۶ فروردین ۱۳۹۶
امامزاده فاطمه صغری(س) قطب گردشگری مذهبی آشتیان+ عکس
گنبد و بارگاه طلایی فاطمه صغری(س) در فاصله ۵ کیلومتری آشتیان، دل از انسان میرباید و میعادگاه مذهبی برای گردشگران و مسافران نوروزی است.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از سفیر آشتیان؛ آشتیان از شهرهای تاریخی استان مرکزی است، نام این شهر در کتاب «تاریخ قم» ابراشتجان یا اشتجان آمده است، این شهر براثر زلزله تخریب و پس از آن آبادی مجددی بنا شده است و نام آن را به آشتیجان تغییر داد و با گذشت زمان درگویش محلیحرف (ج) حذف شده است.
در فاصله ۵ کیلومتری آشتیان در دهستان سیاوشان، گنبد و بارگاه طلایی فاطمه صغری(س) دل از انسان میرباید.
بنایی که نشان از معصومیت امامزاده و همت خیران است، این امامزاده همه روزه میزبان خیل عظیم زائران است.
نام «سیاوشان» برگرفته از پهلوان اسطورهای ایرانزمین «سیاوش» است و قدمتی چندین هزارساله دارد. این روستا یکی از ۱۶ نقطه ایران بزرگ بوده که در آن برای سیاوش مراسم سوگواری برگزار میکردند.
این روستا در مسیر راه عتبات عالیات قرار داشته و در اصطلاح محلی این جاده «شتر رو» بوده است، قرار گرفتن امامزاده فاطمه صغری(س) در مسیر این راه محلی برای اطراق زائران و مسافران بوده و کاروانیان پس از زیارت و تجدید قوا دوباره رهسپار جاده می شدند.
آثاری از دست نوشته های کاروانیان، امرا، شاهزادگان و مسافران با خط خوش بر روی دیوارهای امامزاده از تاریخ زیارت، اسم، موقعیت شغلی خود و گاه وصف بارگاه را به یادگار در بنایی قبلی امامزاده حکایت روزگاران گذشته این بقعه را داشته است.
یکی از این یادگاریها به خط میرزا علینقی خان مستوفی آشتیانی به تاریخ ۱۲۸۶ هجری است.
همچنین کاروان های زیارتی ناصرالدین شاه قاجار در سفر دوم خود به عتبات در سال ۱۳۱۰ هجری، از این راه عبور کرده و شرح سفر خود را در کتاب شهریار جادهها به نگارش درآورده است
ساخت بنای بقعه این امامزاده بر اساس شواهد تاریخی، طبق کتیبه سنگی و صندوق ضریح متبرکه، در سال ۹۵۰ ه. ق آغاز و در سال ۹۵۲ ه. ق پایان یافته است.
صندوق این امامزاده از چوب گردو ساخته شده و بر روی آن منبت به کار رفته و خط نستعلیق کندهکاری شده است.
این دو اثر ارزشمند تاریخی امامزاده در زمان سلطنت شاه طهماسب صفوی به دستور او ساخته شده است. در بررسی این دو اثر ارزشمند، اطلاعات فراوانی درباره شجره حضرت فاطمه صغری (س)، چگونگی آغاز و انجام بنا، اسماء متبرکه ائمه، آیه الکرسی، اسامی معماران، هنرمندان، کاتبان، نجاران، ساکنان و مجاوران بقعه و حاکم محلی شاه صفوی و خلاصه افرادی که با سرپنجه توانا خود و با عشق مشغول در معماری این امامزاده به کار بودند به چشم میخورد.
این بنا توسط یکی از بانوان نیکوکار قاجار که در اواخر سلطنت ناصرالدین شاه قاجار به سال ۱۳۰۸ ه. ق که جهت زیارت عتبات عالیات (کربلا و نجف) از این مسیر عبور کرده، بازسازی اساسی شده است.
این بنا با سابقه ۴۸۰ ساله، به علت عوامل جوی، فرسودگی و عدم رسیدگی و بازسازی در سالهای گذشته نیمهمخروبه شده بود، در سال ۱۳۸۲ بانوی نیکوکار و چهار فرزندش به یادبود همسرش حاج حسن شاکری سیاوشانی در زمینی به وسعت دو هکتار و زیربنایی به مساحت ۱۷۰۰ و هفت متر ارتفاع، این بقعه را به طور کامل بازسازی کرد.
در شرح حال این امامزاده فاطمه صغری(س) آمده است؛
امامزاده فاطمه صغری(س) در کاروانی که به سال ۲۰۱ هجری قمری از مدینه به سمت خراسان به راه افتاد همراه حضرت فاطمه معصومه(س) حضور داشت.
طبق برخی از منابع تاریخی مأموران حکومتی به دستور مأمون عباسی به این کاروان حمله می کنند، بسیاری از کاروانیان شهید و بقیه آنها نیز با سمی که به آب آنان اضافه شده بود مسموم می شوند.
قرائن نشان می دهد که وجود نازنین حضرت فاطمه صغری(س) در مسیر حرکت به خاطر زخم بدن و یا «سم» از پادرآمده و در شهرها و روستاهای مختلف این مسیر مدفون می شوند.
پس از شهادت حضرت فاطمه صغری(س) علویان و شیعیان منطقه بنایی کوچک بر مزار وی ساختند، بنای باشکوه و عالی این بقعه در سده های بعدی و در نیمه دوم سده دوم هجری ساخته شده است.
این امامزاده در ایام نوروز پذیرای خیل عظیمی تز زائران نوروزی است.
انتهای پیام/
منبع: دانا
جانباختگان اعتراضات چه افرادی هستند؟| مردم میخواهند بدانند چه اتفاقی افتاده است
عارف: ابهاماتی در کشتهها وجود دارد/ با شفافیت اطلاع رسانی شود
منبع این خبر، وبسایت www.dana.ir است و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه این خبر را شایسته تذکر میدانید، خواهشمند است کد ۲۴۴۲۸۱۶۲ را به همراه موضوع به آدرس info@porsyar.com ارسال فرمایید.
با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع مطلب و کاربران است.
خبر بعدی:
هیچ یک از مدارس خراسان رضوی هفته آینده به دلیل شیوع آنفولانزا تعطیل نمی شوند
هیچ یک از مدارس استان هفته آینده به دلیل شیوع آنفولانزا تعطیل نمی شوند
معاون پژوهش، برنامه ریزی و آموزش نیروی انسانی اداره کل آموزش و پرورش خراسان رضوی در گفت و گو با خبرنگار قدس آنلاین با اشاره به شیوع آنفولانزا در استان گفت: به دلیل پیشگیری از شیوع این بیماری و تسری به دیگر دانش آموزان برخی از شهرستان ها مدارس را تعطیل کردند که با بهبود وضعیت و کاهش آلودگی هوا موج آنفولانزا رو به کاهش است.
دکتر ایرج سعادتمند عنوان کرد: اگرچه شیوع آنفولانزا تا دو هفته دیگر در کشور ادامه دارد ولی اقدامات پیشگیرانه خوبی توسط وزارت بهداشت و درمان در حال انجام است و خوشبختانه تاکنون هیچ دانش آموزی در استان براثر بیماری آنفولانزا جان خود را از دست نداده است.
وی بیان کرد: هفته آینده تمامی مدارس در سطح استان دایر خواهند بود ولی از مدیران مدارس خواسته شده است درصورتی که دانش آموزی مبتلا به آنفولانزا یا سرماخوردگی شده است تا رفع دوران نقاهت در منزل استراحت کند تا به دیگر دانش آموزان این بیماری سرایت نکند.
معاون اداره کل آموزش و پرورش خراسان رضوی مهم ترین مشکلات آموزش و پرورش استان را کمبود منابع مالی اعلام کرد و گفت: اگرچه استان در مهرماه امسال 17 هزار معلم کمبود داشت ولی از طرق مختلف از جمله دانشگاه فرهنگیان، ماده 28، حق التدریس، خرید خدمات، سرباز معلم و سهمیه استخدام جدید این کمبود مرتفع شد ولی برای سال آینده پیش بینی می کنیم که آموزش و پرورش استان 23 هزار معلم کمبود داشته باشد که باید از هم اکنون تدابیر لازم اتخاذ شود.
سعادتمند عنوان کرد: 92 هزار نیروی انسانی در حوزه آموزش و پرورش خراسان رضوی استقرار دارند و در حال حاضر هیچ کمبودی نداریم.
وی جایگاه شهرستان بردسکن را در حوزه پرورشی و آموزشی مطلوب بیان کرد و گفت: خوشبختانه با مدیریت بسیار توانمند آقای غفوری مدیریت آموزش و پرورش شهرستان شاهد یک جهش و ارتقاء خوبی در تمامی حوزه های پرورشی و آموزشی، جشنواره ها، کنکور سراسری و مسابقات فرهنگی هنری در شهرستان هستیم واز یک جایگاه خوبی در سطح استان برخوردار است.
معاونت پژوهش، برنامه ریزی و آموزش نیروی انسانی اداره کل آموزش و پرورش خراسان رضوی به فعالیت های پژوهشی اشاره کرد و گفت: 49 پژوهش سرای دانش آموزی در سطح استان وجود دارد که هریک در حوزه های مختلف از جمله فیزیک و نجوم قطب کشور هستند و حائز رتبه های کشوری در حوزه آزمایشگاهی و پژوهشی می باشیم.
سعادتمند به کمبود امکانات و تجهیزات آموزشی در برخی از مدارس استان اشاره کرد و گفت: همه ساله 4 درصد به ورودی دانش آموزی استان اضافه می شود و علی رغم مشکلات مالی ، امکانات و تجهیزات خوبی توسط سازمان نوسازی و تجهیزمدارس به استان اختصاص داده می شود ولی این امکانات کفاف و پاسخ گوی نیاز دانش آموزان نیست و همه ساله این معضل در مدارس استان به عینه دیده می شود.
وی با بیان اینکه ادارات آموزش و پرورش استان به 8 قطب تقسیم شده اند گفت: چهارشنبه هر هفته یک قطب با ادارات زیر مجموعه خود با مرکزیت قطب مربوطه با هدف بررسی مسایل و مشکلات حوزه آموزشی شهرستان ها نشستی با حضور مدیرکل و معاونین و مدیران ادارات برگزار می شود که چهارشنبه این هفته قطب شهید مدرس با ادارات زیر مجموعه قطب با حضور مدیرکل و معاونین به بررسی مسایل و مشکلات این شهرستان ها پرداخته شد.