Web Analytics Made Easy - Statcounter

آداب و رسوم ماندگار و سنتی مردم شهرستان سامان در ایام نوروز باز کردن درب منازل بعد از سال تحویل توسط فرد خوش قدم،شنبه‌گردش ، پخت کوفته در شب عید عرفا و ... است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از  خبرنگار سامان ما، اسفند آخرین ماه سال برای مردم ایران از اهمیت خاصی برخوردار است، مردم در این ماه کم کم به فکر خرید عید می افتند، خانه تکانی می کنند و جنب و جوش محسوسی بین شهرها و روستاها جریان می یابد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

شلوغی خیابان های شهر، جنب و جوش مردم و ازدحام مشتریان اجناس مختلف در بازار، پاساژها و مغازه ها حاکی از آماده شدن مردم برای ورود به سال جدید و استقبال از بهار است.

 

تنگ های بلورین ماهی قرمز، عطر گل های سنبل و شب بو، بوی شیرینی تازه، طعم آجیل های داغ همه و همه عید نوروز را در ذهن تداعی می کند و این روزها حال و هوای شهر نشان از مهیا شدن برای عید نوروز است.

 

 

در هر گوشه از بازار زن و مردم، کوچک و بزرگ و پیر و جوان با شور خاصی در حال خریدن وسایل موردنیاز خود برای آغاز سالی جدید و بهاری دیگر هستند.

 

از سوی دیگر شکوفه های گل کرده درختان طراوت و شادابی خاصی به حال و هوای استان بخشیده که تصویر زیبای آن را می توان در باغ های شهرستان سامان استان چهارمحال و بختیاری به خوبی مشاهده کرد.

 

با رسیدن بهار طبیعت ردای سبز بر تن می کند، چکاوک ها، هزاردستان و قمریان نغمه ها و سرودهای فرحبخش و تازه سر می دهند و انسان ها را به مهرورزی، گره گشایی و همگرایی فرا می خوانند، بهار پیام آور عشق و رویش است و موسم سرور و آشتی و به همین خاطر است که خواستنی است و با آمدنش دل ها سرشار از سرور و جان ها معرفت می یابد.

 

بهار پیام آور تعادل است و اینکه در سایه تعادل زندگی زیبا می شود، با دیدن بهار رحمت و محبت خداوند را به یاد می آوریم.

 

اما همانند مردم سایر نقاط کشور، مردم شهرستان سامان در آستانه بهار و عید نوروز آئین های خاص خود را دارند که برخی از این آئین ها در طول تاریخ از یاد رفته و برخی نیز حیات خود را حفظ کرده است.

 




نوروز یکی از جشن‌های مهم ایرانی‌ها است و مناطق مختلف کشور برای برگزاری ایام نوروز رسم و رسوم خاص خود را دارند؛ در چهارمحال و بختیاری و در شهرستان سامان نیز پیش از آغاز نوروز رسم‌های مختلفی از قدیم وجود داشته که بسیاری از آنها هنوز انجام می‌شود و بسیاری نیز انجام نمی‌شود و فقط یادی از آنها می‌شود.

فرش‌ها و موکت‌های آویزان شده از پشت‌بام‌ها در کوچه و خیابان‌ها حاکی از حال و هوای عید است، آداب و رسوم عید در شهرستان سامان همانند بیشتر شهرستان‌های استان چهارمحال و بختیاری است.

سمنوپزی نیز یکی از آداب چهارمحالی‌ها پیش از عید است که هنوز در بسیاری از خانه‌های این استان به ویژه در مناطق روستانشین انجام می‌شود و این رسم در شهرستان سامان نیز در حال انجام است.

هنوز مادربزرگانی هستند که در شهرهای بزرگ این استان از جمله سامان، شهرکرد، فرخ‌شهر و... سمنو را بار می‌گذارند و با کمک اعضای فامیل و همسایگان این سنت دیرینه را انجام می‌دهند.

ساعت هشت تا نه شب همه خانم‌های فامیل و همسایگان که دوست دارند در این مراسم شرکت کنند، دور دیگ نذری گرد هم می‌آیند. پس از آنکه دیگ گرم شد صاحب خانه که نذردار اصلی و همچنین پزنده سمنو است، هم‌زن را با دو دست می‌گیرد و چند دور با آن سمنو را به هم می‌زند. پس از او خانم‌‌های دیگر یکایک همین کار را انجام می‌دهند. وقتی که سمنو جوش آمد خانم‌هایی که نذر ریختن پسته یا بادام در دیگ سمنو را دارند، نذری خود را مشت مشت در آن می‌ریزند.

پختن سمنو تا نزدیک سحر به درازا می‌کشد. پس از آن هم‌زن را کنار می‌گذارند و سمنو را «دم» می‌کنند. پس از شستشوی هم‌زن خانم‌ها وضو گرفته و به نماز می‌ایستند و پیش از آنکه سمنو سرخ شود و نماز صبح بخوانند دو رکعت نماز حاجت می‌گزارند. پس از پایان نماز حاجت نشسته و دست‌ها را گشاده و در برابر صورت خود نگاه می‌دارند و آرزوی خویش را به‌ وسیله حضرت فاطمه از خداوند خواستار می‌شوند و شرط می‌کنند که اگر نیازشان برآورده شود سال دیگر در سمنوپزان دیگری دو یا چند برابر آرد یا پسته یا بادام خواهیم آورد و یا خود سمنوی نذری را خواهیم پخت.

پس از اینکه نماز و دعا به پایان رسید چند ساعتی استراحت می‌کنند و سپس دور دیگ گرد می‌آیند و زن نذردار اصلی در آن را بر می‌دارد و به سمنوی پخته نگاه می‌کند. سر دیگ سمنو این مادربزرگ‌ها همیشه دعای‌شان کسب آبرومندی و سلامتی برای مردم است.
توزیع سمنو از صبح آغاز می‌شود.

درست کردن برنجک و گندمک در شهرستان سامان روزهای قبل از عید انجام می‌شود و تمام خانم‌ها به خصوص روستائیان حاشیه زاینده‌رود اعتقاد بر این دارند که کار بوداده کردن برنجک و گندمک را در منزل خود انجام دهند و برنجک محلی را تهیه کرده و از میهمانان عید نوروز پذیرایی می‌کنند.

شیرین کردن بادام تلخ باید در اغلب خانه ها به خصوص خانه بزرگتر ها صورت گیرد چرا که معتقد هستند که  شیرین کردن بادام تلخ و درست کردن برنجک باید در اجاق خانه هایشان باشد و این امر را یک چیز خوش یوم برای خود و خانواده می دانند.

علاوه‌بر گندم و برنجک بادام و گردو را بو داده و بادام تلخ را شیرین کرده و به برنجک‌ها اضافه می‌کنند، شیرین کردن بادام تلخ یکی از قدیمی‌ترین آداب و رسوم در شهرستان سامان است.

باتوجه به اینکه در گذشته شغل اکثر مردم کشاورزی و باغ‌داری بوده است، مردم از محصولات باغی و زراعی خود برای تهیه آجیل استفاده می‌کردند و آجیل‌پزون یکی از سنت‌های مهم پیش از عید در این استان بوده است که این سنت هم‌اکنون در منطقه سامان مرکز تولید محصولات باغی شهرستان سامان توسط بانوان انجام می‌شود.

بانوان گردو، بادام، بادام تلخه، تخم کدو و... را روی حرارت با نمک بو می‌دهند و قسمتی از آن را برای پذیرایی در ایام نوروز از میهمانان نگه می‌دارند و بقیه آن را به صورت کاسه‌ای، مانند نذری بین وابستگان و فامیل پخش می‌کنند.

شب عید عرفا، شب کوفته‌پزون در شهرستان سامان است

غذای خاص شب عید در شهرستان سامان یک شب، قبل از شب عید است که به نام شب عید عرفا معروف است و در این شب کوفته توسط بانوان پخته می‌شود که مواد کوفته شامل نخود، لپه، برنج لنجان، آرد نخودچی، سبزی خشک و معطر محلی، با کشمش و پیاز، آلوچه و... و آب کوفته شامل برنج، شیره و سرکه است.

یکی دیگر از آداب و روسوم شهرستان سامان بردن عیدی به خانه تازه‌عروسان و دخترانی است که تازه به خانه شوهر رفته‌اند که در آن برداران برای خواهران خود آش شب عید می‌برند.

 باز کردن درب منال بعد از سال تحویل توسط فرد خوش قدم

باز کردن در خانه در ساعات اولیه سال تحویل توسط کسی که برای آن خانه در طول سال گذشته خوش یوم بوده انجام می شود و تا زمانی که آن فرد مورد نظر به منزل این فرد نرود کسی دیگری در خانه فرد را باز نمی کند و صاحب خانه نیز برای کسی که در خانه اش را باز می کند عیدی بیشتری برای تشکر از ان در نظر می گیرد.
 
این رسم از دیر باز در شهرستان سامان بوده و یکی از رسوم ماندگار به خصوص در بخش زاینده رود و روستا های حاشیه زاینده رود  است.

از دیگر روسوم شهرستان سامان پختن آش رشته در روز عید است، که از مهمانان نوروز با آش رشته علاوه‌بر آجیل و شیرینی پذیرایی می‌شود.

شنبه‌گردشگر رسمی ماندگار در شهرستان سامان

در شهرستان سامان شنبه‌گردشگری رسمی است که در اولین شنبه اول سال همه از منزل خارج شده و در باغ و صحرا به گردش می‌روند و بیشتر خانم‌ها، دختران، تازه‌عروس‌ها و تازه‌دامادها بیرون می‌روند و به نوعی دامادها نامزدهای خود را میهمان می‌کنند، در این روز انواع آش از جمله آش رشته، آش کشک و... پخته می‌شود.

در حقیقت شنبه‌گردش بهانه‌ای برای استفاده از آب و هوای بهاری و نفس کشیدن در دامان امن طبیعت است.

انتهای پیام/

 

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۴۲۷۰۱۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی: