Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شبستان»
2024-04-19@20:19:00 GMT

چهارشنبه سوري برگرفته از آئينهاي كهن ايرانيان

تاریخ انتشار: ۲۲ اسفند ۱۳۹۶ | کد خبر: ۲۳۱۷۲۸۶۷

چهارشنبه سوري برگرفته از آئينهاي كهن ايرانيان

خبرگزاری شبستان: چهارشنبه سوري به عنوان يكي از آئين هاي باستانی ايرانيان يا به عبارتي ديگر «چارشنبه سوري» در آخرين سه شنبه سال خورشيدي با شادماني همراه است ولی این روزها شاهد ورود بدعت، خرافه و عقاید باطل در این سرور هستیم.

به گزارش خبرنگار شبستان از سمنان، چهارشنبه سوري، يك جشن بهاري است كه پيش از رسيدن نوروز برگزار مي شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مردم در اين روز براي دفع شر و بلا و برآورده شدن آرزوهايشان مراسمي را برگزار مي كنند كه ريشه اش به قرن ها پيش باز مي گردد.

 

ظاهرا مراسم چهارشنبه سوري برگرفته از آئينهاي كهن ايرانيان است كه همچنان در ميان آنها و با اشكال مختلف در ميان باقي بازماندگان اقوام آريائي رواج دارد.

 

فالگوش ایستاندن درچهارشنبه سوری

در غروب آخرين چهارشنبه سال نوجوانان با افروختن چند تَل آتش با شادي از روي آن پريده و مي‌گويند: زردي من از تو/ سرخي تو از من/ غم برو شادي بيا/ محنت برو روزي بيا/ نمد برو قالي بيا

 

از ديگر آداب اين شب رسم «فالگوش» است كه بنابر آن برخي افراد حاجت مند با فالگوش ايستادن درمحل گذر و يا ساير محل ها، براساس شنيده‌هاي خود برآورده شدن حاجت‌شان را تعبير مي‌كنند.

 

قاشق زني و جوانان آرزومند و حاجت دار

رسم بود در این روز جوانان آرزومند و حاجت دار، قاشقي با كاسه اي مسين بر دارند و شب هنگام در كوچه و گذر راه بیفتند و در برابر هفت خانه بايستند و بي آنكه حرفي بزنند پي در پي قاشق را بر كاسه زنند. صاحب خانه كه مي دانست قاشق زنان نذر و حاجتي دارند، شيريني يا آجيل، برنج يا بنشن يا مبلغي پول در كاسه هاي آنان مي گذاشت.

 

برخی خانواده ها هم كه بيمار داشتند طبق رسوم قدیمی براي بهبودی بيمارشان، در شب چهارشنبه آخر سال «آش ابودردا »يا «آش بيمار»مي پختند و آن را اندكي به بيمار مي خوراندند و بقيه را هم در ميان فقرا پخش مي كردند.

 

تقسيم آجيل چهارشنبه سوري

زناني كه نذر و نيازي مي كردند در شب چهارشنبه آخر سال، آجيل هفت مغز به نام «آجيل چهارشنبه سوري» از دكان رو به قبله مي خريدند و پاك مي كردند و ميان خويش و آشنا پخش مي كردند و مي خورند. به هنگام پاك كردن آجيل، قصه مخصوص آجيل چهارشنبه، معروف به قصه خاركن را نقل مي كردند.

 

به مرور زمان آجيل چهارشنبه سوري جنبه نذرانه اش را از دست داده و از تنقلات شب چهارشنبه سوري شده است.

 

انجام بازي هاي محلي، شكستن كوزه به نشانه رفع بلا، پخت آش در آخرين چهارشنبه سال به نيت طلب حاجت و بخت گشايي و نيز تهيه سبزي پلو و ياخورش سبزي براي شام از ديگر آداب اين شب درنقاط مختلف استان است.

 

شال اندازی پسران جوان درچهارشنبه سوری

شال‌اندازی از دیگر مراسم مربوط به چهارشنبه سوری است. برای این منظور پسران جوان به در خانه اهالی رفته و با پنهان ساختن خود در پشت در خانه، گوشه شال خود را داخل حیاط می‌اندازند. صاحبخانه با دیدن شال مقداری میوه، شیرینی، آجیل و... در شال نهاده و آن را به صاحبش می‌دهد.

 

رفتار خشونت آميز و مغاير با عرف و منش جامعه نظير آنچه كه امروزه تحت نام چهارشنبه سوري شاهد آن هستيم، در هيچكدام از اين آيين ها ديده نمي شود. بهتر است بگوييم، كساني كه با منفجر كردن ترقه و پراكندن آتش سلامتي مردم را هدف مي گيرند، با تن دادن به رفتاري آميخته به هرج و مرج روحي، آيين چهارشنبه سوري را تخريب كرده اند.

 

خودآزاری و مردم آزاری نامش شادی نیست

نماینده ولی فقیه در استان سمنان، با تاکید بر اینکه چهارشنبه سوری را به چهارشنبه سوزی تبدیل نکنید گفت: پرهیز از ناهنجاری ها لازم است و ما با شادی مخالف نیستیم، اسلام بر شادی تاکید دارد اما شادی هم حساب دارد، خودآزاری و مردم آزاری نامش شادی نیست.

 

آیت الله سید محمدشاهچراغی با بیان اینکه چهارشنبه سوری از لحاظ دینی هیچ گونه وجاهتی ندارد اضافه کرد: متاسفانه چندسالی است که فرهنگ چهارشنبه سوری به چهارشنبه سوزی مبدل گشته، این یک فرهنگ غلط است و نباید مردم به خود آسیب بزنند،باید مراقب فرزندانمان باشیم تا صدمه ای به آن ها وارد نشود و شیرینی ایام نو به تلخی تبدیل نشود.

 

پایان پیام/276

منبع: شبستان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۱۷۲۸۶۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی: