Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-03-28@09:45:32 GMT

10 فرار از زندان باورنکردني در طول تاريخ (2)

تاریخ انتشار: ۴ مرداد ۱۳۹۶ | کد خبر: ۲۴۱۷۳۱۴۹

خبرگزاري آريا - وبسايت روزياتو - حسين علي پناهي: همانطور که در بخش اول اين مطلب گفتيم فرار از زندان نيز به اندازه ي تاريخ زندان ها قدمت دارد. اصولاً انسان خواستار آزادي بوده و تحمل محدود بودن در يک محوطه ي خاص برايش بسيار سخت خواهد بود به همين دليل نهايت تلاش خود را خواهد کرد که به هر شکل ممکن از اين محدوديت فرار کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در شرايطي که افراد در زندان هاي فوق امنيتي و بسيار مجهز زنداني مي شوند کار براي فرار بسيار سخت تر بوده و بايد روش هاي خلاقانه تري به کار گرفته شود تا برنامه ي فرار با موفقيت به پايان برسد.

برخي اوقات زندانيان نقشه هاي بلند مدت و پيچيده اي ريخته که هيچ يک از مسئولين زندان متوجه موضوع نشده و تنها پس از فرار زنداني يا تعدادي از زندانيان متوجه نقشه ي بي نقص آن ها شده و دهانشان از تعجب باز مي ماند. بدون شک نياز باعث اختراعات و ابداعات مي شود و برنامه ريزي براي فرار نيز از اين قاعده مستنثني نيست. در قسمت اول اين مطلب شما را با 5 فرار بزرگ از زندان در طول تاريخ آشنا کرديم که در ادامه قصد داريم 5 مورد ديگر از اين فرارهاي شگفت انگيز و باورنکردني را براي شما بازگو کنيم. با ادامه ي مطلب همراه باشيد.

5- فرار از آلکاتراز




زندان آلکاتراز در طول 29 سال خدمت خود شاهد 14 تلاش براي فرار توسط 34 زنداني بوده است. بر اساس ادعاهاي مقامات اين زندان تمامي اين تلاش ها ناموفق بوده و بيشتر اين فراري ها بلافاصله دستگير شده يا کشته شده بودند. با اين وجود در دو فرار در سال هاي 1937 و 1962 افراد فراري هيچ گاه پيدا نشده و مسئولين ادعا کردند که اين افراد فراري بدون شک در حين فرار مرده اند. اما همين موضوع باعث شد که برخي ادعا کنند فرارهاي موفقي نيز از اين زندان صورت گرفته است.


از چپ: فرانک موريس، کلارنس آنجلين و جان آنجلين


پيچيده ترين و جالب ترين تلاش براي فرار از اين زندان بدنام در 11 ژوئن سال 1962 توسط مردي به نام فرانک موريس و برادران آنجلين صورت گرفت که حفره اي را در داخل سلول هايشان کنده و با بالا رفتن از ديوار بخش خود، بريدن ميله ها توانستند از طريق هواکش خود را به سقف برسانند. از آن جا با وارد شدن به لوله ي فاضلاب خود را به شبکه ي توري اطراف زندان رسانده و با عبور از آن به ساحل رسيدند. سپس با ساختن يک شناور شبيه کرجي وارد آب شده و ناپديد شدند.




اين سه نفر بر اساس ادعاها در خليج سانفرانسيکو غرق شده و هرچند جنازه ي آن ها هيچگاه پيدا نشد اما مقامات رسمي اعلام کردند که بدون شک اين سه نفر در دريا غرق شده اند. البته شايد اين سه نفر توانسته باشند با موفقيت فرار کرده و خود را به جايي برسانند که کسي از هويت آن ها خبر نداشته است.


4- فرار از زندان ليبي




فرار از زندان «ليبي» (Libby) يکي از مشهورترين موارد موفقيت آميز فرار از زندان در طول دوران جنگ داخلي ايالات متحده است. در نهم و دهم فوريه سال 1864 بيش از 100 زنداني سرباز متحدين شبانه از زندان ليبي در ريچموند ويرجينيا که محل نگهداري نگهداري اسيران جنگي بود فرار کردند. از 109 زنداني فراري 59 نفر موفق شدند خود را به خط نيروهاي خودي برسانند اما 48 نفر دستگير شده و دو نفر نيز در رودخانه ي جيمز غرق شدند. جالب اين که زندان ليبي يک منطقه ي کامل از شهر ريچموند را به خود اختصاص داده بود و تنها يک خيابان در سمت شمال آن را به مابقي شهر متصل مي کردف در سمت جنوب نيز رودخانه ي جيمز جريان داشت.


سرهنگ توماس رُز


اين زندان بزرگ و مخوف سه طبقه بالاتر از سطح زمين ساخته شده و پايه هاي آن در داخل رودخانه قرار داده شده بودند. شرايط زندگي در اين زندان بسيار بد و وحشتناک بود. به ندرت غذايي به زندانيان داده شده و مسائل بهداشتي به هيچ عنوان رعايت نمي گرديد. به همين دليل هزاران زنداني نگون بخت جان خود را از دست دادند. زندانيان موفق شدند که خود را به طبقه ي اول زيرين ساختمان زندان برسانند که «جهنم موش ها» (rat hell) نامگذاري شده و به دليل هجوم موش ها غيرقابل استفاده شده بود.




آن ها پس از 17 روز تونل کندن موفق شدند وارد يک اتاق خالي در قسمت شرقي زندان شده و در نهايت خود را به يک انباري پر از تنباکو برسانند. وقتي که سرهنگ رِز موفق شد به آن طرف ديوار برسد به افراد خود چنين گفت:” اکنون راه آهن زيرزميني به سمت کشور خداوند باز شده است”. افراد او در طول شب نهم فوريه سال 1864 در گروه هاي دو و سه نفره از زندان ليبي فرار کرده و خود را به انبار تنباکو برسانند و در نهايت همه با هم از در ورودي خارج شوند. اين تونل چنان طولاني بود که از ساختمان اصلي زندان بسيار دور شده و به فراريان اين امکان را مي داد که در تاريکي خيابان هاي شهر پنهان شده و به سمت خطوط نيروهاي خودي حرکت کنند.


3- پاسکال پايت




بدون شک هر نوشته اي که به جالب ترين و بزرگ ترين فرارها از زندان بپردازد بايد به داستان فرار اين زنداني زيرک و باهوش نيز بپردازد زيرا وي نه يک بار بلکه دو بار از يک زندان فوق امنيتي در فرانسه فرار کرده و در هر دو بار از هلي کوپتر استفاده نموده است. همچنين وي در کمک به فرار سه زنداني ديگر باز هم با هلي کوپتر نقش داشت. پايت ابتدا به خاطر قتلي که در حين سرقت از يک خودروي ون امنيتي انجام داده بود به 30 سال زندان محکوم شد. بعد از اين که يک بار در سال 2001 از زندان فرار کرده و دستگير شد، 7 سال ديگر نيز به خاطر کمک به فرار سه زنداني در سال 2003 به دوران محکوميت او اضافه گرديد. سپس وي با استفاده از يک هلي کوپتر که توسط چهار مرد که ماسک به صورت داشتند و از فرودگاه کن مندليو دزديده شده بود از زندان گراسي فرار کرد.

ساعت ها بعد اين هلي کوپتر در برينولز در 38 کيلومتري شمال شرقي تولون فرانسه در ساحل مديترانه به زمين نشست. پايت و همدستانش از صحنه گريخته و به خلبان آسيبي نرساندند. وي بار ديگر در 21 سپتامبر سال 2007 در ماتارو اسپانيا درحدود 30 کيلومتري شهر بارسلون دستگير شد. وي توانسته بود با جراحي پلاستيک چهره ي خود را تغيير دهد اما توسط پليس اسپانيا شناسايي و دستگير شد. تا سال 2011 وي در فرانسه و در مکاني سري نگهداري مي شد تا اين که به دليل فرار، 5 سال ديگر نيز به دوران محکوميت او اضافه شده و اکنون در زندان به سر مي برد.


2- فرار بزرگ




اشتالاگ لوفت 3 (Stalag Luft III) يک کمپ اسراي جنگي نيروي هوايي در آلمان بود که اسيران نيروهاي هوايي متفقين در طول جنگ جهاني دوم در ان نگهداري مي شدند. در ژانويه سال 1943، راجر بوشل نقشه ي يک فرار بزرگ از اين کمپ را طراحي کرد. بر اساس نقشه ي او بايد 3 تونل طولاني و عميق با نام هاي رمزي «تام»، «ديک» و «هري» حفر مي شد. ورودي اين تونل ها چنان با دقت تعيين شده بود که نگهبانان کمپ نتوانند آن ها را پيدا کنند. همچنين براي اين که ميکروفون هاي محوطه اين تونل ها و سروصداي ناشي از کندن آن ها را کشف نکنند هر تونل بايد دستکم 9 متر عمق مي داشت. اين تونل ها بسيار باريک بودند اما در طول آن ها سالن هاي بزرگي براي پمپاژ هوا،محل نگهداري وسايل و يک محل تخليه و تجمع حفر مي شد.



راجر بوشل


ديواره هاي شني تونل توسط تخته هايي که از سراسر کمپ گردآوري شده بود مستحکم مي شدند. با بزرگ تر شدن تونل ها، برخي ابداعات تکنيکي باعث شد که کار راحت تر و کم خطرتر شود. يکي از مهم ترين مسائل اين بود که شخصي که تونل را مي کند هم هواي کافي براي تنفس داشته و هم بتواند از روشنايي استفاده کند. به همين دليل پمپي براي منتقل کردن هوا از بيرون به سمت تونل طراحي و ساخته شد. بعدها درون تونل با استفاده از کابل هاي برقي که به نيروگاه کمپ متصل شده بودند روشن شد. همچنين ابزارهاي ماشين مانند ريلي کوچکي براي تخليه کردن سريع خاک هاي کنده شده ساخته شده بود که شباهت بسياري با سيستم هاي استخراج معدن در گذشته داشت.




با استفاده از اين خطوط ريلي بيش از 130 تن خاک و شن در طول 5 ماه کار جابجا شد. علاوه بر اين از اين خطوط ريلي براي رساندن سريع گروه هاي حفاري به محل استفاده مي کردند. در مارس سال 1944 تونل «هري» آماده شد اما در آن زمان تعداد زيادي از سربازان آمريکايي که به سختي در حفاري تونل تلاش کرده بودند به يک کمپ ديگر منتقل شدند. آن ها يک هفته صبر کردند که شب تاريک و بدون مهتابي فرا برسد و بتوانند با استفاده از تاريکي شب از اردوگاه خارج شوند. سرانجام در شب 24 مارس عمليات فرار آغاز شد. از شانس بد زندانيان اين تونل تنها چند متر کوتاه بود. علي رغم اين که برنامه ريزي ها طوري صورت گرفت که تونل در جنگل ان طرف زندان خارج شود اما با منطقه ي جنگلي چند متر فاصله داشت.

علي رغم خاموش بودن برق اردوگاه براي جلوگيري از حملات هوايي متفقين، 76 زنداني توانستند از تونل عبور کرده و به محل خروج برسند. در نهايت در ساعت 5 صبح روز 25 مارس يکي از نگهبانان متوجه خروج 77 اُمين زنداني از خروجي تونل گرديد. اما تنها سه نفر از اين افراد موفق به فرار شدند. در کل 50 نفر در حين فرار مورد هدف قرار گرفته و کشته شدند و بقيه نيز دستگير و به کمپ بازگشتند.


1- فرار کولديتز



بيل گولدفينچ (راست) و جک بست (نفر دوم از چپ)


اردوگاه کولديتز «Colditz» يکي از معروف ترين اردوگاه هاي نگهداري اسراي جنگي در دوران جنگ دوم جهاني در آلمان بود. اين زندان در قلعه ي کولديتز بر روي صخره هاي مشرف به شهر کولديتز در ايالات ساکسوني آلمان قرار داشت. در طول جنگ جهاني دوم تلاش هاي موفقي براي فرار از اردوگاه کولديتز صورت گرفت اما يکي از آن ها از هر جهت منحصر به فرد و جالب بود. در اين نقشه دو خلبان بريتانيايي به نام هاي جک بِست و بيل گولدفينچ که بعد از فرار از يک اردوگاه اسراي جنگي ديگر به کولديتز فرستاده شده بودند نقشه اي کشيدند که بر اساس آن با ساختن يک گلايدر دو نفره از اين اردوگاه فرار کنند.




اين گلايدر توسط بيل و جک در زير شيرواني سقف کليساي کوچک اردوگاه ساخته شده و قرار بود از روي سقف همين کليسا به پرواز درآمده و بر فراز رودخانه ي «مولد» (Mulde) که 60 متر پايين تر بود به پرواز درآيد. افسراني که در اين پروژه شرکت داشتند با ساخت يک ديوار کاذب محلي را در اتاقک زير شيرواني از چشم نگهبانان آلماني دور نگه مي داشتند. در اين محل تمامي قطعات گلايدر با استفاده از تکه هاي چوب دزديده شده ساخته شد. از آن جايي که نگهبانان آلماني بر اساس تجربياتي که از فرار سربازان متفقين پيدا کرده بودند همواره به دنبال تونل در سطح زمين گشته، پروژه ي ساخت گلايدر با مشکل کمتري روبرو مي شد. هزاران قطعه ي کوچک بايد ساخته شده که معمولاً از چوب تخت هاي سربازان و يا هر چيز چوبي که در اردوگاه وجود داشت کنده مي شد.

ستون باله ها از تخته ي کف آسايشگاه ها بدست آمد و براي سيم هاي کنترل گلايدر نيز از سيم هاي برقي که در بخش هايي از قلعه وجود داشت و کاربرد خاصي نداشتند ساخته شدند. در نهايت قبل از اين که گلايدر به طور کامل براي فرار آماده شود، اردوگاه مذکور توسط نيروهاي متفقين آزاد شد. از يک متخصص در حوزه ي گلايدر به نام لورن ولش خواسته ش که الگوهاي تنش و محاسبات گولدفينچ را بررسي کند و بر اساس اين دست نوشته ها يک گلايدر ساخته شد که به خوبي به پرواز درآمد.

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۱۷۳۱۴۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی: