Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا -

عصب زباني مسئول احساس در جلوي زبان است
گزگز نوک زبان ، احساس سوزن سوزن شدن، بي حسي زبان معمولا بخاطر از دست دادن حساسيت در اثر فشار يا آسيب به اعصاب به وجود مي آيد. برخي از شرايط پزشکي با مور مور شدن و بي حسي نوک زبان مرتبط باشند، بنابراين مهم است که از علائم هشدار دهنده براي بيماري هاي جدي مانند سکته آشنا شويد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


خواب رفتگي يا سوزن سوزن شدن زبان را ممکن است پس از نشستن در يک موقعيت ناراحت کننده براي مدت طولاني و يا خوابيدن بر روي يک بازو تجربه کنيد. يکي از شرايطي که معمول نيست، احساس سوزن سوزن شدن و گزگز نوک زبان است که معمولا نتيجه يک فرآيند خاص مثل واکنش هاي آلرژيک است.
دلايل گزگز نوک زبان و بي حس شدن و خواب رفتن نوک زبان
دلايل مختلفي مي تواند چنين شرايطي را رقم بزند که در ادامه به برخي از آن ها اشاره مي کنيم.
1- آسيب به اعصاب در جريان يک فرايند دندانپزشکي
عصب زباني مسئول احساس در جلوي زبان است. ممکن است اين عصب در طي جراحي دندان آسيب ببيند. اين آسيب معمولا زماني اتفاق مي افتد که پزشک قصد دارد دندان عقل را خارج کند. اين مي تواند منجر به احساس بي حسي، سوزن سوزن شدن و گزگز نوک زبان و گاهي اوقات تغيير در تشخيص مزه غذا يا نوشيدني شود.
اين حس ممکن است فقط يک طرف زبان را تحت تاثير قرار دهد و يا اين که به لب و چانه هم گسترش يابد. حدود 90 درصد از اين آسيب هاي عصبي موقت بوده، بنابراين فرد بايد ظرف 8 هفته به حالت طبيعي بازگردد. اگر علائم بيش از 6 ماه طول بکشد، آسيب عصب دائمي بوده و بايد توسط پزشک متخصص بررسي شود.
2- واکنش آلرژيک
بعضي از افراد ممکن است واکنش آلرژيک نسبت به غذاها يا نوشيدني هاي خاص داشته باشند، به خصوص اگر آنها تب يونجه هم داشته باشند. اين واکنش مي تواند منجر به احساس خارش يا سوزش و گزگز نوک زبان، دهان و گلو شود.
سندرم آلرژي دهاني مي تواند پس از خوردن ميوه ها يا سبزيجات خام رخ دهد، زيرا پروتئين آنها شبيه به پروتئين موجود در گرده هاي هوا است.
واکنش هاي آلرژيک بايد خود به خود برطرف شود، اما ضد هيستامين هاي بدون نسخه و همچنين شستشوي دهان با آب نيز مي تواند به بهبود شرايط کمک کند. اجتناب از غذاهاي محرک مي تواند از بروز چنين شرايطي پيشگيري کند. در صورت احساس ناراحتي زياد، بدتر شدن شرايط و بروز کهير، لازم است که حتما به پزشک مراجعه شود.

بعضي افراد ممکن است واکنش آلرژيک نسبت به غذاها يا نوشيدني هاي خاص داشته باشند
3- زخم هاي کوچک دهاني
زخم هاي کوچم دهاني مي تواند بر روي لبها، داخل دهان يا زبان ظاهر شود و موجب درد يا بي حسي و گاهي اوقات احساس مورمور شدن و گزگز نوک زبان در اطراف ناحيه حساس شود. زخم ها بايد در عرض يک هفته بهتر شوند، اما استفاده از داروهاي بدون نسخه و يا دهان شويه نيز مي تواند ناراحتي را کاهش دهد و بهبودي را سريع تر نمايد.
4- واکنش دارويي
بعضي از داروها ممکن است گزگز نوک زبان و بي حسي زبان را به عنوان يک عارضه جانبي در بدن، ايجاد کنند، به ويژه اگر دارو به صورت دهاني مورد استفاده قرار گرفته شود. براي مثال استازولاميد (Diamox) که از آن براي درمان گلوکوم، اختلالات تشنج، ادم و فلج دوره اي استفاده مي شود، بي حس شدن و خواب رفتگي را به عنوان يک عارضه جانبي همراه خود دارد.
اگر بي حسي زبان يک عارضه جانبي دارو باشد، پس از آنکه فرد مصرف دارو را قطع کند، اين احساس بايد از بين برود. اگر عوارض جانبي از بين نرود يا واکنش شديد شود، بايد به پزشک مراجعه نماييد.
5- سوختن
سوختن زبان با غذاهاي گرم يا نوشيدني مي تواند دردناک و ناراحت کننده باشد و ممکن است باعث سوزن سوزن شدن و گزگز زبان شود. فرد مي تواند ناراحتي را با شستن دهان خود با آب سرد بلافاصله پس از سوختن، کم کند. مصرف داروهاي ضد التهابي، مانند ايبوپروفن، نيز در صورت تورم و دردناکي زبان مي تواند مفيد واقع شود.

زخم هاي کوچم دهاني مي تواند بر روي لبها، داخل دهان يا زبان ظاهر شود
6- سکته
سکته ممکن است باعث ايجاد بي حسي يا خواب رفتگي در يک طرف چهره، از جمله زبان شود. سکته زماني اتفاق مي افتد که جريان خون به مغز قطع شود و سبب آسيب رساندن به سلول هايي مي شود که مي توانند عملکرد عضله ها و حافظه را تحت تأثير قرار دهند.
سوز سوز شدن و بي حسي زبان و صورت مي تواند نشانه اي از سکته باشد.
حمله ايسکميک گذرا (TIA) زماني اتفاق مي افتد که جريان خون به مغز موقتا متوقف مي شود. اين شرايط مي تواند يک نشانه هشدار دهنده باشد که سکته اي در آينده ممکن است رخ دهد. بي حسي و يا ضعف ناگهاني در صورت يا بدن از علائم سکته است، به ويژه اگر فقط يک قسمت از بدن را تحت تاثير قرار دهد. اگر زبان دچار خواب رفتگي يا احساس بي حسي شد و همچنين نشانه هاي ديگر سکته را نيز مشاهده کرديد، مي تواند هشدار جدي اي بابت بروز سکته باشد.
7- بيماري ام اس
ملتهب شدن عصب ها و عدم کارايي صحيح آن ها از علائم شايع بيماري ام اس است. ام اس مي تواند باعث تحريک، درد و يا احساس سوزش و گزگز شود که به عنوان دردهاي نوروژنيک شناخته مي شوند.
8- کم خوني آنمي
زبان قرمز و ريش ريش مي تواند نشانه از کم خوني ناشي از کمبود ويتامين B12 باشد. نشانه هاي ديگر عبارتند از: خستگي، پوست رنگ پريده، احساس ضعف، از دست دادن اشتها و کاهش وزن. آنمي بيماري است که بر سلولهاي قرمز خون در بدن تاثير مي گذارد و باعث خستگي شديد و پايين آمدن سطح انرژي مي شود. براي جلوگيري از مشکلات طولاني مدت بايد هرچه زودتر تشخيص داده شود و تحت درمان قرار گيرد.
9- ميگرن
برخي از افرادي که از ميگرن رنج مي برند ممکن است علائم بصري يا حسي را تجربه کنند، مانند چشمک زدن نور قبل از حمله ميگرني. اين نوع ميگرن همچنين مي تواند باعث احساس بي حس يا سوزش در زبان، صورت يا بدن شود.
10- هيپوگليسمي
يکي از علائم افت قند خون يا هيپوگليسمي احساس بي حسي ناگهاني يا سوزن سوزن شدن در زبان يا لب است. افراد مبتلا به ديابت به ويژه در معرض خطر ابتلا به اين شرايط قرار دارند. بنابراين بايد سطح قند خون خود را بررسي کرده و در صورتي که اين سوزن سوزن شدن ناگهاني را تجربه کرده اند، سريعا به دنبال درمان آن باشند.

سکته ممکن است باعث ايجاد بي حسي يا خواب رفتگي در يک طرف چهره از جمله زبان شود
درمان و بهبود بي حسي و گزگز نوک زبان
بي حسي زبان يک علامت است که نياز به پيگيري سريع پزشک دارد.
در زماني که منتظر قرار ملاقات با پزشک خود هستيد، مي توانيد اين روش ها را در خانه امتحان کنيد تا با علائم بي حسي زبان مقابله نماييد.
از رژيم غذايي متعادلي از ويتامين هاي ضروري براي حفظ سلامت اعصاب خود استفاده کنيد. رژيمي شامل ميوه ها، سبزيجات، غلات و پروتئين هاي کم چرب مي تواند به بدن شما کمک کند تا اعصابي سالم تر داشته باشيد.
ورزش منظم و حفظ وزن مطلوب از طريق آن در کنار يک رژيم غذايي متعادل مي تواند باعث کنترل بيماري هاي متابوليکي مانند چاقي و ديابت شود که که مي توانند باعث بروز بي حسي و گزگز نوک زبان گردند.
از غذاهايي که ممکن است واکنش آلرژيک ايجاد کنند اجتناب نماييد. به غذاهايي که موجب بروز چنين علائمي در شما مي شوند توجه داشته باشيد. غذاهاي رايجي که باعث آلرژي مي شوند عبارتند از آجيل، ماهي و گندم. بعضي از مردم به ميوه ها و سبزيجاتي مثل خربزه و هلو حساس هستند.
بسته به علت نشانه هاي بي حسي زبان، پزشک ممکن است گزينه هاي درماني زير را پيشنهاد کند.
– مکمل ها: اگر علائم شما ناشي از عدم تعادل ويتامين يا مواد معدني باشد، پزشک ممکن است مکمل هايي را براي کمک به بدن شما و اصلاح آن تجويز کند.
– داروهايي براي آرام کردن رگ هاي خوني: انواع مختلفي از داروها وجود دارد که مي توانند با تسکين دادن (آرامش) رگها و تسريع گردش خون، با انقباض رگ هاي خوني، مقابله مي کنند.
– داروهاي ميگرني: اگر بي حس شدن زبان شما سيگنالي براي ميگرن هاي قريب الوقوع باشد، پزشک مي تواند دارويي را به شما ارائه دهد تا سردرد شما را تسکين دهد.
اگر هر نشانه اي از مشکل گفتاري، افتادگي صورت يا ضعف در نقطه اي از بدن داشته باشيد که در ساير قسمت هاي بدن نيست (مثل بازو) ، بلافاصله با اورژانس تماس بگيريد. اينها مي توانند نشانه اي از سکته باشند. علاوه بر اين، اگر شما احساس بي حسي زبان را همراه با خس خس سينه و يا مشکل تنفسي، سختي بلع، گلو درد، گرفتگي گلو يا کهير مشاهده کرديد، نيز بلافاصله بايد با اورژانس تماس بگيريد. چرا که مي تواند نشانه اي از واکنش آلرژي باشد.
منبع:nabzema.com


منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۵۲۱۰۲۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی: