Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا-ازسرگيري تحريم هاي امريکا عليه ايران، عرصه نفتي ايران را به عقب باز مي گرداند.
به گزارش خبرگزاري آريا به نقل از وستي کافکازا روسيه ،ازسرگيري تحريم هاي امريکا عليه ايران، عرصه نفتي ايران را به عقب باز مي گرداند. در اين زمينه، کارشناسان به رويدادهاي سال ٢٠١٦ الي ٢٠١٨ ميلادي در عرصه نفتي ايران اشاره مي کنند: افزايش استخراج و صادرات نفت، بازگشت شرکت هاي نفتي بين المللي، سرمايه گذاري هاي هنگفت در عرصه انرژي و ورود تکنولوژي جديد در عرصه هاي استخراج و بهره برداري.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

افت عرصه انرژي ايران به طور جدي، به توسعه اقتصادي اين کشور ضربه وارد مي کند و علت آن، نه فقط نقش اين عرصه بر نرخ درآمدها، بلکه نقش آن به عنوان محرکي براي توسعه تکنولوژي و صنعت مي باشد.
ازسرگيري تحريم هاي امريکا بر دو سطح تاثير منفي دارد: دسترسي به شرکت هاي غربي به عنوان ارسال کنندگان اصلي تکنولوژي و سرمايه و همچنين، توانايي ايران براي صادرات نفت و فراورده هاي نفتي. اين دو پديده توسعه عرصه انرژي را محدود و به اقتصاد ضربه وارد خواهد کرد. در پي لغو تحريم ها، ايران از جاه طلبي هاي خود در رابطه با عرصه نفتي سخن گفت. در اوايل اگوست سال ٢٠١٧ ميلادي، بيژن نامدار زنگنه، وزير نفت ايران، فهرست بلندي از اهداف خود را مطرح کرد. گفته مي شد که طي پنج سال آينده، ايران به ٢٠٠ ميليارد دلار سرمايه و تکنولوژي جديد نياز دارد. سناريوي ايده آل براي اين کشور، جذب شرکت هاي بزرگ غربي بود که مي توانستند، به سرمايه گذاري هاي خود ادامه دهند.
امضاي توافقنامه با شرکت توتال در سال ٢٠١٧ ميلادي در راستاي پيشبرد استراتژي ايران بود، يعني جذب شرکت هاي غربي براي کنترل و اداره پروژه ها. اين توافق نامه پيش بيني مي کرد که در صورت امتناع توتال از همکاري با ايران، سهمش به شرکت نف ملي چين واگذار مي شود و اين شرکت به اپراتور پروژه تبديل مي شود. اما، اين وضعيت غير قابل پيش بيني بود که شرکت ملي نفت چين نيز از اين پروژه کناره گيري کند. در اين ميان، حتي، شرکت هاي روسي مانند «زاروبژ نفت» نيز از پروژه هاي خود در ايران چشم پوشي کرده اند. به موازات شرکت هاي روسي و آسيايي، شرکت هاي بين المللي نيز به خاطر اعمال تحريم هاي امريکا حاضر به همکاري با ايران نيستند. از اين رو، وزارت نفت ايران بايد روي شرکت هاي خود مانند شرکت ملي نفت ايران، پترو پارس، شرکت مهندسي و ساختمان صنايع نفت و ديگر شرکت هاي خصوصي تکيه کند. منابع براي سرمايه گذاري نيز بسيار محدود شده است.

به گزارش يورونيوز ،صنايع نفت و گاز در سند چشم انداز 1404 ايران جايگاه ويژه اي دارد.در اين برنامه هدف اين است که تا سال 1404 وابستگي به نفت کاهش يابد و ايران به دومين توليدکننده نفت و گاز در در اوپک تبديل شود.براساس برآوردهاي رسمي رسيدن به اين آينده ادعايي نيازمند حداقل 500 ميليارد دلار سرمايه است. صنعت نفت بعنوان پايه اقتصاد ايران، سهم 84 درصدي در درآمدهاي ارزي و 95 درصدي در انرژي اوليه بازي مي کند. بودجه سالانه کشور وابستگي تقريباً 50 درصدي به نفت دارد.

تحريم هاي بين‌المللي و برنامه پنجم توسعه
تحريم هاي بين المللي تا قبل از توافق هسته اي همزمان با اجراي برنامه پنجم توسعه شدت يافت که اهداف بخش نفت و گاز را به طور جدي با مشکل همراه کرد. ظرفيت توليد نه تنها تحقق نيافت بلکه به زير 3 ميليون بشکه در روز کاهش يافت. حتي نيمي از 125 ميليارد دلار سرمايه‌گذاري تعريف شده هم محقق نشد. رتبه ايران در توليد اوپک به چهارم تنزل يافت و شرکت هاي بين المللي از بلوک هاي اکتشافي- توسعه‌ خارج شدند و در نهايت صادرات نفتي به يک ميليون بشکه در روزرسيد.
اما از سال 2015 و پس از توافق هسته‌اي بازار نفت ايران با استقبال گرم سرمايه‌گذاران خارجي همراه شد، هرچند همچنان از توسعه متناسب و مطابق استانداردهاي روز عقب افتاده است.

تحريم هاي يک‌جانبه آمريکا و برنامه ششم توسعه
با خروج آمريکا از برجام و بازگشت يک جانبه تحريم هاي نفتي و کشتيراني از چهارم نوامبر، حال اين برنامه ششم است که به چالش کشيده مي شود. بخش نفت و گاز به 120 ميليارد دلار سرمايه گذاري چهار ساله نياز دارد. فرسودگي تاسيسات نفتي و همچنين وجود نيروي انساني غيرماهر از چالش هاي عمده است. در چند سال آينده بيش از 24 هزار نفر از پرسنل اين صنعت بازنشسته مي‌شوند که مسئولان را نگران کرده در حالي که در دولت دهم هزاران نيروي انساني غيرماهر جذب شده‌اند.
با اين حال جذب سرمايه و فناوري مهمترين نياز امروز ايران در اين بخش است. مقامات رسمي وزارت نفت اعلام کرده‌اند براي توسعه و نگهداشت ميدان هاي نفت و گاز به سرمايه کلاني نياز دارند که چنانچه تامين نگردد دستيابي به اهداف برنامه ششم کار آساني نيست.
اين در حالي است که در پايان برنامه، وابستگي بودجه به نفت کشور بايد قطع شود و ظرفيت توليدي ايران به حداقل 4 ميليون و 700 هزار بشکه، حجم توليدات گازي به يک ميليارد و 300 ميليون مترمکعب و ميعانات گازي نيز به يک ميليون و يکصد هزار بشکه در روز برسد.

برنامه‌هاي ايران براي مقابله با تحريم ها
دولت ايران همچنين براي مقابله با محدوديت هاي نفتي و مالي با بهره‌گيري از تجربيات گذشته تلاش دارد به گفتگو با ساير سرمايه گذاران در چين و روسيه و يافتن مشتريان جديد براي فروش نفت ادامه دهد. ايجاد بورس نفت و تالارهاي حراج، فروش به بخش غير دولتي، استفاده از ارزهاي ديجيتال، فروش منطقه‌اي گاز و استفاده از توان داخلي براي اکتشاف، بازسازي و نوسازي تأسيسات، کاهش مصرف داخلي، مقابله با قاچاق سوخت و افزايش حامل هاي انرژي، بخش ديگري از تلاش‌هاي ايران براي کاهش اثرات تحريم در داخل و خارج است.
در کنار اين‌ها ايران در تلاش است تا در مذاکره با اتحاديه اروپا، رهيافت‌هايي براي مبادلات مالي که قابل تسري به ساير معاملات باشد جستجو کند. ايران اميدوار است تا با افزايش قيمت جهاني نفت و معافيت برخي مشتريان ايران از سوي آمريکا و همچنين ناتواني رقبا براي جايگزيني کاهش صادرات ايران خود را از آسيب تحريم دور نگه دارد.

راه دشوار ايران در تحقق برنامه‌ها
با اين حال حقايق موجود تا پيش از اعمال تحريم‌هاي نوامبر نشان مي‌دهد که اکثر شرکت‌ها از جمله توتال سرمايه‌گذاري را رها کرده و مطابق آمار 39 درصد صادرات نفتي ايران کاهش يافته است.
واقعيت اين است که تحقق ادعاي آمريکا براي به صفر رساندن فروش نفت ايران البته به عوامل متعددي بستگي دارد که لزوما در اختيار آنها نيست. جهان با افزايش تقاضا براي انرژي همراه بوده و جبران کاهش عرضه دو ميليون و نيم بشکه نفت ايران در بازار از سوي توليدکنندگان ديگر کار ساده اي نيست و به زمان نياز دارد. در چنين شرايطي صادرات ونزوئلا نيز کاهش يافته و هر دوي اين عوامل سبب افزايش قيمت جهاني نفت شده است.
چشم آمريکائيان براي نتيجه تحريم ها به مصرف کنندگان، توليدکنندگان و سرمايه گذاران جهاني نفت دوخته شده که تا چه اندازه حاضرند با ايالات متحده همکاري کنند. چنانچه واشنگتن موفق شود همراهي نسبي ساير کشورها را کسب کند، صنعت نفت و گاز ايران خسارت و زيان فراواني را متحمل خواهد شد. ضمن اينکه نيمه اول دهه آينده شمسي زمان ثمر دادن اهداف چشم انداز و تحقق برنامه ها نخواهد بود.

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۴۶۱۲۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی: