Web Analytics Made Easy - Statcounter

بلگراد - ایرنا - صربستان در سال 2018 میلادی همزمان با تلاش های دیپلماتیک برای عضویت در اتحادیه اروپا، اقدامات موثری برای توسعه و تقویت روابط خود با کشورهای مختلف از جمله جمهوری اسلامی ایران و نیز جذب سرمایه گذاری خارجی با هدف بهبود شرایط اقتصادی به عمل آورد.

باوجود همه تلاش های دیپلماتیک صربستان برای بهبود مناسبات بلگراد با کشورهای همسایه و تقویت روابط خارجی ؛ تنش های این کشور در ارتباط با کوزوو را نمی توان از نظرها دور داشت .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


مهمترین رخدادهای صربستان در سال 2018 که این هفته به پایان می رسد در حوزه های سیاسی، اقتصادی و نیز روابط دوجانبه صربستان و ایران به این شرح است :

** روابط با جمهوری اسلامی ایران
در سالی که گذشت ؛ صربستان در چارچوب سیاست خارجی خود برای توسعه و تقویت مناسبات با کشورهای مختلف بویژه جمهوری اسلامی ایران گام های بلندی برداشت و در حال حاضر روابط تهران – بلگراد در زمینه های مختلف در سطح خوبی قرار دارد.
بدون تردید ؛ سفر دکتر محمد جواد ظریف وزیر امورخارجه کشورمان به صربستان را می توان نقطه عطفی در روابط خوب صربستان و جمهوری اسلامی ایران ارزیابی کرد.
دکتر ظریف در هفتم اسفند سال 96 ( اوایل سالجاری میلادی ) در صدر یک هیات عالیرتبه سیاسیی و اقتصادی متشکل از تعدادی از مدیران بنگاه ها و کارآفرینان از بخش های خصوصی و دولتی کشورمان به بلگراد سفر کرد.
وی در این سفر با مقامات بلندپایه این کشور از جمله آلکساندر ووچیچ رئیس جمهوری، ایویتسا داچیچ وزیر امور خارجه و آنا برنابیچ نخست وزیر صربستان دیدار و درباره راهکارهای توسعه روابط دوجانبه، گفت و گو کرد.

روابط جمهوری اسلامی ایران و جمهوری صربستان دوستانه و رو به رشد است و طی سال گذشته تحرکات قابل توجهی برای توسعه و تعمیق هر چه بیشتر روابط دو کشور صورت گرفته است.
وزیر امور خارجه کشورمان علاوه بر صربستان ؛ به کشورهای بلغارستان کرواسی ؛ بوسنی و هرزگوین نیز سفر کرد .

***درخشش صنایع دستی ایران در صربستان
یکی از اقدامات مهم اقتصادی و فرهنگی در روابط ایران و صربستان را می توان برگزاری نخستین نمایشگاه تابلو فرش و صنایع دستی ایران در آذرماه گذشته در صربستان دانست .
در این نمایشگاه که در مجلس ملی صربستان و با حضور مقامات دوکشور برگزار شد ؛ شمار قابل توجهی از سفرای خارجی مقیم صربستان نیز از این نمایشگاه دیدن کردند.
یاسمینا کاراناتس رئیس گروه دوستی پارلمانی صربستان و ایران در این مراسم گفته بود: برای من مایه کمال خرسندی است که امروز نمایشگاه تابلو فرش و صنایع دستی ایران را که بخشی از میراث فرهنگی ایران و نماد ذوق و هنر هنرمندان ایرانی است را در تالار پارلمان صربستان به همراه سفیر ایران در بلگراد افتتاح می کنم.
وی افزود: فرهنگ و تمدن ایران قدمتی چندین هزار ساله دارد که ویژگی های آن اصالت، زیبائی، ماندگاری و نگاه و دیدنی است که در تار و پود این هنر و فرهنگ نهفته است. برای آشنائی با هنر و فرهنگ یک ملت بهترین شیوه به نمایش گذاشتن آثار هنر آنان است تا مردم از نزدیک با آن آشنا شوند.
حسین ملاعبداللهی سفیر کشورمان نیز در این مراسم؛ برگزاری این نمایشگاه در مجلس ملی صربستان را نماد روشنی از همکاری های گسترده و سازنده مجالس دو کشور توصیف کرد.


***صربستان و بحران پناهجویان و مهاجران در سال 2018
صربستان از زمان آغاز بحران مهاجران که حدودا 3 سال و نیم از آن می گذرد، سیاستی «منصفانه» در قبال موضوع مهاجران در پیش گرفته است و این کشور همواره کوشیده است تا خدمات نسبتا مناسبی بویژه در حوزه های درمانی و بهداشتی به پناهجویان ارائه کند.
مهاجران و پناهجویان در مناطق مختلف در سراسر صربستان در اردوگاه های مختلف مستقر شده اند. اصولا مهاجران و پناهجویان، صربستان را به عنوان محلی برای دست یافتن به یکی از کشورهای شمالی اتحادیه اروپا برگزیده اند و اگر چه از امکانات لازم برای زندگی کردن برخوردار هستند ولی برای ترک این کشور و رسیدن به مقصد نهایی مورد نظر خود تلاش می کنند.
هرچند شماری از مهاجران درخواست هایی را برای پناهنده شدن به صربستان به نهادهای ذیربط این کشور ارایه کرده اند ؛ اما بدون شک درصورت بروز هرگونه فرصتی ؛ آنها بدنبال زندگی در سایر کشورهای اروپایی که وضعیت بهتری دارند ؛ هستند.
بنا به آمار کمیساریای مهاجرین صربستان، در این کشور بطور رسمی حدود 3 هزار و 400 مهاجر و پناهجو وجود دارد که در اردوگاه های مختلف در سراسر این کشور اسکان داده شده اند.

***نگرانی های صربستان پس از آغاز مراحل تشکیل ارتش کوزوو
پس از افزایش صد درصدی مالیات بر کالاهای وارداتی از صربستان توسط دولت کوزوو و به دنبال آن وارد شدن نیروهای امنیتی کوزوو به بخش صرب نشین این منطقه ، تنش های سیاسی و تجاری بین صربستان و کوزوو بالا گرفت و مجلس کوزوو بلا فاصله پس از دو هفته ؛ لوایحی را برای تشکیل ارتش تصویب کرد.
تصویب 3 لایحه در پارلمان کوزوو برای تبدیل نیروهای امنیتی به ارتش کوزوو که اخیرا انجام شد با واکنش شدید صربستان مواجه گردید.
صربستان که کوزوو را استان جنوبی خود قلمداد کرده و اعلام استقلال آن را در سال 2008 قبول ندارد، تبدیل نیروهای امنیتی کوزوو به ارتش را خطری بزرگ برای ساکنین صرب در منطقه شمالی کوزوو می داند.
پارلمان کوزوو در نشست روز جمعه ( 14 دسامبر 23 آذر) 3 لایجه مورد نیاز برای تبدیل نیروهای امنیتی به نیروهای مسلح کوزوو را با اکثریت آرا تصویب کرد.
این لوایح برای تشکیل نیروهای مسلح کوزوو در مجلس در حالی تصویب شد که نمایندگان صرب در هنگام رای گیری در سالن پارلمان حضور نداشتند.
کشورهای آمریکا و آلمان از تلاش کوزوو برای تشکیل ارتش حمایت کردند و در همین حال ناتو و اتحادیه اروپا که نیروهای آنها امنیت مرزهای کوزوو را تامین می کنند با تبدیل نیروهای امنیتی به ارتش کوزوو مخالف بودند به ویژه در زمان کنونی که صلح و ثبات منطقه بالکان برای اروپا بسیار اهمیت دارد.
«راموش هارادینای» نخست وزیر کوزوو اخیرا با اعلام خبر تبدیل نیروهای امنیتی این منطقه به ارتش گفت که این امر فرصتی برای برقراری صلح است.
آلبانیایی تباران کوزوو در سال 2008 میلادی بطور یکجانبه استقلال این منطقه از صربستان را اعلام کرده اند.
صربستان، کوزوو را استان جنوبی خود می داند و آن را به عنوان کشوری مستقل به رسمیت نمی شناسد و از راه های صلح آمیز و مذاکرات خواهان حل و فصل مساله کوزوو در چارچوب مرزهای صربستان است.
صربستان تشکیل ارتش کوزوور را نه تنها موجب بی ثباتی منطقه بلکه آن را یک تهدیدی فرامنطقه ای می داند.
دفتر امور کوزوو در دولت صربستان نیز پیشتر در این رابطه اعلام کرده بود که حکومت بلگراد به شدت با تشکیل ارتش کوزوو مخالف است و آن را در تضاد با اسناد بین المللی و قطعنامه 1244 شورای امنیت سازمان ملل و توافق نامه بروکسل درباره کوزوو می داند.
بر اساس گزارش رسانه های منطقه، ارتش کوزوو احتمالا حدود 5 هزار نیرو خواهد داشت.
کوزوو از ژوئن سال 1999 تحت قیمومیت هیات غیرنظامی سازمان ملل متحد قرار دارد و نیروهای پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) با عنوان نیروهای حافظ صلح ناتو نیز مسئولیت تأمین امنیت آن را به عهده دارند.
عملیات نیروهای حافظ صلح ناتو در کووزو در اواخر دهه 90 به دنبال جنگی که باعث جدایی کوزوو از یوگسلاوی گردید، آغاز شد.
این عملیات با مشارکت حدود چهار هزار و 300 نیرو از حدود 30 کشور و به منظور کمک به حفظ امنیت کوزوو شکل گرفت.
صربستان مذاکراتی را از سال 2012 با نظارت اتحادیه اروپا برای حل و فصل مساله کوزوو شروع کرده است. هر چند که هم اکنون وقفه ای در ادامه این مذاکرات ایجاد شده ولی بلگراد تلاش دارد که این مذاکرات هر چه سریعتر ادامه پیدا کند.
حل و فصل مساله کوزوو از اولویت های مهم دولت صربستان به لحاظ های مختلف از جمله در چارچوب مراحل عضویت این کشور در اتحادیه اروپاست و بلگراد به همین دلیل خواهان سرعت بخشیدن به حل و فصل این موضوع مهم است.
روسیه و چین از اعضای دائمی شورای امنیت سازمان ملل هستند که اعلام یکجانبه استقلال کوزوو را به رسمیت نشناختند و از تمامیت ارضی صربستان که کوزوو بخشی از آن محسوب می شود؛ حمایت می کنند.

*** همکاری و رزمایش های نظامی صربستان با ناتو، روسیه و آمریکا
صربستان به رغم داشتن سیاست بی طرفانه نظامی به منظور دست یابی به تاکتیک های جدید نظامی و همچنین بالا بردن ضریب صلح، ثبات و امنیت بالکان غربی به ویژه در کوزوو همکاری مطلوبی با ناتو دارد.
صربستان در این راستا بیشترین همکاری وهمچنین رزمایش نظامی را با کشورهای عضو ناتو دارد و همین امر علاوه بر بالا بردن سطح توانایی، تاکتیکی و تضمین امنیت، موجب شده که کشورهای بزرگ ناتو در صربستان در حوزه های مختلف اقتصادی سرمایه گذاری بیشتری کنند.
مردم صربستان خاطره خوشی از بمباران این کشور در دوران یوگسلاوی سابق در سال 1999 میلادی از سوی ناتو ندارند و شاید به همین دلیل سیاست بیطرفانه نظامی را دنبال می کنند.
یکی دیگر از دلایل همکاری، رزمایش نظامی و نزدیکی صربستان با ناتو را می توان مرتبط با موضوع کوزوو دانست، زیرا که از نیمه دوم سال 1999 میلادی پس از درگیری های مسلحانه بین آلبانیایی تباران و ارتش صربستان، نیروهای ناتو تحت عنوان «کی فور» برای برقراری صلح و ثبات در کوزوو مستقر شدند.
از طرف دیگر باید به اهمیت راهبردی منطقه بالکان که بین آسیا و اروپا قرار دارد نیز اشاره کرد و چنین موقعیت جغرافیایی- سیاسی برای قدرت های بزرگ چه به لحاظ سیاسی و اقتصادی بسیار مهم است.
روسیه افزون براینکه حامی بزرگ صربستان در مساله کوزوو درمجامع بین المللی است، یکی از تامین کننده های عمده سلاح های نظامی صربستان به شمار می رود.
پس از فروپاشی یوگسلاوی و تشکیل 6 کشور مستقل (صربستان، کرواسی، بوسنی و هرزگوین، اسلوونی، مقدونیه و مونته نگرو) راه برای پیوستن این کشورها در ناتو و اتحادیه اروپا هموار گردید.
از طرف دیگر نباید این امر را نادیده گرفت که کشورهای این منطقه به طور سنتی با روسیه به دلایلی چند از جمله مذهبی گرایش خاصی دارند و در این میان می بینیم که صربستان سلاح های نظامی خود را عمدتا از فدراسیون روسیه تامین می کند و علاوه بر همکاری نزدیک نظامی دارای روابط سیاسی و اقتصادی بسیار خوب با این کشور است.
کمک 2 میلیون یورویی فدراسیون روسیه به صربستان برای آموزش خلبانان میگ 29 و همچنین اهدای 6 میگ 29 به این کشور را می توان از جمله همکاری های نظامی مسکو و بلگراد بر شمرد.
ارتش صربستان با نیروهای ناتو، رزمایش های مشترک بیشتری دارد تا با نیروهای فدراسیون روسیه.
صربستان از سال 2006 به این سو در راستای پیگیری سیاست بی طرفی نظامی، در بیش از 150 رزمایش مشترک با کشورهای عضو پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) و در 6 سال اخیر در 14 تمرین نظامی با روسیه شرکت داشته است.
صربستان همچنین آمریکا را بزرگترین شریک کاری خود در جهان می داند و با نیروهای ناتو در چارچوب طرح (مشارک برای دوستی) همکاری و با ناتو و فدراسیون روسیه رزمایش برگزار می کند.

*** موقعیت جغرافیایی ؛ جمعیت ؛ همسایگان
صربستان از لحاظ جغرافیایی در شبه جزیره بالکان و در ناحیه جنوب شرقی اروپا قرار دارد و در واقع آسیا و اروپا را به هم ارتباط می دهد.
جمعیت صربستان بر اساس سرشماری نفوس در سال 2011 میلادی بالغ بر 7 میلیون و 565 هزار و 761 نفر است. مساحت آن 88 هزار و 407 کیلومتر مربع است.
همسایگان این کشور را از شمال مجارستان، از شرق رومانی و بلغارستان، از جنوب جمهوری مقدونیه و مونته‌نگرو و از غرب، کرواسی و بوسنی و هرزگوین تشکیل می دهد.
جمعیت بلگراد به عنوان پایتخت صربستان ؛ یک میلیون و 639هزار و 121 نفر برآورد شده است.
شهر نوی ساد در شمال با جمعیت 335 هزار و 701 نفر و شهر نیش در جنوب با جمعیت 257 هزار و 867 نفر و شهر کراگویواتس در جنوب غربی با جمعیت 177 هزار و 458 نفر از بزرگ ترین شهرهای صربستان پس از بلگراد هستند.
اروپام**436** 1546

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۱۰۰۶۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی: