Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-03-28@15:11:03 GMT

آسمان رقابت های سیاسی مه آلود است

تاریخ انتشار: ۲۶ دی ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۳۹۶۷۵۹

آسمان رقابت های سیاسی مه آلود است

تهران- ایرنا- بررسی اوضاع و عملکرد گروه ها و جریانات سیاسی کشور، تصویر روشنی از آینده تحولات به دست نمی دهد. این در حالی است که زمان درازی تا انتخابات آتی مجلس باقی نمانده و بسیاری هم به انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم چشم دوخته اند.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، جریان های سیاسی عمده کشور این روزها از مسائل درون گفتمانی گرفته تا تعیین نسبت خود با دیگر تشکل ها یا حتی نهادهای قدرت و حاکمیت با عدم قطعیت و حتی آشفتگی مواجهند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این شرایط برخی ناظران می گویند که فضای تکاپوی طیف ها و چهره های پوپولیستی مهیاتر شده و گروهی موج سواری بر مطالبات معیشتی مردم را در دستور کار خود قرار داده اند.
مشکلات معیشتی همچنان گریبانگیر بسیاری از اقشار است که می تواند فضایی از کرختی و ناامیدی را در جامعه بگستراند. بسیاری که سال ها است با اعتماد متناوب به اصلاح طلبان و اصولگرایان، چرخ سیاست را به حرکت درآورده اند امروز با مشاهده برخی عملکردها، از تکرار روندهای پیشین وازده شده اند.
مجموع این شرایط ، تصویر نمایی واضح از چند و چون چینش و عمل گروه های سیاسی در انتخابات آتی را بسیار دشوار کرده است. این در حالی است که امروز کشور ما به موجب تحریم و تنگناهای بین المللی، بیش از هر دوره دیگری به اتحاد، انسجام و حضور پررنگ مردم در عرصه سیاسی نیازمند است.
برون رفت از این شرایط، تدبیری جدی و عزمی راسخ از سوی حاکمیت،همه جریان ها و گروه های سیاسی و مردم را می طلبد.

**اصلاح طلبان و سوالات بی پاسخ
اصلاح طلبان این روزها در خصوص چگونگی پیشبرد مباحث درون گفتمانی خود دچار سردرگمی و بلاتکلیفی اند. از دید ناظران جریان اصلاح طلب امروز قادر به درک و تحلیل مسایل جامعه و بالتبع ارایه راهکار جهت عبور از مشکلات نیست. این مساله به ویژه پس از اعتراضات دی ماه گذشته بیش از پیش هویدا شد.
به موجب این رکود، اصلاح طلبان امروز با تضعیف و ریزش پایگاه اجتماعی خود مواجهند. اظهارات چندی پیشِ «میرمحمود موسوی» در گفت و گو با یک رسانه داخلی بر این چالش مبنایی اشاره دارد. به گفته این فعال سیاسی اصلاح طلب مجموعه اصلاح طلبان در همان ماشینی که در 76 به راه افتاد مانده‌اند و در همان جا متوقف شده‌اند. به ‌دلیل همین‌ ایستایی، اصلاح‌طلبان توانایی ارائه راهی که مردم را از وضعیت فعلی بیرون بیاورد، ندارند.
از طرف دیگر طیف های مختلف این جریان به عنوان حامیان اصلی «حسن روحانی» در انتخابات 92 و 96، امروز در خصوص تداوم حمایت از دولت، درگیر تردیدهایی شده اند. اصلاح طلبان که در سال های نخست دهه 90 برای عبور از مسیر خطیر نظارت استصوابی، تنها راه حضور در ساختار قدرت را در همکاری با اعتدال گراها یافتند، امروز و پس از گذشت نزدیک به 6 سال، عملکرد دولت تدبیر و امید را در مسیر تحقق خواسته های خود ارزیابی نمی کنند.
اگرچه خود اصلاح طلبان به محذوریت های دولت در عمل به تعهدات و وعده ها واقفند، ولی گروهی از آنان معتقدند روحانی از تمام ظرفیت ها و توان خود برای تحقق مطالبات اصلاح طلبانه مردم بهره نبرده است. همچنین اظهارات اخیر «محمود واعظی» مسوول دفتر رییس جمهوری در خصوص اینکه با اصلاح طلبان هیچ ائتلافی نداشته ایم، موجب شده گروهی باور خود به تاکتیک ائتلاف، به عنوان راهی جهت کنشگری مطلوب در ساختار سیاسی کشور را از دست بدهند.
اظهارات اخیر «محسن میردامادی» فعال سیاسی اصلاح طلب، ناظر بر این دیدگاه است. میردامادی چندی پیش در گفت و گو با روزنامه «اعتماد»، ائتلاف اصلاح طلبان با اصولگرایان معتدل در انتخابات آتی را بی ثمر و منفی دانست و از پیامدهای منفی چنین تاکتیکی بر ریزش پایگاه اجتماعی اصلاح طلبان گفت.
همچنین محذوریت های مرتبط با نظارت استصوابی که امکان مشارکت فعال با تمام توان و ظرفیت را از اصلاح طلبان می گیرد، در دل این جریان تردیدهایی در مورد کارآمدی و اثربخشی شرکت جدی در انتخابات ایجاد کرده است. چندی پیش بود که «سعید حجاریان» از تئوری پردازان جریان اصلاحات، مشارکت در انتخابات با چنین شرایطی را «گدایی قدرت» توصیف کرده است.
باور به ناکارآمدی راهکار ائتلاف و تردید در مورد اثربخشی انتخابات، نسبت اصلاح طلبان با انتخابات آتی را در هاله ای از ابهام فرو برده است. طیفی اکنون از لزوم شرکت در انتخابات و ممانعت از تکرار تجربه 84 می گویند، برخی از ائتلاف سخن می رانند و گروهی از معرفی نامزدی مستقل و در عین حال برخی شرکت در انتخاباتی را که بسیاری از نیروهای اصلاح طلب در آن رد صلاحیت شوند، بی فایده می دانند.
اصل و کیفیت مشارکت در ساختار قدرت از طریق روندهای دموکراتیک، مساله ای است که این روزها اصلاح طلبان را سخت به خود مشغول کرده و توان اجماع و اراده کنشگری را از آنها سلب کرده است.

**اصولگرایان و سواری بر موج نارضایتی
اصولگرایان هم وضعیت بهتری را نسبت به اصلاح طلبان تجربه نمی کنند. طیف های مختلف این جریان در مورد انتخابات نظرهای متفاوتی دارند. گذشته ای این، پس از گذشت 13 سال از حمایت تمام قد از «محمود احمدی نژاد»، اصولگرایان هنوز نتوانسته اند توجیهی برای حمایتی که خطا می دانند بیابند و از درِ پاسخگوی عملکرد رییس جمهوری پیشین درآیند. بسیاری از اصولگرایان نیز اذعان می دارند که ریشه بسیاری از مشکلات کنونی کشور در حوزه اقتصادی را باید در مدیریت ناکارآمد تیم احمدی نژاد جستجو کرد. پایگاه اجتماعی اصولگرایان که پس از دولت های نهم و دهم به شدت آسیب دید، هنوز ترمیم نشده و تداوم روندهای کنونی در اردوگاه اصولگرایان، تحول جدی و امیدبخشی را نوید نمی دهد.
از دید ناظران، اصولگرایان هم از توان تحلیل مسائل روزِ جامعه و ارایه راهکار برای عبور از چالش های سیاسی و اجتماعی بازمانده اند. شاهد این ادعا، خط مشی این روزهای جریان اصولگرایی است که به جای طرح ایده های ایجابی و ارایه راهکار عملی، بیش از پیش به تخطئه رقیب و کوبیدن اصلاح طلبان متوسل شده اند.
حمله به روحانی، هجمه به مسوولان اجرایی، ناکارآمد جلوه دادن دولت اعتدال در اجرای برنامه های اقتصادی و مهمتر از همه مقصر جلوه دادن اصلاح طلبان برای شرایط کنونی، مهمترین محورهای کنش سیاسی این جریان را تشکیل می دهد. این نحوه کنشگری اما حاصلی جز بی اعتمادی و تشدید ناامیدی در جامعه ندارد.
طرح مساله ای چون «فتنه 98» و تلاش برای تئوریزه کردن و بال و پر دادن به آن، نمونه ای از کنشگری سلبی اصولگرایانی است که با دامن زدن به تعارضات سیاسی، انگاره رد صلاحیت گسترده و به راه انداختن موجی از اتهام زنی در آستانه انتخابات 98، بذر ناامیدی را در دل مردم می کارند.
در چنین شرایطی که اصلاح طلبان و اصولگرایان در وضعیتی معلق و بلاتکلیفی به سر می برند، فشارهای اقتصادی و مشکلات معیشتی رو به فزونی گذاشته و هر روز خبرهایی از رانت و فسادهای رنگ به رنگ منتشر می شود، ناظران در مورد احتمال مهیا شدن شرایط برای جولان پوپولیست ها یا حتی تحرکات براندازان هشدار می دهند.
یاس عمومی در جامعه در کنار شدت گرفتن مطالبات معیشتی و عدالت خواهانه، زمینه موج سواری چنین جریان هایی و پذیرش آنان در جامعه را فراهم می کند.
انتقادات اخیر احمدی نژادی ها از دولت، دعوت به مناظره با رییس جمهوری، طرح ادعاهایی در مورد امکانپذیری افزایش یارانه ها و ... از تحرکات جریان هایی نشان دارد که فضا را برای موج سواری روی مطالبات جامعه فراهم می بینند.
از دید ناظران، تنها راه عبور از گردنه سخت کنونی، بازیابی اعتماد عمومی و احیای امید در جامعه است. دولت و مجموعه حاکمیت باید با مردم صادقانه گفت و گو کنند و در مورد مشکلات، مقدورات و محذورات با مردم سخن بگویند. جریان های سیاسی باید به دولت کمک کنند تا کشور به سلامت از این مرحله عبور کند.
گروه های سیاسی باید به جای رادیکال کردن فضا، با هم افزایی و همکاری در جهت پویایی، مشارکت و توسعه جامعه و نیز برونرفت از تنگناها تلاش کنند. پیگیری و عملیاتی سازی ایده هایی چون «گفت و گوی ملی» می تواند در این مسیر راهگشا باشد. در این پیوند، گروهی گمان می برند با اقداماتی از جنس مناظره تازه «علیرضا زاکانی» و «مصطفی تاجزاده» دو چهره آشنا از دو قطب مخالف سیاسی می توان در راستای گفت وگو گام برداشت و برخی هم چنین مناظراتی را در ادامه همان مجادلات قدیمی و بی ثمر می انگارند.
پژوهشم**9275**9279

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۳۹۶۷۵۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی: