Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-04-19@09:13:57 GMT

تاثيرات رواني اخبار تلويزيون

تاریخ انتشار: ۱۲ فروردین ۱۳۹۶ | کد خبر: ۲۲۴۶۶۲۵۳

خبرگزاري آريا -
اين روزها آمار اخبار منفي در تلويزيون رو به افزايش است، اما اين اخبار منفي چه تاثيري بر روح و روان ما دارد؟

خيلي وقت است که مي‌دانيم محتواي احساسي فيلم‌ها و برنامه‌هاي تلويزيوني مي‌تواند بر سلامت رواني ما تاثير بگذارد. اين تاثيرات مستقيم بر روحيه ما اثر گذاشته و روحيه‌مان هم بر جنبه‌هاي مختلف تفکر و رفتار ما اثر مي‌گذارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اگر برنامه تلويزيوني تجربيات روحي منفي (مثل اضطراب، ناراحتي، عصبانيت و تنفر) عنوان کند، اين تجربيات بر تعبير شما از رويدادهاي زندگي خودتان، نوع خاطراتي که به ياد مي‌آوريد و ميزاني نگراني‌تان براي مسائل روزمره زندگي اثر خواهد گذاشت.

اما چرا به اين موضوع پرداختيم؟ همه شما مي‌بينيد که اين روزها اخبار منفي در تلويزيون به نسبت 30-20 سال گذشته به شدت افزايش داشته است. به همين دليل ابتدا به اين مي‌پردازيم که اخبار منفي چه هستند و بعد دلايل اينکه چرا نشان دادن آنها تا اين اندازه متداول شده است خواهيم پرداخت. و در آخر طرقي که اين اخبار منفي بر روحيه و به ويژه تمايل شما براي نگران شدن درمورد مشکلات شخصي خودتان اثر مي‌گذارد را بررسي مي‌کنيم.

در دنيا اتفاقات بد زيادي مي‌افتد و شايد درست باشد که مردم از اين اتفاقات آگاه شوند. اين «اتفاقات بد» شامل جنايات، قحطي و گرسنگي، جنگ، خشونت، ناآرامي‌هاي سياسي و بي‌عدالتي مي‌شود. اما رسانه‌هاي خبري هم تمايل بسيار بيشتري براي احساسي کردن اخبار خود پيدا کرده‌اند و براي همين هر نتيجه منفي يک داستان را صرفنظر از کم بودن احتمال وقوع آن پررنگ مي‌سازند و با احساسي کردن اثر يک داستان خبري، از هر موقعيتي براي ايجاد رعب و وحشت استفاده مي‌کنند. ازآنجا که اين روزها تلويزيون پوشش خبري 24 ساعته دارد، ديگر روزهايي که نقش يک روزنامه‌نگار يا خبرنگار توصيف بيطرفانه اتفاقي که در جهان رخ داده است بود، گذشته است -- بخاطر وجود ماهواره ديگر ثبت تصويري آني اتفاق مقدور شده است. بنابراين نقش روزنامه‌نگار تفسير رويداد خبري شده است و از تفسير تا احساسي جلوه دادن يک خبر مرز بسيار باريکي است. همانطور که باب فرانکلين، پروفسور روزنامه‌نگاري سالها پيش گفته است:

«سرگرمي جانشين ارائه اطلاعات شده است؛ علاقه فردي به منافع عمومي برتري جسته است؛ قضاوت دقيق جاي خود را به احساسي‌گرايي داده است.»

اين روزها برنامه‌هاي خبري مجبور به رقابت با برنامه‌هاي سرگرم‌کننده تلويزيون هستند تا بتوانند تماشاگران خود را بالا ببرند و اينکار را با پررنگ‌ کردن موضوعات احساسي مثل جنايت، جنگ، قحطي و از اين قبيل به قيمت از دست رفتن موضوعات مثبت‌تر انجام مي‌دهند.

در سال 1997 با علم به اينکه موضوعات منفي احساسي در اخبار رو به افزايش است تحقيقي بر روي تاثيرات رواني تماشاي موضوعات منفي اخبار انجام گرفت. سه برنامه خبري 14 دقيقه‌اي ساخته شد. يکي صرفاً به بررسي موضوعات خبري منفي پرداخته، ديگري فقط موضوعات خبري مثبت را عنوان کرده (مثلاً افرادي که در مسابقاتي مثل لاتاري برنده مي‌شوند، از بيماري نجات پيدا مي‌کنند و امثال آن) و آخري به بررسي مسائلي پرداخته که از نظر احساسي خنثي بوده‌اند. سپس اين برنامه‌ها براي سه گروه متفاوت از شرکت‌کنندگان پخش شد. همانطور که انتظار مي‌رفت، آنها که برنامه خبري منفي را تماشا کرده بودند، پس از تماشاي برنامه بسيار مضطرب‌تر و ناراحت‌تر از آنهايي شده بودند که تماشاگر برنامه مثبت يا خنثي بودند.

اما آنچه اين تحقيق را جالب‌تر مي‌کرد تاثير اين اخبار منفي بر نگراني‌هاي افراد بود. از هر شرکت‌کننده خواسته شد که نگراني اصلي خود را در آن لحظه بازگو کنند و سپس به آنها گفته شد که در يک مصاحبه به اين نگراني خود فکر کنند. محققان دريافتند که آنهايي که اخبار منفي را تماشا کرده بودند، زمان بسيار بيشتري را به فکر کردن و حرف زدن درمورد نگراني خود صرف کردند و به مراتب بيشتر از نگراني خود فاجعه ساختند. فاجعه ساختن زماني اتفاق مي‌افتد که آنقدر به يک نگراني فکر مي‌کنيد که کم‌کم از قبل آن به نظرتان بدتر رسيده و از واقعيت اصلي خود بسيار ناراحت‌کننده‌تر مي‌شود -- دقيقاً همان از کاه کوه ساختن!

بنابراين برنامه‌هاي خبري منفي نه تنها شما را ناراحت‌تر و مضطرب‌تر از قبل مي‌کند، بلکه نگراني‌ها و اضطراب‌هاي شخصي شما را نيز تشديد مي‌کنند. تصور مي‌شود که موضوعات خبري مثل جنگ، فقر و قحطي افراد را به فکر کردن به اين موضوعات تحريک مي‌کند اما تاثير اخبار منفي بسيار گسترده‌تر از اين است -- مي‌تواند نگراني‌هاي شخصي افراد را که حتي ممکن است بي‌ارتباط با موضوع خبر باشد تشديد کند. از اينرو بمباران کردن مردم با منفي‌گرايي احساسي‌شده تاثيرات رواني واقعي دارند. باتوجه به اين مسئله آيا بهتر نيست برنامه‌ريزان برنامه‌هاي تلويزيوني اين تاثيرات را براي تهيه و توليد برنامه‌هاي خود که حاوي موضوعات و محتواي منفي است، در نظر بگيرند؟
منبع:مردمان

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۴۶۶۲۵۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی: