Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-03-28@12:57:38 GMT

خاطرات آخرین فرستاده موساد به ایران

تاریخ انتشار: ۲۶ بهمن ۱۳۹۶ | کد خبر: ۲۳۸۷۱۴۰۷

خاطرات آخرین فرستاده موساد به ایران

کتاب‌هایی همچون شیطان بزرگ و شیطان کوچک از سوی یهودیان ایرانی تبار به تحریر در آمده‌اند و مورد توجه شخصیت‌های مشهور این اقلیت بوده‌اند. ۲۶ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۴:۲۶ بین الملل آسیای غربی سیاست خارجی نظرات

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، در چهلمین جلسه از نشست های کبوتران مسجد دور دست که به همت دفتر ادبیات بیداری حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی برگزار می شود، علیرضا سلطانشاهی، نویسنده و پژوهشگر حوزه فلسطین به معرفی کتاب شیطان بزرگ، شیطان کوچک پرداخت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این کتاب خاطرات الیعزر (گیزی) تسفریر، آخرین نماینده موساد در ایران است که در آمریکا به چاپ رسیده است. آنچه در پی می آید معرفی، توصیف و نتیجه گیری از تألیف این کتاب است که در جلسه فوق ذکر شده است.

به دلیل طولانی بودن مطالب، این مطلب به دو بخش تقسیم شده است. در بخش نخست، به معرفی نویسنده، مترجم و مقدمه کتاب به علاوه معرفی ساختار شکلی کتاب پرداخته خواهد شد و در بخش دوم، محتوای موجود در کتاب ارائه خواهد شد.

نگاهی به انگیزه های ارائه کننده برای پرداختن به این کتاب

ظرف 12 سال گذشته توجهی کردم به آثار و منابعی که در حوزه یهود ، ایران، اسرائیل و صهیونیزم در خارج از کشور که عمدتا هم به زبان فارسی به نگارش در آمده است. آنطور که رصد کردم حدود 130 عنوان است که بعضا در اسرائیل، آمریکا و برخی کشورهای اروپایی منتشر شده اند . بخشی مخاطبان این آثار یهودیان خارج از کشور هستند یهودیانی که از ایران به خارج از کشور رفته اند. آمار نسبتا دقیق وجود دارد از تعداد یهودیان خارج از کشور. از جمله در آمریکا، بنابر نظر دیوید آلیانس، 80 هزار یهودی ایرانی تبار داریم. در اسرائیل هم از 120 هزار تا 200 هزار گفته شده که به نقل از مئیر عزری، سفیر اسرائیل در ایران نقل شده است. در ایران هم 25 هزار یهودی وجود دارند. البته در کشورهای اروپایی و جاهای دیگر هم هستند. اما این حدود تقریبی از نفوس یهودیان خارج از کشور است که به بهانه اینها یک سری از آثار منتشر می شود. آنچه ما احصا کرده ایم حدود 130 اثر است و قطعا تعداد این آثار از این عدد بیشتر است. آثاری هم وجود دارند که با ایران مرتبط است و به زبان فارسی نیست. مثلا به زبان عبری و انگلیسی است. البته برخی از اینها را به دست آورده ایم و در حال جستجو هستیم تا برخی دیگر را به دست آوریم.

سختی دست یابی به کتاب هایی از این دست

متأسفانه در ایران هیچ دستگاه و نهادی نه از اینها مطلع می شود و نه تلاشی برای به دست آوردن آنها انجام می دهد. از سوی یهودیان و صهیونیست ها هم تعمدی وجود دارد در خصوص اینکه ما دسترسی به این کتابها نداشته باشیم و آنها از اینکه این آثار به دست ما برسند ممانعت می کنند. یک نمونه که اخیرا برای به دست آوردن آن بسیار حساس شدم مجموعه آثار یعقوب نیمرودی است. که قوی ترین فرد اسرائیلی در دوره پهلوی است. که در ایران به اسم وابسته نظامی فعالیت می کرده است. او یک کتاب خاطرات از ایران دارد و یک کتاب دو جلدی مفصل از مأموریتش در تهران دارد. کتابی در خصوص ایران گیت، یا ایران کنترا و قضیه مک فارلین دارد. کتابی هم در خصوص حوزه فعالیتش دارد که همه اینها به زبان عبری است و همه این کتابها توسط هاآرتص روزنامه عبری که خود او مدیر آن است و عوفر فرزندش مدیریت کنونی آن را برعهده دارد چاپ شده اند. حدود 4،5 سال به طور مستمر از طریق کانال های مختلف برای پیدا کردن این کتابها تلاش کردم. حتی توزیع کنندگانی در آمریکا می گفتند به دلیل آیسبن متفاوتی که این کتابها در اسرائیل کرده اند اصلا قابل دستیابی نیستند و نمی توان آنها پیدا کرد. بعد از سماجتی که شد توانستیم کتاب یعقوب نیمرودی را اصل یا فایلش را به دست آوریم و داریم تلاش می کنیم برای ترجمه این آثار. اگر دوستان کتاب خاطرات مئیر عزری که دو جلد قطع رحلی در اسرائیل چاپ شده خوانده باشند، کتاب یعقوب نیمرودی چندین برابر هم ارزش محتوایی دارد و هم ارزش استنادی. کما اینکه خود او هم گفته اگر خبرنگاران مطلع شوند از اینکه ما در ایران چه کرده ایم از چیزهایی که به آنها گفته می شود تعجب و بعضا وحشت خواهند کرد.

کتاب شیطان بزرگ، شیطان کوچگ

این کتاب را الیعزر تسفریر به زبان عبری نوشته و خانم فرنوش رام آن را ترجمه کرده و در شرکت کتاب در لس آنجلس منتشر شده است. الیعزر تسفریر مأمور اطلاعاتی رژیم صهیونیستی است و در کارنامه کاری اش قبل از آنکه به ایران بیاید، در کردستان عراق مأمور بوده و سپس به ایران آمده است. مأموریت وی در کردستان عراق با عقد قرارداد 1975 الجزایر که شاه با عراق به امضا رساند به اتمام رسید. و از عاقبت آن مأموریت خود تسفریر به تلخی یاد می کند.

وی کتابی هم در همین خصوص دارد با نام «أنا کردی» دارد که به زبان عبری است. در این کتاب اخیر کلیه اطلاعات کشف مربوط به رژیم صهیونیستی در کردستان عراق را به طور مفصل ذکر کرده است. هیچ اثری نداریم که به این اندازه در خصوص فعالیت صهیونیست ها در کردستان عراق به ما اطلاعات ارائه دهند. عکس روی جلد این کتاب اخیر، یک نقاشی از ملا مصطفی بارزیانی است که روابطش را خیلی دقیق و مفصل ذکر می کند. تا سال 1975 که به کرج در ایران آمد و بساط صهیونیست ها و کردها از عراق برچیده شد.

تسفریر از 17 مرداد 1357 وارد ایران می شود و تا 29 بهمن 1357 در ایران بوده است. یعنی 7 روز پس از پیروزی انقلاب. کتاب شیطان بزرگ، شیطان کوچک، خاطرات این 193 روز مأموریتش در ایران است و اتفاقاتی که در این ایام افتاده است. فیلمی هم در سایت (IMDB) از وی وجود دارد که در 2 قسمت در خصوص فعالیت های ساواک سخن گفته است.

معرفی مترجم کتاب

مترجم این کتاب خانم فرنوش رام است. ایشان مدت زیادی همراه با مناشه امیر (همان منوچهر ساچمه چی)مدیر رادیو اسرائیل فارسی بود. او عبری را خوب بلد است. ایرانی الاصل است و از فعالان ایرانی حاضر در فلسطین اشغالی در حوزه فرهنگی است. او کتاب دیگری را هم تألیف کرده با عنوان «دروغی که هرگز نخواهد مرد» در خصوص پرتکل های زعمای صهیون. همانطور که می دانید «رادیو و تلویزیون اسرائیل» در شهریور سال 95 براساس مصوبه کنست، بخش دولتی اش تعطیل شدند و مقرر گردید هر کس که می خواهد با بودجه های خصوصی کار را ادامه دهد. از آن زمان تا کنون این فرد و همراهانش فعالیت هایشان را با قوت بیشتری در سایتی به نام «پیکار با یهودستیزی» متمرکز کرده اند. در این سایت علاوه بر محتوای مکتوب، رادیو اسرائیل تحت عنوان «رادیو پیام اسرائیل» در حال بارگزاری است.

مقدمه کتاب از زبان یک یهودی ایرانی تبار

مناشه امیر مقدمه ای بر کتاب شیطان بزرگ، شیطان کوچک نوشته است. مناشه امیر پس از آمنون نتصر پیگیرترین فرد در پیدایی و استمرار «رادیو اسرائیل» فارسی است. یکی از شخصیت های کینه توز نسبت به جمهوری اسلامی است. تفسیرهای خبری روز شنبه وی در خصوص ایران بسیار طولانی است و در تعیین خط مشی رژیم صهیونیستی نسبت به ایران بسیار تأثیرگذار است. برخی از همین تفسیرها به کتاب هم تبدیل شده اند. او کتاب هایی دارد که از جمله آنها فرهنگ لغات عبری و کتابی است به نام «یهود، ایران، اسرائیل» که در آن مصاحبه مفصلی با «آمنون نتصر» یهودی سرشناس ایرانی تبار انجام داده است.

مصاحبه مفصلی هم با مئیر عزری، سفیر سابق رژیم صهیونیستی در ایران دارد. عزری روزهای یکشنبه در رادیو اسرائیل، پیش از سال 2000، حدود 15 سال از دوران سفیری خود در ایران را تعریف می کرد. سال 2000 این کتاب منتشر شد. این شخصیت، فردی است که در این عرصه ها بسیار فعال است.

مقدمه کتاب و دیوید مناشری

این کتاب مقدمه ای به قلم دیوید مناشری دارد. دیوید مناشری، در حال حاضر برجسته ترین ایران شناس، یهودی ایرانی تبار است. او مرکزی را در دانشگاه تل آویو با نام «مرکز مطالعات ایران شناسی مدرن» مدیریت می کند و کتاب هایی در این حوزه دارد که عمدتا با نگاهی تخصصی نوشته شده اند. به دلیل اینکه خود او در ایران تحصیل کرده است و برای دوره های مطالعاتی به ایران می آمده است. کتابی دارد با عنوان «نظام آموزشی و ساختار ایران مردن» که بخشی از آن مربوط به آموزش و پرورش ایران در دوره ریاست جمهوری آقای خاتمی است. «ایران در انقلاب»، «ایران یک دهه میان جنگ و انقلاب»، «انقلاب ایران و مسمانان جهان، «ایران میان اسلام و غرب» و «سیاست فرا انقلابی در ایران» که همگی به زبان انگلیسی تألیف شده اند.

در سمینارهایی که در خصوص ایران در خارج از کشور برگزار می شود، برجسته ترین شخصی که در آن سمینار حضور دارد دیوید مناشری است. مسئول فدراسیون «ایرانیان یهودی تبار در اسرائیل» است. فعال در مرکز موشه دایان است. او از مالی توسط دیوید آلیانس، یهودی ایرانی مقیم انگلستان حمایت می شود. کتاب آلیانس هم جدیدا منتشر شده است.

بررسی ساختار کتاب «شیطان بزرگ، شیطان کوچک»

این کتاب 10 فصل دارد و در مورد خروج کارمندان رژیم صهیونیستی از ایران است. آنگونه که تسفریر ذکر می کند و عدد دقیق نمی گوید، حدود 1 هزار فعال، صنعتگر و تاجر اسرائیلی در ایران داشته ایم. یکی از مأموریت های وی در کنار سفیر رژیم صهیونیستی، یوسف هاربیلیم، این است که از ایران بروند.

از دوره یوری لوبرانی، سفیر قبلی رژیم صهیونیستی، پیش بینی شده بود که انقلابی در راه است و کار شاه تمام است. تسفریر این مسئله را به سولیوان، سفیر آمریکا در ایران هم می گوید، اما سولیوان چندان اعتنا نمی کند و می گوید پایه های قدرت محمد رضا در ایران آنقدر قوی هست که از ایران نا امید نشویم.

با اینکه تسفریر یک شخصیت امنیتی است، چیزی از مسائل امنیتی در کتاب او نمی بینیم. از ساواک و سابقه امنیتی ایران و رژیم صهیونیستی چیزی در این کتاب نداریم. اطلاعات کتاب کاملا پراکنده است و اگر کسی مقدماتی از روابط ایران و رژیم صهیونیستی نداند، دچار سردرگمی می شود. در کتاب تکرار فراوان است، رفت و برگشت های بسیاری مشاهده می کنیم و ساختار منسجمی ندارد. او در کتاب خود را علاقمند به ادبیات و فرهنگ و تمدن ایران معرفی می کند. یکی از نکاتی که در کتاب اشاره می کند با وجود آنکه یک شخصیت امنیتی است این است که موساد، دستگاه امنیت خارجی رژیم صهیونیستی با انتشار این کتاب مخالفت کرده است و ذکر می کند، در بازبینی هایی که دارند، مواردی از کتاب حذف می شود. او می گوید این اولین کتابی است که از یک مأموریت خارجی نوشته شده است. البته او نخستین فرد است قبلا کتاب «أنا کردی» را نیز منتشر کرده است. او دو مأموریت داشته یکی در کردستان عراق و دیگری در ایران و هر دو مأموریت را در قالب کتاب توصیف کرده است. کتاب کنونی از فیلتر موساد گذشته است. وی می گوید موساد با انتشار کتاب به طور کامل مخالف بوده است.

ادامه دارد ...

انتهای پیام/

R1403/P36447/S8,90,95/CT11

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۸۷۱۴۰۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی: