Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا - محمد حسن زدا، سرپرست سازمان تامين اجتماعي، در چارچوب سفر هيات رسمي اين سازمان به مسکو در گفتگو با آژانس خبري اسپوتنيک موضوعات مختلفي را مورد بحث و بررسي قرار داد.
به گزارش خبرگزاري آريا، سرپرست سازمان تامين اجتماعي ايران در اين سفر به تشريح موضوعاتي از جمله همکاري سازمان تامين اجتماعي ايران با صندوق بازنشستگي روسيه در زمينه تامين اجتماعي، حقوق بازنشستگي و تبادل تجربه بين دو نهاد، جايگاه جمهوري اسلامي ايران در عرصه تامين اجتماعي منطقه خاورميانه، چالش‌هاي ملي و جهاني براي سازمان تامين اجتماعي و عواقب فشار تحريم‌هاي آمريکا در بخش تامين اجتماعي در ايران، برنامه هاي سازمان تأمين اجتماعي براي مردم مختلف و … پرداخت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


هدف سفر شما به مسکو ديدار با نمايندگان صندوق بازنشستگي روسيه بود. چه موضوعاتي بحث شد و بطور کلي به چه نتايجي رسيديد؟
دو سال پيش وزير کار روسيه به ايران سفر کرد و با سيستم تامين اجتماعي ايران آشنا شد. براي ايشان خيلي جالب بود که ايران چنين سيستم تامين اجتماعي دارد. مشخصات تامين اجتماعي و صندوقهاي بازنشستگي ما خيلي با هم شباهت دارد. از ما دعوت کردند که در يک فرصت مناسب به روسيه سفر کنيم و از تجربيات همديگر استفاده و نقاط قوت همديگر را تقويت کنيم. ما دو روز فشرده داشتيم. اول ما مطالب را شنيديم و بعد مطالب خودمان را گفتيم. جلسه خيلي خوب و موفقي بود.
ما در اتحاديه بين المللي تامين اجتماعي فصل همکاري هم داريم. آنجا ما هر دو عضو فعال هستيم. من عضو هيئت رئيسه هستم و آقاي کوزلوف خزانه‌دار است. اينجا فقط بخش تامين اجتماعي ايران و روسيه نبود. بخشي از مذاکرات مان در اين باره بود که دو هفته آينده بايستي به ژنو برويم و آنجا هم همکاري با هم داشته باشيم. بحث ما فقط تأمين اجتماعي ايران و روسيه نبوده است.
الان در روسيه سيستم تامين اجتماعي صد سال سابقه دارد ولي در ايران شصت سال سابقه دارد. روسيه 40سال از ما جلوتر است. يک بحراني که در ايام ميانسالي صندوقهاي بازنشستگي پيش مي‌آيد آنها از اين بحران رد شدند و ما قبل از بحران هستيم. پس مي‌توانيم از تجربيات همديگر استفاده کنيم. يک ضريب بين‌المللي داريم تا ببينيم وضيعت صندوق چگونه است. يک ضريب پشتيبان است يعني از چند نفر حق بيمه دريافت مي‌کنيم و به چند نفر حقوق پرداخت مي‌کنيم. عدد روسيه 2٫5و عدد ايران 5٫5است يعني ما قبل از بحران هستيم و آنها وارد بحران شدند. ما براي آينده پيش بيني مي‌کنيم از تجربيات آنها استفاده کنيم که چطور بحران را مديريت کردند. اين خيلي موضوع مهمي است و مي‌تواند براي هر دو طرف جالب باشد.
بخش مهم ديگر در اين مذاکره بررسي سيستم هاي آي تي و پيشرفتهاي مکانيزه هر دو طرف بود که ببينيم کدام کشور در چه بخشي موفق بوده و طرف ديگر همان نسخه را پياده کند. براي رياست صندوق بازنشستگي جالب بود که ايران چنين سيستم مکانيزه پيشرفته دارد که چقدر خوب مي‌توانيم از اين سيستم مکانيزه استفاده کنيم. قرارهاي بعدي را گذاشتيم که انشاالله با جزئيات بيشتر کار را به پيش ببريم.
سازمان تامين اجتماعي ايران از چه تجربه ديگري هم مي‌تواند استفاده کند؟
يک اصطلاح در صندوق بازنشستگي داريم به نام اصلاحات پارامتريک. اصلاحات پارامتريک شامل سن بازنشستگي، سابقه براي بازنشستگي، فرمول محاسبه حقوق بازنشستگي و… است. وقتي در روسيه ديدند که به عدد 2٫5رسيدند مجبور شدند آنها را تغيير بدهند. مثلا سن بازنشستگي آقايان در روسيه را از 60تا 65سال افزايش دادند براي اينکه آنها 5سال ديرتر حقوق بگيرند و 5سال بيشتر حق بيمه بدهند. اين تغييرات باعث مي‌شود که صندوق پايدار بشود. تا 5سال وقتي خروجي جديد نداشته باشد و بيمه‌شدگان جديد بيايند در اين 5سال کل عدد 2٫5به 3٫5تبديل مي‌شود و دوباره بالا مي‌رود 4٫5مي‌شود. در روسيه اين کارها انجام شده است، زيرا با بحرانهاي اجتماعي زيادي روبرو بودند. خيلي خوب است که ما بدانيم از چه روشهايي استفاده کردند که هم توانستند بحران اجتماعي را کنترل کنند و هم سن بازنشستگي را بالا ببرند.
آنها دوست دارند از ما بپرسند چکار کرديم که عدد 5٫5حفظ شده است. عدد 5٫5در ايران در 5-4سال پيش حفظ و کنترل شده است. ما سال گذشته 4جايزه بين‌المللي در تامين اجتماعي دنيا را بدست آورديم. آنها دوست دارند بدانند که چطور دنيا اين 4جايزه را به ما داده است. اين همه نقاط مشترکي است که ما مي‌توانيم آن را مورد بحث و بررسي قرار بدهيم. ما در تأمين اجتماعي ايران، شرکت «شستا» را داريم که يک غول اقتصادي بزرگ در ايران است. در روسيه پول صندوق بازنشستگي را مي‌برند در بانک ها مي‌گذارند، به دولت داده مي‌شود و دولت آن را در بانک مي‌گذارد. اما در ايران ما خودمان شرکت داريم که در آنجا سرمايه‌گذاري مي‌کنيم و از سود آن استفاده مي‌کنيم. در روسيه مي‌خواهند ببينند که اگر تجربه ما موفق است، آنها هم اين نسخه را پياده بکنند. ما هم دوست داريم تجربه آنها را بررسي کنيم و ببينيم اگر ما پول خودمان را به دولت بدهيم و دولت در بانک بگذارد و سرمايه‌گذاري بکند شايد براي ما بهتر باشد.
در بخش درمان در ايران ما 350مرکز درماني داريم که افرادي که به اين مراکز مراجعه مي‌کنند، درمان آنها صد درصد بطور رايگان انجام مي‌شود. بهترين بيمارستان ايران که بيمارستان ميلاد تهران با 1200تخت است مربوط به سازمان تأمين اجتماعي است. هر کس به آنجا مراجعه مي‌کند حتي در زمينه پيوند اعضا که پرهزينه‌ترين بخش است، نيز تمام خدمات صددرصد رايگان است. براي همکاران روس جالب بود که ما در ايران اين امکانات را درست کرده‌ايم.
بانوان بعد از زايمان از مرخصي استفاده مي کنند حقوق آنها را تأمين اجتماعي پرداخت مي‌کند. براي ازدواج نيز کمک مي‌کنيم. 20درصد بيمه‌شده‌هاي ما خانمها هستند، يعني از 42ميليون نفري که ما تحت پوشش داريم، 20درصد خانمها هستند. از پرسنل ما که 70هزار پرسنل داريم، 30هزار نفر آنها خانمها هستند. براي دوستان طرف ما، اين تعداد حضور خانمها جالب بود. چون احترام خاصي براي خانم ها قايل هستيم، مي‌گوييم که خانم‌ها با 42سال سن و 20سال سابقه مي‌توانند بازنشسته بشوند. اگر بچه‌هاي بيشتري داشته باشند، کمک‌هاي بيشتري به آنها مي‌دهيم.
شما در کنفرانس‌هاي بين‌المللي ديگر با تجربيات کشورهاي ديگر نيز آشنا مي‌شويد، چرا تجربه روسيه براي شما جالب است؟
چه کسي گفته است که فقط روسيه است؟ ما الان در روسيه هستيم. از اين رو درباره روسيه صحبت مي‌کنيم. ما با ترکيه قرارداد متقابل داريم. کشور عراق از ما خواسته است که به سيستم آنها کمک کنيم. من چند وقت پيش در عمان بودم و با آنها صحبت مي‌کردم. به تدريج تأمين اجتماعي ايران دارد در منطقه خاورميانه يک الگو مي‌شود ، زيرا خدماتي که ما مي‌دهيم و سيستم مکانيزه‌اي که ما داريم بي نظير است و ديگر کشورها دارند اين سيستم را مي‌بينند و همه آنها نيز اذعان مي‌کنند که سيستم بي‌نظيري است. دارند الگو مي کنند و ما به هرکسي که اعلام آمادگي کرد و علاقمند باشد کمک مي‌کنيم.
چه سيستمي الگو خواهد بود؟
نحوه گرفتن حق بيمه، تعداد خدماتي که ارائه مي‌شوند و ميزان خدمات هم مي‌تواند بررسي شود. سيستم ما اين طور است که براي کسي که بيکار مي‌شود حداکثر تا 5سال به او حقوق پرداخت مي‌کند تا در آرامش برود و يک شغل مناسب پيدا بکند. کمتر کشوري در خاورميانه از چنين سيستمي برخوردار است.در اين سيستم، حمايت از گروه هاي کم‌درآمد، خانم‌ها مخصوصا خانم‌هاي تحصيلکرده پيش بيني شده است. آنها مي‌توانند الگو باشند. مي‌توان ديد که وضعيت خانم‌ها در سيستم‌هاي کشورهاي خاورميانه چه تفاوتي دارد. قوانيني که ما داريم که از دوره پايلوت و آزمايش گذشته و الان عملياتي است و مي‌توانند الگو باشند. وقتي نرم افزار را داشته باشيم، ديگر تغيير زبان مشکلي نيست و کشورهاي ديگر هم مي‌توانند از آن استفاده بکنند.
سازمان تأمين اجتماعي با چه چالش‌هاي ملي و جهاني روبرو مي شود؟
همه سازمان‌هاي تأمين اجتماعي دنيا بعد از اينکه از 70-60سالگي بگذرند، دچار بحران مي‌شوند، چرا؟ چون آن افرادي که اول بيمه پردازي کرده‌اند، حالا ديگر به سن بازنشستگي مي‌رسند. يعني سازمان‌هاي تأمين اجتماعي تا 30سال اول فقط درآمد دارند. کسي بازنشسته نمي‌شود، زيرا سابقه ندارند. اما از سال 31به بعد هزينه‌هاي سازمان‌هاي تأمين اجتماعي بالا مي‌رود. بعد موج بازنشستگي شروع مي‌شود. درنتيجه در وضعيتي قرار مي‌گيريم که با موج بازنشستگي مواجه مي‌شويم. از زماني که تأمين اجتماعي در ايران ايجاد شده است تا 14سال پيش، يک و نيم ميليون نفر بازنشسته شدند و در 14سال اخير هم يک و نيم ميليون نفر بازنشسته شده‌اند. يعني در 14سال مساوي 50سال. حالا 10سال بعدي براي ما مشکلتر خواهد بود، اگر آگاهي نداشته باشيم و تجربه نداشته باشيم پشيمان خواهيم شد که ما نمي‌خواهيم پشيمان بشويم. ما مي‌خواهيم اوضاع را کنترل کنيم نه اينکه اوضاع ما را کنترل بکند.
برنامه‌هاي سازمان تأمين اجتماعي براي مردم مختلف چيست؟
ما دو گروه کوتاه مدت و بلندمدت داريم. 42ميليون نفر از جمعيت 80ميليوني ايران تحت پوشش سازمان تأمين اجتماعي است. ما در تعهدات بلندمدت حقوق و مستمري پرداخت مي‌کنيم و بازنشستگي به گروهي که بازنشسته مي‌شود. به کساني که در اثر حادثه و يا بيماري توان کارکردن ندارند مادام‌العمر حقوق پرداخت مي‌کنيم. به کساني که بازنشسته شده اند و فوت کرده‌اند به بازماندگان آنها حقوق مي‌دهيم. دختر فردي که فوت کرده تا زماني که ازدواج نکرده و شغلي ندارد حقوق بازنشستگي پدرش را دريافت خواهد کرد که مي‌تواند 50سال يا 70سال باشد. حتي اگر ازدواج بکند و بعد طلاق بگيرد و شغلي نداشته باشد، ما از او حمايت مي‌کنيم. اين احترامي است که جمهوري اسلامي براي خانم ها قائل است که آنها بي‌سرپرست و بدون درآمد نباشند.
به اين ترتيب در پروژه‌هاي بلندمدت ما اين گروه هست و در کوتاه مدت، ابتدا تضمين درمان است. هر جور مشکل درماني که داشته باشند تضمين مي‌شود. بيکاري آنها تضمين مي‌شود، حوادث کوچکي که پيش مي‌آيد، مثل زايمان يا چند هفته بستري بودن، يا دوره‌هاي زماني کوتاه مدت که کار خود را ناخواسته از دست مي‌دهند، حقوق آنها پرداخت مي‌شود. براي ازدواج پرداختي بصورت هديه داريم که به آنها داده مي‌شود. غم انگيزترين حوادث هم اين است که اگرفردي تحت پوشش سازمان تامين اجتماعي باشد و فوت کند، ما به خانواده وي کمک هزينه کفن ودفن پرداخت مي کنيم.
بدين ترتيب خدمات ما از قبل از بدنيا آمدن شروع مي‌شود، يعني بچه اي که در شکم مادر است، ما به مادرش پرداخت مي‌کنيم و خدمات سازمان تأمين اجتماعي ما تا بعد از اينکه شخص از دنيا مي‌رود ادامه دارد که بي نظير است. ايران يکي از پيشرفته ترين خدمات دنيا را دارد. در مجمع جهاني تأمين اجتماعي اين موضوع گفته شده و تأييد شده است و به اين دليل بين 200کشور، ايران به عنوان يکي از اعضاي هيئت رئيسه انتخاب شده است.
آيا فشار تحريمي آمريکا بر اقتصاد ايران، بر خدمات سازمان تأمين اجتماعي ايران تأثير مي‌گذارد؟
ما از شش ماه قبل پيش‌بيني کرديم که فشار تحريم‌ها بر مردم را کاهش بدهيم. و چون آگاهانه برخورد کرديم، خيلي براي ما فشار نبوده است. تحريم ها باعث شده است که بعضي از کارگاهها تعطيل بشود. ما به اين کارگاهها گفتيم که نيازي نيست به ما پول بيمه بدهيد، آن مقداري که قرار است به ما بدهيد ببريد به کارگرهاي خود بدهيد. اين کمک مي‌کند. اگر بدهکار بودند، گفته شد بدهي خود را قسطي بپردازند. جريمه هاي آنها را بخشيديم، يعني هرچقدر آمريکا فشار آورد ما محبت کرديم. ازاينرو فشار تحريم‌ها نگذاشت آنها به آن نتايجي که بدنبالش بودند برسند.
در بخش دارو و تجهيزات پزشکي يک مقداري محدوديت براي ما ايجاد کرد. ما داريم توليدات داخلي خودمان را افزايش مي‌دهيم. 70درصد توليد داروي کشور با ماست. امکانات ويژه‌اي گذاشتيم و کمک مي‌کنيم. يک خبر خوب ديگر اين است که اين تحريم‌ها باعث شده است که ما وادار بشويم خودمان برويم اين داروها را بسازيم و امکانات جديد ايجاد بکنيم. در حالي که اگر تحريم‌ها نبود، شايد ما راحت وارد مي‌کرديم. ولي تحريم‌ها کمک کرد که ما پيشرفت بکنيم و اقدامات خوبي هم انجام بدهيم. جاي خرسندي است که تحريم‌ها که قرار بود ما را از پا بياندازد برعکس دارد ما را قوي مي‌کند.
حقوق بازنشستگي در ايران چقدر است و بستگي به چه دارد؟
ما در ايران يک حداقل حقوق داريم و يک حداکثر. براي سال جاري حدود 150دلار حداقل است و حدود 1200دلار هم حداکثر است. دريافت اين حقوق بستگي به آن دارد که در زمان اشتغال حقوق شخص چقدر بوده و چقدر حق بيمه داده است و سالهاي پرداخت او چقدر بوده است. اين دو نکته تعيين‌کننده حقوق بازنشستگان است. ما الان بيش از 3ميليون نفر در تأمين اجتماعي بازنشسته داريم. اينها کل ظرفيت ايران نيست. زيرا علاوه بر ما، صندوق بازنشستگي دولت، صندوق روستائيان نيز هست. همه اينها با هم 80ميليون نفر جمعيت ايران را پوشش‌مي دهند.
آيا افزايش حقوق بازنشستگي پيش‌بيني مي‌شود؟
بله، هرسال. يکي از مواد قانوني ما اين است که هر سال حقوق بازنشستگي ما بايد نسبت به تورم افزايش پيدا بکند. امسال حقوق‌هاي بازنشستگي 36و نيم درصد افزايش داشته است. کليه ايرانيان خارج از کشور هم مي‌توانند از سيستم ما استفاده بکنند. علاوه بر آن خارجي هايي که در ايران زندگي مي‌کنند. خارجي‌ها نيز از طريق سايت ما مي‌توانند فرم را پر کنند و مراحل پرداخت بيمه را تکميل کنند. چون درمان ما را استفاده نمي‌کنند، ما کاهش نرخ حق بيمه براي آنها داريم. اگر همه در ايران با 30درصد بيمه مي‌شوند، اينجا حدود 10درصد به آنها تخفيف مي‌دهيم و يک چيزي حدود 18درصد مي‌توانند بيمه بشوند و از حقوق بازنشستگي استفاده بکنند. به همان ارزي که پرداخت شود به همان ارز هم حقوق بازنشستگي دريافت خواهد شد. البته چون تازه اين روند شروع شده است، هنوز کسي اقدام نکرده است. ولي 35هزار نفر از ايرانيان خارج از کشور در اين 6-5ماه اخير که ما اين سيستم را ايجاد کرديم به ما پيوستند که نشان مي‌دهد شروع خيلي خوبي بوده است. اين کارها از طريق نمايندگان ما انجام مي‌شود در کشورهايي که به ما اجازه داده‌اند. حدود 12کشور از جمله کانادا، چين، عراق و امارات و غيره هستند. کارگزارهاي ما به مراجعه کنندگان کمک مي‌کنند. در ايران هم واحد ارتباط مردمي «سي آر ام» داريم که تماس مي‌گيرند و مشکلات آنها حل مي‌شود.
-->

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۱۱۴۷۷۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی: