Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-03-28@23:50:55 GMT

کشف عظيم ترين امواج جهان هستي

تاریخ انتشار: ۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۶ | کد خبر: ۲۵۱۲۶۹۵۰

خبرگزاري آريا - محققان امواج عظيمي از گازهاي فوق داغ را کشف کردند که به صورت موج دار در نزديکي خوشه کهکشاني پرسئوس حرکت مي کنند.

به گزارش ، اين امواج پهنايي تقريبا برابر با 200000 سال نوري دارند و اندازه آن دوبرابر کهکشان راه شيري مي باشد، محققان تصور مي کنند که اين امواج عظيم ترين امواجي است که تاکنون در جهان شناخته شده، کشف شده اند، و به احتمال زياد بيليون ها سال است که در فضا در حال گردش هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


اين موج نوعي موج کلوين هلمهولتز است يعني زماني اتفاق مي افتد که دو سيال با سرعت هاي مختلف حين حرکت از کنار يکديگر عبور مي کنند. مانوس ترين مثال امواج پيچشي زيبايي هستند که در ساحل و در نتيجه وزش باد در سطح اقيانوس به هم برخورد مي کنند.
امواج کلوين هلمهولتز حين چرخش در ميان جو کشف شده اند و در سيارات ديگر و سطح خورشيد هم ديده شده اند.
محققان با استفاده از داده هاي رصدخانه اشعه ايکس چاندرا، شواهدي به روز از يکي از عظيم ترين نمونه هاي اين امواج را کشف کردند.
خوشه کهکشاني پرسئوس در صورت فلکي پرسئوس و در فاصله 240 ميليون سال نوري قرار گرفته است که پهناي آن حدود 11 ميليون سال نوري است، اين خوشه از تعدادي کهکشان ساخته شده که توسط ابر وسيعي از گازهاي سوزان و داغ احاطه شده است که اين گازهاي داغ در تشعشعات ايکس مي درخشند.
محققان حين مطالعه تصاوير اشعه ايکس از خوشه پرسئوس متوجه چيز عجيبي شدند، يک چيز حفره مانند سرخ که به نظر مي رسيد هيچ منبع مشخصي نداشت.
ابتدا آن ها تصور مي کردند که اين حفره ممکن است مربوط به يک سياهچاله در منطقه باشد، اما با استفاده از داده هاي برگرفته از رصدخانه اشعه ايکس چاندرا و مشاهدات راديويي و شبيه سازي هاي کامپيوتري، دانشمندان کشف کردند که اين  چيز قرمز رنگ در واقع يک موج عظيم است.
محققان تصور مي کنند که اين حفره قرمز رنگي که در پرسئوس مي بينند بخشي از موج کلوين هلمهولتز و احتمالا بزرگترين نوع شناخته شده آن است.
چگونه يک موج مي تواند به اين بزرگي باشد؟
گروه محققان براساس شبيه سازي هاي کامپيوتري شان اظهار داشتند که بيليون ها سال پيش خوشه کهکشاني گازي با دماي تقريبي 30 ميليون درجه سلسيوس (54 ميليون درجه فارنهايت) وجود داشته است که ناحيه مرکزي آن خنک تر بوده، اين گاز توسط ناحيه گازي سه برابر داغ تري احاطه شده است.
اما سپس يک خوشه کهکشاني کوچک تري حين چرخش از پرسئوس عبور مي کند، اين دو ناحيه با هم جريان مي يابند مانند کرم که درون قهوه هم زده مي شود، و سپس گستره مارپيچي از گازهاي سرد را ايجاد مي کنند.
محققان پيش بيني مي کنند که در 2٫5 سال آينده اين گازها تقريبا 500000 سال نوري از مرکز خوشه گسترش مي يابند و امواج عظيمي ايجاد مي کنند که قبل از اينکه پراکنده شوند، صدها ميليون سال حول کناره ها مي چرخند.
پرسئوس يکي از عظيم ترين خوشه هاي نزديک و پرنورترين آن ها در اشعه ايکس است، بنابراين داده هاي چاندرا جزئيات بي نظيري را براي محققان  فراهم مي کنند.
موجي که محققان تشخيص دادند همراه با يک خوشه کوچکتر است، که اين موضوع نشان دهنده آن است که فعاليت ترکيبي که باعث توليد اين ساختارهاي عظيم مي شود هنوز در حال پيشرفت است.
درک بيشتر از چگونگي شکل گيري اين امواج در خوشه هاي کهکشاني مانند پرسئوس تنها به فهم جهان کمک نمي کند بلکه به محققان اين اجازه را مي دهد که تصوري از قدرت ميدان مغناطيسي خوشه بدست آورند.
اگر اين ميدان خيلي ضعيف بود، موج خيلي بزرگتر از چيزي بود که ما امروزه مي بينيم. اگر خيلي قوي بود نبايد هرگز شکل مي گرفت.


منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۱۲۶۹۵۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی: