رسيدند

شبکه ارتباطي وکالت
شرايط بحراني‌اي که امامان شيعه در زمان عباسيان با آن روبرو بودند، آنان را واداشت تا ابزاري جديد براي برقراري ارتباط با پيروان خود جستجو کنند. اين ابزار چيزي جز شبکه ارتباطي وکالت و تعيين نمايندگان و کارگزاران در مناطق مختلف توسط امام نبود.

هدف اصلي اين سازمان جمع آوري خمس، زکات، نذور و هدايا از مناطق مختلف توسط وکلا، و تحويل آن به امام، و نيز پاسخگويي امام به سؤالات و مشکلات فقهي و عقيدتي شيعيان و توجيه سياسي آنان توسط وکيل امام بود. اين سازمان کاربرد مؤثري در پيشبرد مقاصد امامان داشت.

امام هادي - عليه السلام - که در سامراء تحت نظر و کنترل شديدي قرار گرفته بود، برنامه تعيين کارگزاران و نمايندگان را که پدرش امام جواد - عليه السلام - اجرا کرده بود، ادامه داد و نمايندگان و وکلايي در مناطق و شهرهاي مختلف منصوب کرد و بدين وسيله يک سازمان ارتباطي هدايت شده و هماهنگ به وجود آورد که هدف‌هاي ياد شده را تامين مي‏‌کرد.

فقدان تماس مستقيم بين امام و پيروانش، نقش مذهبي - سياسي وکلا را افزايش داد، به نحوي که کارگزاران (وکلاي) امام مسئوليت بيشتري در گردش امور يافتند. وکلاي امام بتدريج تجربيات ارزنده‏‌اي را در سازماندهي شيعيان در واحدهاي جداگانه به دست آوردند. گزارش‌هاي تاريخي متعدد نشان مي‏‌دهد که وکلا، شيعيان را بر مبناي نواحي گوناگون به چهار گروه تقسيم کرده بودند: نخستين ناحيه، بغداد، مدائن و عراق (کوفه) را شامل مي‏‌شد. ناحيه دوم، شامل بصره و اهواز بود. ناحيه سوم، قم و همدان، و بالاخره ناحيه چهارم، حجاز، يمن و مصر را در بر مي‏‌گرفت. هر ناحيه به يک وکيل مستقل واگذار مي‏‌شد که تحت نظر او کارگزاران محلي، منصوب مي‏‌شدند. اقدامات سازمان وکالت را در دستور العمل‌هاي حضرت هادي - عليه السلام - به مديريت اين سازمان، مي‏‌توان مشاهده کرد.

شهادت امام (ع)
امام هادي - عليه السلام - با آنکه در سامراء تحت کنترل و مراقبت قرار داشت، اما با وجود همه رنج‌ها و محدوديت‌ها هرگز به کمترين سازشي با ستمگران تن نداد. بديهي است که شخصيت الهي و موقعيت اجتماعي امام و نيز مبارزه منفي و عدم همکاري او با خلفا، براي طاغوت‌هاي زمان هراس آور و غير قابل تحمل بود، و پيوسته از اين موضوع رنج مي‏‌بردند. سرانجام تنها راه را خاموش کردن نور خدا پنداشتند و درصدد قتل امام برآمدند و بدين ترتيب امام هادي نيز مانند امامان پيشين با مرگ طبيعي از دنيا نرفت، بلکه در زمان «معتزّ»، مسموم گرديد و در رجب سال 254 هجري به شهادت رسيد و در سامراء، در خانه خويش به خاک سپرده شد.

برخي از سخنان امام هادي عليه السلام
* دنيا همانند بازاري است که عدّه‌اي در آن براي آخرت سود مي‌برند و عدّه‌اي ديگر ضرر و خسارت متحمّل مي‌شوند.

* تواضع و فروتني چنان است که با مردم چنان کني که دوست داري با تو آن کنند.

*علم و دانش بهترين يادبود براي انتقال به ديگران است، ادب زيباترين نيکي‌هاست و فکر و انديشه آئينه صاف و تزيين کننده اعمال و برنامه‌هاست.

*شانه کردن موها به وسيله شانه عاج، سبب روئيدن و افزايش مو مي‌باشد، همچنين سبب نابودي کرم‌هاي درون سر و مُخ خواهد شد و موجب سلامتي فکّ و لثه‌ها مي‌گردد.

*همنشين شدن و معاشرت با افراد شرور نشانه پستي و شرارت تو خواهد بود.

*بخل ناپسنده‌ترين خلق و خوي است.

*طمع خصلتي ناروا و ناشايست است.

منبع: isna.ir

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۲۷۶۶۸۰۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی: