Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-04-25@22:51:48 GMT

خواندن جواب برگه آزمايش خون ،ادرار و تيروئيد +آموزش تفسير جواب آزمايش

تاریخ انتشار: ۷ مرداد ۱۳۹۶ | کد خبر: ۲۱۹۹۵۹۹۲/خواندن_جواب_برگه_آزمایش_خون_ادرار_و_تیروئید_آموزش_تفسیر_جواب_آزمایش

خبرگزاري آريا - جواب آزمايش ادرار ، خواندن جواب آزمايش تيروئيد ، جواب آزمايش خون بارداري ، تفسير ازمايش خون ، آزمايش خون mcv ، تفسير ازمايش کامل خون  ،آزمايش خون cbc ، rbc در آزمايش خون چيست ، مقدار tsh در کم کاري تيروئيد

آموزش خواندن برگه آزمايش خونحتما براي شما هم اتفاق افتاده که پس  از انجام آزمايش خون و گرفتن نتيجه آن از آزمايشگاه، مي خواهيد اطلاع داشته باشيد مفهوم اين همه عدد  در برگه آزمايش چيست و به اشخاصي که  در اين زمينه اطلاعاتي دارند، رجوع کرده و از آنها کمک خواسته ايد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ما در اين بخش مي خواهيم چهارچوب جامع اين برگه  به ظاهر پيچيده و را به شما بگوييم و با تعريف معاني آن تلاش کنيم تا بخشي از نگراني شما کم شود.
آزمايش خون که پانل هاي خوني هم گفته مي شود، يکي از ابتدايي ترين ابزارهاي علم پزشکي در تشخيص بيماري ها هستند.

اگر چه امروزه آزمايش‌هاي بسيار دقيقي وجود دارند که مي توانند مقدار ميکروسکوپي جزيي‌ترين اجزاي روي سلول‌هاي سرطاني را هم در بدن اندازه بگيرند و يا هر لحظه عناصر پروتئيني يا شيميايي جديدي معرفي مي‌شوند که اندازه‌گيري آنها در خون يا ديگر مايعات بدن مي تواند به پزشکان در تشخيص بيماري‌ها کمک کند اما براي اغلب مردم و همچنين بسياري از پزشکان، کلمه «آزمايش‌» يادآور آزمايش کامل خون، يعني همان آزمايش معروفي است که تعداد سلول‌هاي اصلي خون طي آن اندازه‌گيري مي شود.
به گزارش ساتين : آزمايش خون يا CBC که مخفف جمله انگليسي «شمارش کامل خون» است، يکي از ابتدايي‌ترين و در عين حال اصلي‌ترين آزمايشاتي است که مي تواند زمينه تشخيص بسياري از بيماري‌ها و از آن مهم‌تر، بيانگر شرايط کلي و حياتي بدن باشد.
* انواع آزمايشات
آزمايشات روتين شامل:الف-آزمايش خون CBC_FBS_BS_Hb-HCT_PLT-PT-PTT-Cholestrol_Fb-Cr- BUN-Na- K-Ca-LDL-HDL-
ب- آزمايش ادرار UA-UC
ج-آزمايش مدفوع: گاياگ و کشت مدفوع
ساير آزمايشات غير روتين است و در مورد بيماران خاص استفاده مي شود شامل:
د- آزمايش مغز نخاع
و-آزمايش خلط
ه- آزمايش کشت تراشه
ي- ساير آزمايشات
معني حروف اختصاري در هر آزمايشFBS قند خون ناشتا
MCHC غلظت متوسط همو گلوبين
WBC شمارش گلبول هاي سفيد
RBC شمارش گلبول هاي قرمز
HB همو گلوبين
HC هماتو کريت (درصد گلبول هاي قرمز در خون)
HCV حجم متوسط گلبول هاي قرمز
HCH مقدار متوسط همو گلوبين در گلبول هاي قرمز
R.D.W ضريب تغييرات اندازه گيري گلبول هاي قرمز
PLT شمارش پلاکت ها
PTE در صد پلاکت ها
MPV حجم متوسط پلاکت ها
MCH وزن متوسط هموگلوبين
MCV حجم متوسط هموگلوبين
M/E نسبت سلول هاي زاينده گلبول سفيد به قرمز
RDW پهناي گلبول قرمز در منحني
UA تجزيه کامل ادرار ( PH،رنگ ،بو،توده هاي متراکم)
TGs تري گليسيريد (چربي که باعث رسوب در رگ هاو عروق مي شود)
HCG تست حاملگي
FSB آزمايش قند خون
* توضيحات آزمايش خون
VLDL : مخفف و مختصر شده VERY LOW DENSITY LIPOPROTEIN است که از دسته خانواده ليپوپروتين ها محسوب مي شود (شيلوميکرون- HDL- LDL). شيلوميکرون چربي هاي غذايي را در خون حمل و نقل مي کند درحالي که VLDL چربي هاي داخلي مخصوصا کلسترول را .
CHYLOMICRONES : شيلوميکرون ذراتي است حاوي پروتئين و چربي که در واقع چربي هاي غذايي را از روده به کبد و عضلات و قلب منتقل مي کند و عمدتا حاوي تريگليسريد ميباشند.
BILIRUBIN : ماده اي است که از کاتابوليسم هِم HEME زنجيره گلوبين به وجود مي آيد . چنانچه اين ماده در خون زياد شود يرقان يا زردي به وجود مي آيد. يرقان مي تواند به چند علت به وجود آيد يا ناشي از هموليز شديد گلبولهاي سرخ باشد يا ناشي از نقص هاي انزيمهاي کبدي باشد – و يا ناشي از انسداد باشد.
HBA1C : در گلبولهاي سرخ انواع مختلفي از هموگلوبين ها وجود دارد که بيشترين غلظت را در افراد بالغ هموگلوبين نوع A تشکيل ميدهد اما مقدار کمي از اين نوع توسط کربوهيدراتها گليکوزيله مي شود که به آن HBA1C ميگويند اين نوع از هموگلوبين در افراد ديابتيک غلظت بيشتري دارد و در واقع نشان دهنده ميزان قند خون اين افراد طي دو سه ماه گذشته مي باشد.
RETIC : مخفف و مختصر شده reticolocyte است که از دسته سلول هاي سرخ خون بحساب مي آيد . بدليل نابالغ بودن در رنگ اميزي حياتي شبکه هايي از رشته هاي ريبوزومي در آن مشاهده مي شود . اين سلول ها از نظر اندازه بزرگ هستند. حضور اين سلولها درخون رابطه مستقيم با فعاليت خونسازي مغز استخوان دارد. تعيين درصد اين سلو لها درخون جهت براورد ميزان خونسازي موثر است.
PBS : مخفف و مختصر شده براي peripheral blood smear مي باشد که منظور از آن مشاهده اسمير خون محيطي است . و گزارش اشکال غير طبيعي و اندازه هاي غير طبيعي از گلبولهاي سرخ خون محيطي است.
Diff : مخفف و مختصر شده differential است که منظور از آن تعيين درصد گلبولهاي سفيد خون بصورت چشمي است .در اين ازمايش تعداد 100 تا 200 عدد گلبول سفيد بطور چشمي شمارش مي شود و در صد عدد انواع مختلف سلول هاي سفيد خون گزارش ميگردد.عمدتا در عفونتهاي ميکروبي نوتروفيل ها درصد بالايي پيدا ميکنند و در عفونتهاي ويروسي عمدتا درصد لنفوسيتها افزايش پيدا مي کند.
G6PD : مخفف و مختصر شده براي glucose 6 phosphate dehydrogenase است که يک نوع انزيم درونسلولي است که در گلبولهاي سرخ هم يافت مي شود اين انزيم در گلبولهاي سرخ يک انزيم کليدي جهت حفظ غشاي گلبولهاي سرخ محسوب مي شود چنانچه اين انزيم کمبود و يا ناياب باشد هموليز گلبولهاي سرخ خود بخود رخ ميدهد و فرد دچار انمي ناشي از هموليز خواهد شد.
BUN : مخفف و مختصر شده BLOOD UREA NITROGEN است سنجش اين پارامتر سرمي براي ارزيابي عملکرد کليه بسيار مفيد است . اوره يک محصول فرعي است که از متابوليسم پروتئين ها در کبد توليد مي شود و در واقع ضايعات ناشي از مصرف پروتئين ها بصورت اوره از کليه ها دفع ميگردد بنابراين شاخص خوبي جهت بررسي عملکرد کليه مي باشد.
Cr : مخفف و مختصر شده CREATININE است اين جسم آلي در بدن از ماده اي به نام کراتين فسفات حاصل مي شود که در عضلات توليد ميگردد . مقدار اين جسم در بدن افراد مختلف بستگي متناسب با توده عضلاني فرد دارد مثلا در نوزادان کمتر و در مردان بالغ با توده عضلاني زياد بيشتر. از اين تست به کمک تست BUN جهت عملکرد کليه استفاده مي شود.
AST: مخفف و مختصر شده ASPARTATAE TRANSAMINASE است . که يک آنزيم بوده و در بدن در بافتهاي مختلف وجود دارد به عنوان مثال اين انزيم در کبد – قلب – گلبولهاي سرخ و .. وجود دارد. بالا بودن اين انزيم در مقادير غير طبيعي نشانگر حضور بيماري در فرد است مانند هموليز درون عروقي – آسيبهاي کبدي ناشي از هپاتيت و يا کبد چرب – آسيبهاي قلبي.
ALT : مخفف و مختصر شده ALANINE TRANSAMINASE است همانند AST يک انزيم محسوب مي شود که در همان بافتهايي که AST وجود داد اين انزيم نيز حضور دارد و مقادير بالا ي اين انزيم مرتبط است با همان بيماري هاي که در مورد AST بيان شد.
PRO : مخفف و مختصر شده PROTEIN است . اين تست جهت اندازه گيري کل پروتئين هاي سرمي بکارگرفته مي شود . از آنجايي که در سرم تعداد متنوعي پروتئين وجود دارد و هر کدام مرتبط با بيمارهاي خاصي است لذا جهت تعيين نوع پروتئين مذکور ميبايست تست ديگري به نام پروتئين الکتروفورز انجام گردد تا مشخص گردد که افزايش يا کاهش مربوط به کدام نوع پروتئين سرمي است.
MCH : مخفف و مختصر شده MEAN CORPOSCULAR OF HEMOGLOBIN است و بيانگر ميزان متوسط هموگلوبين در هر سلول است. براساس واحد پيکوگرم بيان مي شود.
MCHC : مخفف و مختصرشده براي MEAN CORPOSCULAR HEMOGLOBIN CONCENTRATION است و بيانگر ميزان غلظت متوسط هموگلوبين در سلول قرمز است. اين اندکس گلبول سرخ با ميزان رنگدانه هموگلوبين مرتبط است و به اصطلاح گلبول سرخ را هايپرکروم و يا هيپوکروم مي گويند.
RDW : مخفف و مختصر شده براي RED BLOOD CELL DITRIBUTION WIDTH است. اندازه اين عبارت نشاندهنده ميزان يکنواختي و يا عدم يکنواختي اندازه گلبولهاي سرخ خون است. که هر چه اين عدد کمتر باشد به معني آنست که گلبولهاي سرخ خون يکدست تر است از نظر اندازه و برعکس اگر اين عدد بزرگتر باشد نشانه عدم يک دست بودن گلبولهاي سرخ خون است و مرتبط با بعضي بيماري ها ست. براي شک به آنيزوسايتوزيس و پويکيلوسايتوزيس مي توانيد به سراغ اين اندکس گلبول سرخ برويد.
Lym : مخفف و مختصر شده براي کلمه LYMPHOCYTE است که از نظر تعداد از گلبولهاي سفيد مهم خون مي باشد و کاهش يا افزايش در ميزان اين سلول خوني هم مرتبط با بيماري هاي غالبا ويروسي است اگرچه با بيماري هاي ديگري نيز مرتبط است.
NEU : مخفف و مختصر شده براي کلمه NEUTROPHIL است که از ديگر گلبولهاي سفيد مهم خون است و افزايش و کاهش در تعداد آن مرتبط با بيماري هاي غالبا عفوني و باکتريايي مي باشد اگرچه با بيماريهاي ديگري نيز ارتباط دارد.
CBC : مخفف CELL BLOOD COUNT است و اشاره به شمارش و اندازه گيري تمام مقادير قابل اندازه گيري و قابل محاسبه خون دارد . که شاملWBC – RBC – HCT-HGB-PLT-MCH-MCV-MCHC-MPV-RDW-…… مي شود .
WBC : مخفف WHITE BLOOD CELL است و اشاره به تعداد و شمارش سلولهاي سفيد خون دارد که شامل نوتروفيل – منوسيت – لنفوسيت – بازوفيل – ائوزينوفيل مي شود.
RBC : مخفف RED BLOOD CELL است و منظور از آن تعداد گلبولهاي قرمز خون مي باشد.
HGB : مخفف HEMOGLOBIN است و منظور از آن ميزان رنگدانه خون انسان است که مقدار آن در خون نشاندهنده کم خوني يا پرخوني و يا طبيعي بودن خون فرد است . PLT: مخفف PLATELET بوده و به تعداد سلول هايي به نام پلاکت در خون اشاره دارد. اين سلول هاي در انعقاد خون نقش دارند و تعداد آنها مرتبط با بيماريهاي انعقادي خون مي باشد.
HCT : مخفف HEMATOCRIT مي باشد و بيانگر نسبت حجم سلولي خون و بخش مايع خون مي باشد.
MCV : مخفف MEAN CORPOSCULAR VOLUME است و به ميانگين حجم گلبولهاي سرخ خون اشاره دارد.
* جزئيات آزمايش خون
براي آشنايي بيشتر با اجزاي اين آزمايش خون و فهميدن اينکه معني آن چند حرف انگليسي با اعدادي که روبه‌رويشان نوشته مي شود چيست، مي توانيد مطالب زير را بخوانيد:
RBC
RBC مخفف کلمه سلول‌ قرمز خون است. اين سلول‌هاي قرمز يا همان گلبول‌هاي قرمز، در واقع اصلي‌ترين قسمت خون و عامل رنگ قرمز آن هستند. خود اين رنگ قرمز به دليل وجود ماده‌اي به نام هموگلوبين است که کمک مي کند گلبول‌ قرمز، اصلي‌ترين وظيفه خود يعني حمل و نقل اکسيژن و دي‌اکسيدکربن را انجام دهد. به طور خلاصه مي شود گفت گلبول‌هاي قرمز وسيله حمل و نقل اکسيژن از ريه به بقيه سلول‌هاي بدن هستند.
مقادير طبيعي: بين 4/7 تا 6/1 ميليون در هر ميکروليتر خون. اين عدد براي خانم‌ها مقداري کمتر و در کودکان مقداري بيشتر است.
* چه چيزهايي باعث کاهش آن مي‌شوند؟
خونريزي‌هاي گوارشي يا خون‌ريزي‌‌هاي واضح از محل زخم، سوءتغذيه و فقر آهن يا کمبود ويتامين B12 ، شکستن سلول‌هاي خوني يا هموليز در اثر بعضي بيماري‌هاي خاص مثل فاوسيم، بعضي مشکلات ژنتيکي مثل گلبول‌هاي قرمز سلول داسي‌شکل و مشکلات مغز استخوان باعث پايين آمدن مقدار گلبول‌هاي قرمز مي‌شوند.
نارسايي و بعضي مشکلات کليوي، بيماري‌هاي مزمن و تومورهاي سرطاني و همچنين بيماري‌هاي روماتوييد هم باعث از بين رفتن RBCهاي خون و کاهش اين عدد در برگه آزمايش خون مي‌شوند.
RBC Index
الف: تعيين ميانگين حجم يک گويچه قرمز( (A- MCV
ب: تعيين ميانگين مقدار هموگلوبين در يک گويچه قرمز و غيره( (B –MCH
ج: گزارش مرفولوژي گويچه هاي قرمزخون C -Red Blood Cell morphology report D -Immature cells report
د: گزارش سلولهاي نارس
ه: گزارش انگل خوني از جمله انگل مالاريا در صورت مشاهده
E – Malaria Parasit report
آزمايش CBC به طور کامل توسط کارشناس آزمايشگاه انجام مي گردد که نتيجه آن بسيار ارزشمنداست.
* چه چيزهايي باعث افزايش آن مي شود؟
مقدار بالاي گلبول قرمز مي تواند نشان‌دهنده ظرفيت‌ بالاي حمل اکسيژن باشد. در بعضي ورزشکاران و همچنين زندگي در ارتفاع به خاطر کمبود اکسيژن در هوا باعث افزايش RBC خون مي شود. بيماري‌هاي ريوي يا کلا هر نوع بيماري‌اي که هيپوکسي مزمن (کمبود اکسيژن طولاني مدت در بدن) ايجاد مي کند، مثلا بيماري‌ مادرزادي قلبي، هم باعث توليد بيشتر RBC مي‌شوند.
نکته: گلبول قرمز به طور طبيعي بعد از توليد در مغز استخوان 120 روز در خون زندگي مي کند و در آخر عمر خود خرد مي شود و به عناصر سازنده‌اش تبديل مي شود. مقدار RBC‌ها در طي بارداري به طور طبيعي کمي کمتر نشان داده مي شود چون حجم مايع خون افزايش پيدا کرده است. عدد RBC در واقع مقدار دقيق گلبول‌هاي قرمز در 1ميلي‌ليتر خون محيطي است. بسته به آزمايشگاه و نوع کيت مورد استفاده، ممکن است مقياس شمارش اين سلول فرق کند. خوردن داروهايي مثل کلرامفنيکل هم باعث کاهش RBC مي شود.
HCT
هموتوکريت يا HCT هم يکي از مقادير اندازه‌گيري گلبول قرمز است. به طور کلي «هم» به معني آهن است و هر جا در هر کلمه‌اي آمد حتما آن کلمه ارتباطي با گلبول قرمز دارد.
هماتوکريت درصدي از حجم کلي خون است که از گلبول قرمز ساخته شده و با اندازه‌گيري قسمت قرمز رسوب خون در لوله آزمايش نسبت به کل ارتفاع خون اندازه‌گيري مي شود. به خاطر بيماري‌ها و شرايط مختلفي که مي توانند اندازه‌گيري RBC و Hgb را با اشکال مواجه کنند، HCT هم اندازه‌گيري مي شود تا به طور مستقيم نشان‌دهنده اندازه هموگلوبين و گلبول قرمز در خون باشد. اين عدد معمولا با درصد نشان داده مي شود.
مقادير طبيعي: اعداد بين 42 تا 52 درصد براي آقايان و 37 تا 47 درصد براي خانم‌ها نرمال به حساب مي آيد. در خانم‌هاي باردار درصد بالاتر از 33 طبيعي است.
محدوده خطر: HCT بالاتر از 60 درصد و پايين‌تر از 15 درصد بايد باعث نگراني پزشک شود.
* چه چيزهايي باعث کاهش آن مي شود؟
تقريبا همان دلايل RBC،Hgb به علاوه شرايطي مثل پرکاري تيروييد، سيروزکبدي، نارسايي مغز استخوان و ميلوم مولتيپل باعث کاهش هماتوريت مي‌شوند.
* چه چيزهايي باعث افزايش آن مي شود؟
سوختگي، اسهال شديد، بيماري‌هاي انسدادي ريوي، از دست دادن زياد آب، توليد بيش از حد گلبول قرمز عوامل افزايش HCT هستند.
نکته: بيماري‌هايي که باعث به وجود آمدن شکل‌هاي غيرطبيعي گلبول قرمز مي‌شوند (مثل بيماري گلبول قرمز داسي‌‌شکل) مقدار HCT را تغيير مي‌دهند. وقتي مقدار گلبول سفيد به شدت بالا باشد بر مقدار HCT موثر است. در صورت طبيعي بودن اندازه‌هاي گلبول قرمز، مقدار هماتوکريت 3 برابر هموگلوبين است. هماتوکريت را نبايد بلافاصله بعد از خون‌ريزي شديد اندازه‌گيري کرد.
WBC
اين سه حرف مخفف «سلول‌هاي سفيدخون» و نشان‌دهنده گلبول‌هاي سفيد است. اندازه‌گيري مقدار گلبول‌هاي سفيد خون يکي از روش‌هاي اصلي تعيين وجود عفونت در بدن است چون اين سلول‌ها که جزو سيستم دفاعي بدن هستند در شرايط بيماري‌هاي عفوني و غيرعفوني واکنش‌هاي مختلفي از خود نشان مي‌دهند.
* شمارش WBCها دو جزء دارد:
يکي مقدار کلي گلبول‌هاي سفيد در يک ميلي‌ليتر خون و جزء ديگر شمارش جزء به جزء اين سلول‌ها چون گلبول‌ سفيد خود متشکل از پنج نوع مختلف است که کم و زياد شدن هر کدام از اين انواع معني خاص خود را دارد. کلمه «diff» که در جلوي CBC به معني آزمايش خون نوشته مي شود درخواست براي شمارش همين انواع مختلف گلبول‌سفيد است.
مقادير طبيعي: در بزرگسالان و بچه‌هاي بالاتر از 2 سال مقدار گلبول‌سفيد بين 5 تا 10 هزار در هر ميلي‌ليتر خون طبيعي است.
محدوده خطر: WBC کمتر از 2500 و بيشتر از 30000 هر کدام نشان‌دهنده بيماري‌هايي هستند که مي توانند گاهي خطرناک باشند.
* چه چيزهايي باعث کاهش آن مي شود؟
لکوپني يا کاهش گلبول‌سفيد به مقادير زير 4هزار گفته مي شود که معمولا در نتيجه نارسايي مغز استخوان، مسموميت دارويي عفونت بسيار زياد، سوءتغذيه، بيماري‌هاي خودايمني، ايدز، به وجود مي آيد. در بسياري از انواع نارسايي‌هاي مغز استخوان (مثلا بعد از شيمي‌درماني،‌ راديوتراپي و…) هم اين مقدار کاهش مي‌‌يابد.
* چه چيزهايي باعث افزايش آن مي شود؟
افزايش گلبول‌سفيد، لکوسيتوز نام دارد و به مقادير بالاتر از 10هزار گفته مي شود. که به طور معمول نشان‌دهنده عفونت، التهاب، تخريب بافت بدن و يا لوسمي يا سرطان خون است. ضربه و جراحت، استرس و تب هم مقدار WBC را افزايش مي‌دهند.
نکته: عمل اصلي گلبو‌ل‌سفيد مبارزه با عفونت و حذف عوامل خارجي و مزاحم است و در مواقع آلرژ‌ي‌ها هم اين سلول‌ها مسوول بروز واکنش هستند. تغيير هر کدام از انواع WBC معني خاص خود را دارد و ممکن است نشان‌دهنده عفونت با ميکروب، ويروس و يا حتي استرس باشد. فعاليت شديد بدني و ورزش سنگين هم براي مدتي باعث بالا رفتن تعداد WBC در خون مي شود. بارداري و زايمان هم اين مقدار را افزايش مي‌دهند.
Hgb
در برگه‌هاي آزمايش خون مختلف ممکن است به صورت‌هاي مختلف HGB،Hg، يا Hgb نوشته شود. هم اينها مخفف کلمه هموگلوبين، يکي از عناصر اصلي تشکيل دهنده گلبول‌ قرمز است. اين ماده که در آن آهن به کار رفته خود از اسيد آمينه تشکيل شده و جايگاه‌هاي مختلفي براي ترکيب با اکسيژن دارد. هموگلوبين در جايي که اکسيژن زياد وجود دارد با آن ترکيب مي شود و در محيط کم اکسيژن آن را آزاد مي کند. اندازه‌گيري مقدارکلي هموگلوبين در واقع نوعي نشان‌هنده تعداد گلبول‌هاي قرمز است.
مقادير اصلي: مقدار طبيعي براي آقايان بين 14 تا 18 گرم در هر دسي‌ليتر است و براي خانم‌ها مقادير بين 12 تا 16 گرم در هر دسي‌ليتر طبيعي محسوب مي شود.
محدوده خطر: هموگلوبين زير 5 و بالاي 20 مقادير بحراني به حساب مي‌آيند و حتما نيازمند رسيدگي فوري هستند.
* چه چيزهايي باعث کاهش آن مي شود؟
دقيقا همان دلايل کاهش گلبول‌هاي قرمز چون هموگلوبين را هم تخريب مي‌کنند باز کاهش مقدار آن در خون مي‌شوند. کم‌خوني، خون‌ريزي شديد، سرطان، سوءتغذيه، بيماري لوپوس، بيماري‌هاي کليوي و بزرگي طحال باعث کاهش هموگلوبين مي‌شوند. مصرف آنتي‌بيوتيک‌ها، آسپيرين و ايندومتاسين و همچنين داروهاي ضدسرطان هم هموگلوبين خون را کم مي‌کنند.
* چه چيزهايي باعث افزايش آن مي شود؟
مشکلات ريوي، سوختگي شديد، نارسايي مزمن ريه و از دست دادن زياد آب (دهيدراسيون‌) مقدار اين ماده حياتي را افزايش مي‌دهند. جنتامايسين و متيل‌دوپا هم جزو داروهايي هستند که عوارض جانبي‌شان افزايش Hgb است.
نکته: مقدار Hgb در بارداري کاهش مي‌يابد چون با اينکه خون‌سازي کمي بيشتر شده است اما حجم مايع بدن و خون بالا رفته و مقدارکلي هموگلوبين در هر دسي‌ليتر آن کاهش مي‌يابد. زندگي در ارتفاع هم به خاطر نياز بيشتر بدن به اکسيژن و کمبود اکسيژن محيط باعث توليد بيشتر هموگلوبين مي شود. در طحال اغلب سلول‌هاي پيرخون تخريب مي‌شوند. بزرگ شدن طحال يعني تخريب بيشتر سلول‌ها و به همين دليل به دنبال آن کاهش RBC و Hgb رخ مي‌دهد.
آموزش خواندن آزمايش تيروئيدکم کاري و پرکاري تيروئيد از شايع ترين مشکلاتي است که افراد زيادي آن را تجربه کرده اند. بين دو حالت، علائم مختلفي دارد که مي توان با استناد به آنها متوجه شد که آيا دچار کم کاري تيروئيد و يا پرکاري تيروييد هست يا نه. اما بهترين روش براي مطلع شدن از آن، آزمايش دادن است. در اين مطلب قصد داريم نحوه ي خواندن آزمايش تيروئيد را به شما آموزش دهيم با ما همراه باشيد.
غده ي تيروئيد يکي از غدد مهم بدن است که ميزان سوخت و ساز انرژي بدن را تنظيم مي کند. اين غده شکلي شبيه پروانه دارد و در جلوي ناي قرار گرفته است.
غده ي تيروئيد، يُد موجود در غذا را جذب کرده و هورمون هاي T3 و T4 (تري يدوتيرونين و تترايدوتيرونين يا تيروکسين) را مي سازد.
اين هورمون ها در غده مزبور ذخيره شده و به تدريج در مواقع لزوم به داخل خون رها مي شوند.
هورمون هاي تيروئيد براي رشد نرمال مغز و دستگاه عصبي به خصوص در سه سال اول زندگي ضروري هستند و در صورت عملکرد نامناسب آن ها ممکن است عقب ماندگي ذهني بروز کند. بچه ها در سنين بالاتر براي رشد مناسب و بزرگسالان براي متابوليسم منظم و تنظيم سوخت و ساز بدن به هورمون هاي تيروئيدي نيازمند هستند. به همين علت در بعضي کشورها در بدو تولد تست تنظيم تيروئيد از نوزادان به عمل مي آيد.
هيپوتالاموس تنظيم کننده ي ساخت هورمون هاي تيروئيدي است، به طوري که هورموني به نام TRH آزاد مي کند که به هيپوفيز رفته و هيپوفيز نيز هورمون Thyroid Stimulating Hormone يا TSH را به خون آزاد مي کند که اين هورمون غده تيروئيد را تحريک مي کند تا هورمون هاي تيروئيدي را در خون آزاد کند. به همين دليل در مواقعي که سطح هورمون تيروئيد در بدن کاهش مي يابد، TSH بيشتري در خون ترشح مي شود و سطح آن در خون بالا مي رود.
برعکس در پُرکاري تيروئيد که ميزان زيادي هورمون(T3 و T4) در خون وجود دارد، TSH کمتري آزاد مي شود و سطح آن در خون کاهش مي يابد. البته در مراحل اوليه ي عملکرد نامناسب غده ي تيروئيد ممکن است حتي TSH نرمال باشد، ولي معمولاً بعد از چند هفته TSH ميزان واقعي هورمون تيروئيد را منعکس مي کند. معمولاً براي اطمينان، T3 و T4 کل پلاسما و T3 و T4 آزاد در آزمايشات اندازه گيري مي شوند.
غده تيروئيد ابتدا T4 و به مقدار خيلي ناچيزي T3 توليد مي کند. اکثر T3 موجود در خون به وسيله ي تبديل T4 به T3 در بافت احشايي حاصل مي شود. T3 و T4 بعد از ساخته شدن در تيروئيد به وسيله ي پروتئين هايي نظير آلبومين و TBG و ترانس تيرتين در خون انتقال مي يابند.
تنها مقدار بسيار جزئي يعني حدود 1 درصد هورمون هاي T3 و T4 به صورت آزاد در خون هستند و جالب اينجاست که فقط همين مقادير آزاد بر بافت ها مؤثر هستند. همچنين با وجودي که مقدار T3 آزاد بسيار کمتر از T4 آزاد است، ولي تأثير بيشتري بر نحوه ي مصرف انرژي توسط بدن دارد.
در آزمايش تيروئيد چه مواردي اندازه گيري مي شوند؟معمولاً تست TSH اصلي ترين و مهم ترين ارزيابي است، ولي به همراه آن ممکن است کل T3 و T4 (مقادير متصل به پروتئين + مقادير آزاد) و نيز T3 و T4 آزاد (FT3 و FT4) مورد بررسي قرار گيرند. مقادير رفرانس در زير آورده شده اند:
TSH = 0/4 – 4/5 mu/L
T3 = 87- 180 ng/dl
T4 = 5/6 – 13/7 mcg/dl
FT3= 230 – 420 Pg /dl
FT4 = 0/8 – 1/5 ng/dl
امروزه روش هاي جديد بررسي غده ي تيروئيد شامل اسکن غده ي تيروئيد و اسکن يُد برداشتي مي باشند. در روش اسکن تيروئيد، ايزوتوپ يُد به بيمار تجويز شده و منتظر شروع مراحل هورمون سازي مشابه عملکرد طبيعي تيروئيد مي شوند و از اين طريق تفاوت از ميزان نرمال تعيين مي شود.
در روش اسکن يُد برداشتي، يُد نشاندار برداشته شده توسط غده ي تيروئيد بررسي مي شود. افراد هيپوتيروئيد کمتر برداشت مي کنند و برعکس افراد هيپرتيروئيد، يُد بيشتري برداشت مي کنند.
لازم به ذکر است که اندازه گيري T3 و T4 به وسيله روش هاي RIA انجام مي گيرد که جايزه نوبل 1977 را براي مبدعان اين روش به ارمغان داشت.
نشانه هاي معمول هيپوتيروئيديسم (کم کاري تيروئيد):اِدِم، فراموشي، اضافه وزن، خستگي، حساسيت به سرما، موي خشک و شکننده، يبوست، انقباض عضلاني، افسردگي، گواتر(بزرگي تيروئيد)، پريود نامنظم با مقدار زياد
نشانه هاي معمول هيپرتيروئيديسيم (پُرکاري تيروئيد):کاهش وزن سريع، افزايش اشتها، فشار خون بالا، تعريق، ضعف عضلاني، عدم تحمل گرما، انقباضات روده اي مکرر، لرزش، نامنظم بودن پريود، التهاب و ورم بافت اطراف چشم و گواتر (بزرگي تيروئيد)

شماتيکي از اختلالات غده تيروئيد
تيروئيد نرمال
هيپرتيروئيديسم
هيپوتيروئيديسم اوليه
هيپوتيروئيديسم ثانويه
TSH
طبيعي
کاهش
افزايش
کاهش
T4
طبيعي
افزايش (يا نرمال)
کاهش
کاهش
T3
طبيعي
افزايش (يا نرمال)
کاهش (يا نرمال)
کاهش
ساتين

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۹۹۵۹۹۲/خواندن_جواب_برگه_آزمایش_خون_ادرار_و_تیروئید_آموزش_تفسیر_جواب_آزمایش را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی: