Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-24@20:30:17 GMT

آهوان دشت سهرین و حکایت چشمان نگران «جیران»

تاریخ انتشار: ۱ تیر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۲۰۲۰۵۱۸۲/آهوان_دشت_سهرین_و_حکایت_چشمان_نگران_جیران

آهوان دشت سهرین و حکایت چشمان نگران «جیران»

دشت سهرین از دیرباز مامن و خاستگاه گونه های مختلف جانوری بوده، گونه های کمیابی همانند آهوی دشت سهرین، جیران و خرس قهوای که همواره در معرض خطر انقراض بودند، هر چند تلاش ها و برنامه ریزی محیط زیست استان زنجان و نگرانی های فعالان زیست محیطی مانع از تحقق این چالش شده است ولی برای حفظ این گونه ها و جلوگیری از انقراض آنها باید برنامه ریزی جامع صورت بگیرید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وجود برخی افراد سودجو که به شکل های مختلف اقدام به شکار آهوان و سایر گونه های جانوری استان زنجان می کنند، همواره عامل چالش برای حیات وحش استان زنجان شده و حتی در بسیاری موارد نگرانی هایی در خصوص انقراض نسل برخی گونه ها را ایجاد کرده است.
دشت آهو خیز سهرین قسمتی از منطقه حفاظت شده سرخ آباد است که یکی از مناطق با ارزش ایران محسوب می شود. عرض متوسط این دشت 10 تا دوازده کیلومتر و متوسط ارتفاع آن 1650 متر و شیب متوسط دشت سهرین دو تا سه درصد به سمت جنوب غربی است، این دشت جزء یکی از دشت های مهم استان زنجان است که در جذب و جلب گردشگران داخلی و خارجی تاثیر گذار است.
این اکو سیستم دشتی در گذشته از نظر اکولوژیکی به عنوان یک زیستگاه تابستانی و مهاجرتی برای آهوان محسوب می شد و این حیوانات به طور پراکنده از خردادماه تا آذرماه هر سال در این منطقه دیده می شوند اما به علت توسعه راهها، خطوط انتقال برق و گاز و توسعه شهرها و مراکز مسکونی، روند گذر آهوان را مختل و اثرات سوء خود را نمایان ساخت و لزوم حفاظت این منطقه اجتناب ناپذیر شد. در نهایت در بهمن 57 با مصوبه شورای عالی حفاظت محیط زیست در قالب بخشی از منطقه حفاظت شده سرخ آباد تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست قرار گرفت.

دشت سهرین، بیم وامید ها برای حفظ گونه کمیاب آهو
وجود پستانداران نظیر آهوی ایرانی، گرگ، شغال، روباه معمولی، رودک، تشی، خرگوش، گراز، و پرندگانی چون با قرقره شکم سیاه، کبوتر چاهی، کبک معمولی،سارگپه، عقاب طلایی، دلیجه، انواع چکاوک، زنبور خوار، جغد، سار صورتی، طرلان،در این زیستگاه محرز است و آهو به عنوان شاخص ترین حیوان این منطقه از اهمیت ویژه ای برخودار است.
زیبایی محیط زیست به داشتن آهوان زیبا، پرندگان زیبا و رعنا، کل و بز، کبک ، شغال، گور کن، خار پشت، خرگوش ، روباه، کفتار، گراز و سیاه گوش است ولی متاسفانه شکار این گونه های حیوانی آسیب جدی را به محیط زیست می زند.
مدیر کل محیط زیست استان زنجان در گفتگو با خبرنگار مهر، وسعت استان زنجان را 22 هزار و 164 کیلومتر مربع اعلام کرد و گفت: این استان به لحاظ تنوع آب و هوایی و اکوسیستم های گوناگون از تنوع زیستی گیاهی و جانوری ویژه ای برخوردار است و اداره کل محیط زیست استان زنجان در جهت حفاظت از این اکوسیستم ها و جوامع زیستی، مناطقی را در قالب عناوین حفاظت شده، پناهگاه حیات وحش و شکار ممنوع تحت مدیریت و مراقبت ویژه قرار داده است.
موسوی افزود: مجموع این مناطق در استان زنجان 503 هزار و 322 هکتار است که 22.97 درصد مساحت کل استان را شامل می شود.
وی مناطق حفاظت شده در این استان را انگوران با 92 هزار و 297 هکتار در شهرستان ماهنشان، منطقه حفاظت شده سرخ آباد با 122هزار و 618 هکتار، پناهگاه حیات وحش انگوران با 29 هزار و 833 هکتار، منطقه شکار ممنوع خراسانلو با 70 هزار و 157 هکتار واقع در شمالشرق مجموع مناطق حفاظت شده در استان زنجان 503 هزار و 322 هکتار است که 22.97 درصد مساحت کل استان را شامل می شودابهر، منطقه شکار ممنوع فیله خاصه با 25 هزار هکتار واقع در بخش زنجانرود، منطقه شکار ممنوع خرمنه سر با 77 هزار و 885 هکتار واقع در طارم اعلام کرد.
مدیرکل محیط زیست استان زنجان تصریح کرد: در این میان در منطقه حفاظت شده سرخ آباد از گونه های شاخص حیات وحش این منطقه آهوی نژاد اصیل ایرانی، کل و بز، خرس قهوه ای، سیاه گوش، پلنگ ، کبک دری، کبک معمولی، کبک چیل، گرزا، گرگ، تشی و انواع پرندگان و بازهای شکاری است.
موسوی افزود: آهوی ایرانی دارای جثه متوسطی است نرها شاخ های نسبتا بلندی دارند که طول آن گاهی از 45 سانتی متر تجاوز می کند و از ماده ها که غالبا فاقد شاخ هستند ، متمایز هستند، در فصل تابستان موها کوتاه و شنی رنگ و در زمستان موها بلند تر و متمایل به قهوه ای هستند.
وی ابراز کرد: در این میان شکار آهوها باعث انقراض این گونه ها می شود و محیط زیست با شکار چیان به طور قاطع برخورد می کند.
مدیر کل محیط زیست استان زنجان با بیان اینکه موضوع حیات وحش تابع شرایط کشوری است و خوشبختانه براساس سرشماری اخیر وضعیت آهوی دشت سهرین به عنوان اخرین بامانده تنوع زیستی و ذخیره ژنتیکی اهو در شمالغرب کشور خوب است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان زنجان با بیان اینکه در حفظ محیط زیست طبیعی و حفظ زیستگاه‌ها و تنوع زیستی دو رسالت مهم داریم، گفت: استان زنجان از 154 گونه جانوری بهره مند است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان زنجان با اشاره به آماده شدن اطلس مهره‌داران زنجان، اضافه کرد: مناطق شکار ممنوع در استان زنجان قابلیت ارتقای میزان سطح دارد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان زنجان با بیان اینکه گونه‌های جانوری چون پلنگ و خرس در استان زنجان وجود دارد، ابراز کرد: چشم‌اندازها و جاذبه‌های طبیعی در استان زنجان برای استفاده مطلوب وجود دارد.
موسوی با اشاره به چالش‌ها و مشکلات در حوزه حفاظت محیط زیست، افزود: وجود سلاح‌های شکاری خارج از آمار یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های سازمان حفاظت محیط زیست استان زنجان است.
موسوی افزود: متاسفانه برخی افراد غیرمسئول با نظرات غیر کارشناسانه می گویند آهوها را ببرید و بفروشید در حالی که مساحت منطقه و تعداد آهوان و تغذیه آنها خیلی ناچیز است و خسارتی را به شخصی وارد نمی کنند.
وی از وجود حدود هزار و 400 آهو در دشت سهرین خبر داد و گفت: باید امنیت در منطقه برای آهوان مد نظر قرار گیرد و منطقه ای در دشت سهرین برای حفاظت از آهوان پیش بینی شده تا در زمستان در امان باشند.
مدیر کل محیط زیست استان زنجان گفت: مطالعات طرح مدیریتی دشت سهرین انجام شده و تفاهم نامه آن توسط استاندار امضاء شده است. باید امنیت آهوان تامین و از ظرفیت مردمی هم برای حراست از جان آهوان در دشت سهرین استفاده شود.
موسوی در پایان از نصب دوربین مدار بسته برای کنترل حیات وحش در دشت سهرین زنجان خبر داد و اظهار کرد: با این دستگاه می‌توان شاهد تحرکات در سطح دشت سهرین بوده، چرا که این سیستم پیشرفته قابلیت تصویر دهی آنلاین را دارد.
6085
دریافت و انتشار: رویا رفیعی

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۲۰۵۱۸۲/آهوان_دشت_سهرین_و_حکایت_چشمان_نگران_جیران را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی: