Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-04-23@07:52:36 GMT

درمان فتق شکم و اقدامات پس از عمل فتق

تاریخ انتشار: ۱۶ فروردین ۱۳۹۶ | کد خبر: ۲۴۱۱۴۴۹۵

خبرگزاري آريا -
سالانه نزديک به 600000 جراحي فتق در آمريکا انجام ميشود.بسياري از اين جراحيها به روش مرسوم جراحي باز انجام ميشوند. برخي جراحي هاي فتق با بکارگيري تلسکوپي به نام لاپاراسکوپ انجام ميشود. اگر پزشک شما درمان با لاپاراسکوپي را توصيه کرده است، اين بروشور ميتواند به شما کمک کند تا فتق و اين نوع درمان را بهتر بشناسيد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



فتق چيست؟
فتق زماني اتفاق مي افتد که لايه هاي دروني عضله شکمي ضعيف شده ، منجر به تورم يا پارگي شود . همانطور که تيوپ از داخل به تاير آسيب ديده فشار مي آورد ، لايه داخلي شکم هم به ديواره شکم تضعيف شده فشار آورده و يک کيسه بادکنک مانند درست ميکند، واين باعث ميشود احشاء دروني شکم يا بافت شکمي به درون اين کيسه رانده شوند .
فتق ممکن است ايجاد دردهاي بسيار شديد کند و با بروز مشکلات جدي ديگر ممکن است نياز به جراحي اورژانس پيدا کند .

هم زنان و هم مردان ممکن است دچار فتق شوند .
شما ممکن است به طور مادرزادي با فتق به دنيا بياييد و يا بعدا به آن مبتلا شويد.
فتق خود به خود از بين نمي رود و با گذشت زمان بهتر نميشود .

چطور بفهميم فتق داريم ؟
*جاهايي که معمولا در آن فتق ايجاد ميشود عبارتند از: کشاله ران ، ناف و يا محلي که قبلا در آن جراحي انجام شده است .

*تشخيص فتق معمولا ساده است : شما ممکن است يک برآمدکي زير پوست را احساس کنيد. يا ممکن است هنگام بلند کردن اشياء سنگين ، سرفه کردن ، زور زدن هنگام دفع ادرار يا اجابت مزاج و يا موقع نشستن يا ايستادن طولاني مدت درد احساس کنيد.

* درد ممکن است شديد باشد يا درد خفيفي که در طول روز شدت پيدا کند.

* دردهاي شديد و ممتد ، قرمزي ، فشار ، علامتهايي هستند که نشان مي دهند فتق ممکن است گير کرده يا روبه گانگرن شده باشد . در صورت مشاهده اين علايم بايد هرچه زودتر به پزشک مراجعه کنيد .

چه چيز باعث فتق ميشود؟
به طور طبيعي ديواره شکم داراي مناطقي است که احتمال ضعيف شدن آنها مي رود . فتق ممکن است بر اثر وارد شدن فشار زياد به اين قسمتهاي ديواره شکم ، افزايش سن ، جراحت ، يک برش يا زخم کهنه يا يک ضعف مادر زادي بروز کند . هر کس در هر سني ممکن است به فتق دچار شود . بيشتر موارد فتق در کودکان مادرزادي است . در بزرگسالان ، يک ضعف طبيعي يا فشارناشي از بلند کردن جسم سنگين ، سرفه مداوم ، مشکل در اجابت مزاج يا دفع ادرار باعث ميشود ديواره شکم ضعيف شده يا گسسته شود .

مزيت هاي درمان با لاپاراسکوپي چيست ؟
درمان فتق به روش لاپاراسکوپي تکنيکي است که با ايجاد برشهاي کوچک ، و استفاده از تلسکوپ و چسب زخم (مش ) پارگيهايي که در ديواره شکم (عضله ) بوجود آمده است ترميم مي شوند. در پاره اي موارد اين روش اين امکان را ميدهد تا بيمار، با درد و ناراحتي کمتر، زودتر به کار و فعاليتهاي روزمره خود باز گردد.



آيا شما نياز به جراحي لاپاراسکوپي فتق داريد؟
تنها بعد از يک معاينه کامل و دقيق جراح شما مي تواند تعيين کند که آيا لاپاراسکوپي براي شما مناسب است يا نه ؟ اين روش ممکن است براي برخي از کساني که قبلا جراحي هاي شکم داشته اند يا تحت شرايط درماني خاصي هستند مناسب نباشد .

چه آمادگيهايي مورد نياز است ؟
* بيشتر جراحي هاي فتق به صورت سرپايي انجام مي شوند ؛ بنابراين شما در همان روز جراحي مرخص مي شويد .

* آمادگيهاي قبل از عمل بستگي به سن و وضعيت پزشکي شما، نتيجه آزمايش خون، معاينات پزشکي ، عکس قفسه سينه و نوار قلب دارد .

* بعد از اينکه جراح خطرات و مزاياي جراحي را براي شما توضيح داد شما رضايت نامه عمل جراحي را امضا مي کنيد .

* بهتر است شب يا صبح قبل از عمل دوش بگيريد .

* اگر مشکل اجابت مزاج داريد ( يبوست ) ممکن است با مشورت جراح تنقيه يا آمادگي مشابهي براي شما تجويز شود .

* از نيمه شب قبل از جراحي نبايد چيزي نوشيده يا بخوريد. فقط داروهايي که جراح به شما اجازه ميدهد تا صبح روز عمل با مقدار کمي آب مصرف کنيد.

* داروهايي مثل آسپرين ، داروهاي رقيق کننده خون ، داروهاي ضد التهاب (داروهاي آرتروز) و ويتامين E بايد از چند روز تا يک هفته قبل از عمل مصرف نشوند .

* داروهاي رژيمي يا داروي گياهي St. John’s Wort نبايد از 2 هفته قبل از عمل مصرف شوند .

* سيگار را ترک کنيد و براي هرچيزي که ممکن است در منزل نياز داشته باشيد برنامه ريزي کنيد .



عمل چگونه انجام ميشود ؟
بيمار مبتلا به فتق گزينه هاي کمي پيش رو دارد :
* استفاده از فتق بند ندرتاً تجويز مي شود و معمولاً بي اثر است .

* بيشتر مواقع فتق نياز به جراحي دارد .

* جراحي به يکي از 2 روش زير انجام مي شود :
1 : جراحي باز: که در آن يک برش 8 تا 10 سانتي متري که در ناحيه کشاله ران يا ناحيه مبتلا به فتق ايجاد ميشود . اين برش در درون پوست و چربيهاي زير پوستي آنقدر پيش مي رود تا جراح به سطح ضايعه دسترسي پيدا کند .
ممکن است جراح از يک چسب زخم کوچک جراحي براي ترميم ضايعه يا سوراخ فتق استفاده کند. اين روش معمولا با بي حسي موضعي و داروي خواب آور انجام ميشود اما ممکن است از بي حسي نخاعي يا بيهوشي عمومي استفاده شود .

2 : جراحي به روش لاپاراسکوپي : در اين روش يک لاپاراسکوپ ( تلسکوپ کوچک ) که به دوربين مخصوصي متصل است توسط يک کانولا ( لوله تو خالي ) وارد بدن شده و به جراح اين امکان را مي دهد که فتق و بافتهاي اطراف ان را در يک مانيتور مشاهده کند . لوله هاي ديگري هم براي اينکه جراح بتواند جراحي را انجام دهد وارد بدن مي شوند . معمولا 3 يا 4 سوراخ يک ساننبمتري مورد نياز مي باشد.

فتق از ناحيه پشت ديواره شکم ترميم مي شود . يک چسب زخم کوچک جراحي روي سوراخ فتق شده گذاشته شده و با وسايل جراحي کوچکي در محل ثابت نگهداشته مي شود اين نوع جراحي معمولا از طريق بيهوشي عمومي انجام مي شود و ندرتاً از بي حسي نخاعي يا موضعي استفاده مي شود .

اگر عمل جراحي از طريق لاپاراسکوپي قابل انجام نباشد چه اتفاقي مي افتد؟
روش لاپاراسکوپي براي تعداد اندکي از بيماران غير قابل انجام است . عواملي که احتمال انتخاب يا تبديل عمل جراحي از لاپاروسکوپي به جراحي باز را بالا مي برد ممکن است شامل اين موارد باشند : چاقي ، سابقه جراحي هاي قبلي شکم ، که زخم متراکم بافتي به جا گذاشته باشد ، عدم توانايي در ديدن ارگانهاي داخل بدن با لاپاروسکوپ و يا مشکل خونريزي در حين جراحي .

تصميم گيري در باره اينکه آيا جراحي باز بايد انجام شود يا خير تصميمي است که جراح قبل و يا در حين جراحي مي گيرد . زماني که جراح احساس کند که مطمئن تر آن است که جراحي لاپاراسکوپي به جراحي باز تبديل شود اين مسأله پيچيده اي نيست و بلکه بيشتر به نظر و قضاوت جراح بستگي دارد و اين کارفقط به خاطر سلامت بيمار انجام مي شود .



بعد از عمل چه اتفاقي مي افتد؟
* بعد از جراحي شما رابه اتاق ريکاوري مي برند و در آنجا براي يکي دو ساعت تحت کنترل قرار مي دهند تا کاملا به هوش بياييد.

* وقتي به هوش آمديد و توانستيد راه برويد مرخص مي شويد .

* بعد از هرگونه جراحي فتق از 24 تا 48 ساعت ممکن است احساس درد داشته باشيد .

* توصيه مي شود روز بعد از جراحي سر پا باشيد .

* در جراحي فتق به روش لاپاراسکوپي احتمالاً پس از مدت زمان کوتاهي به زندگي و فعاليت هاي روزمره خود باز مي گرديد . اين فعاليت ها شامل دوش گرفتن ، رانندگي ، بالا رفتن از پله ، بلند کردن اجسام و فعاليت هاي جنسي مي باشند .

* طي دو هفته بعد از عمل بايد براي معاينه مجدد نزد دکتر برويد.

چه مشکلاتي ممکن است پيش بيايد ؟
* هر جراحي ممکن است عوارضي داشته باشد. عوارض اوليه هر جراحي خونريزي و عفونت است که در لاپاراسکوپي خيلي کم اتفاق مي افتد.

* در موارد نادر ممکن است به مثانه ، روده ، عروق ، اعصاب و يا لوله اسپرمي که به بيضه مي رود آسيب برسد .

* مشکل دفع ادرارامري غيرعادي نيست، و ممکن است حداکثر به مدت يک هفته به سوند ادراري نياز داشته باشيد .

* فتق بعد از جراحي قابل برگشت است . دليل اين بازگشت يا عود مجدد بيماري در دراز مدت هنوز مشخص نيست . جراح مي تواند به شما کمک کند ريسک جراحي را در مقابل عدم درمان فتق بپذيريد.

چه زماني نياز به مشورت با پزشک داريد ؟
در صورت مشاهده موارد زير حتما با پزشک يا جراح خود تماس بگيريد :
* تب مزمن بالاي 39 درجه
* خونريزي
* ورم شکم يا کشاله ران
* دردي که با داروهاي تجويز شده آرام نشود
* تهوع ، استفراغ مداوم
* عدم توانايي در دفع ادرار
* لرز
* سرفه مداوم يا تنگي نفس
* ترشح چرکي از ناحيه برش خورده
* قرمزي اطراف محل جراحي که در حال پيشرفت باشد
* عدم توانايي در خوردن و آشاميدن.



سوالات رايج پس از عمل فتق
- از کي راه بروم ؟ روز بعد از عمل مي توانيد کم کم بشينيد و سپس با کمک همراه اطراف تخت راه برويد .بهتر است طي هفتۀ اول از راه رفتن غير ضروري خودداري کنيد.

- رﮊيم غذايي پس از عمل چيست؟ تا عصر روز عمل چيزي خورده نمي شود تا دستگاه گوارش فرصت لازم براي رسيدن به شرايط قبل از عمل را پيدا کند. سپس مايعات غذاهاي سبک مثل سوپ مصرف ميشود.پس از ترخيص لازم است از غذاهايي که باعث جلوگيري از يبوست ميشوند استفاده کرد. اين غذاها شامل سالاد و سبزيجات و ميوه جات( نه آبميوه) است که همراه با غذاي معمول استفاده ميشوند.

- مش چيست؟ مش نوعي وسيله است که از نظر ظاهري مشابه توري پلاستيکي و تقريبا به اندازه کف دست است و در صورتي که وسعت محل پارگي جدار شکم زياد باشد در حين جراحي در محل فتق قرار داده ميشود.تصميم گيري در اين مورد ،حين عمل انجام مي شود. اين وسيله از روي پوست پيدا نيست و باعث استحکام محل پارگي ميشود و احتمال عود را بسيار کاهش مي دهد.

- پس از عمل حدود چند روز بايد بستري بود؟ بيشتر بيماران قادر هستند درعرض يک الي دو روز پس از عمل مرخص شده ، به خانه روند.

- پس از چه مدت مي توان به سركار رفت؟ بيماران قادرند فعاليتهاي خود را در عرض يک هفته پس از عمل جراحي، از سر گيرند ولي از انجام کارهاي سنگين حداقل تا دو ماه بايد پرهيز کرد در غير اين صورت خطر عود فتق وجود دارد.

- پس از جراحي تا كي بايد پانسمان را عوض كرد؟ صبح روز پس از عمل پانسمان تعويض مي شود.اين پانسمان به مدت دو روز در حفظ مي شود و در صورت نداشتن ترشح از محل زخم، نياز به پانسمان مجدد نميباشد. بعضي از جراحان پانسمان اوليه را بمدت بيشتري در محل حفظ ميکنند.

- چه مدت پس از عمل مي توان به حمام رفت؟ در صورتيکه محل زخم مشکلي نداشته باشد پس از دو تا سه روز ميتوان استحمام کرد.

- كي بخيه ها را بايد خارج كرد؟ با نظر پزشك پس از هفت تا ده روز.

- پس از ترخيص به چه دارويي نياز است؟ مسكن و در صورت نياز آنتي بيوتيک.
منبع:drgharaati.ir
sages.org

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۱۱۴۴۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی: