Web Analytics Made Easy - Statcounter

حسین مستعان، مهندس جوان متولد سال ۱۳۶۴ است که هم اکنون عضو هیئت علمی دانشکده فنی مهندسی دانشگاه اراک است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از نسل فردا؛ ۵ اسفندماه سالروز بزرگداشت خواجه نصیرالدین طوسی و روز مهندس در تقویم ثبت شده است. روزی که در آن دانشگاه‌های سراسر کشور جشن روز مهندس می‌گیرند و روزی خاطره‌ساز برای دانشجویان رشته‌های مهندسی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به همین مناسبت به دانشگاه اراک آمدیم تا با یکی از اعضای هیئت علمی دانشکده فنی مهندسی این دانشگاه گفتگوی صمیمانه‌ای داشته باشیم.

آقای دکتر؛ خودتان را معرفی کنید و از سوابق علمی خود در طول تحصیل بگویید.

حسین مستعان متولد ۱۵ آبان ماه سال ۱۳۶۴ در شهرستان اهواز هستم و از حدود سال ۷۰ در شهر اراک زندگی می‌کنم و دوره‌های تحصیلی ابتدایی، راهنمایی و متوسطه را نیز در همین شهر گذرانده‌ام. سال ۱۳۸۳ از طریق کنکور سراسری وارد رشته مهندسی و علم مواد دانشگاه صنعتی شریف شدم.

حضور در دانشگاه صنعتی شریف و قرار گرفتن در کلاس درس اساتیدی چون پروفسور کوکبی، مداح حسینی، سیروس عسگری و جناب آقای دکتر اکبرزاده زمینه‌ساز علاقه‌مندی و انگیزه بیش‌ازپیش من نسبت به دنیای مهندسی مواد و متالوژی بوده است. سال ۱۳۸۷ در مقطع کارشناسی فارغ‌التحصیل شده و در همان سال در مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاه صنعتی اصفهان در گرایش شناسایی و انتخاب مواد پذیرفته شدم. در این مقطع نیز افتخار شاگردی جناب آقای پروفسور محمدحسین عباسی، استاد مسلم ترمودینامیک در ایران را داشتم.

سال ۱۳۸۹ علاوه بر دفاع از پایان‌نامه کارشناسی ارشد خود، در مقطع دکترای تخصصی مهندسی مواد دانشگاه صنعتی اصفهان پذیرفته شدم. در مقطع دکترا شاگرد جناب آقای پروفسور شمعانیان بودم که در حقیقت معلم و استاد زندگی و اخلاق من بوده‌اند. در سال ۱۳۹۳ از رساله دکتری خود دفاع کرده و از همان سال نیز به‌عنوان عضو هیئت‌علمی گروه مهندسی مواد و متالورژی در دانشگاه اراک مشغول به خدمت هستم. بنده همچنین متأهل و صاحب یک فرزند نیز هستم.

به نظر شما مهندس به چه کسی می‌گویند و این قشر از جامعه چه وظایفی بر عهده دارند؟

من در تعریف مهندس از تعریف آقای دکتر بهادر نژاد استاد تمام دانشکده مکانیک دانشگاه صنعتی شریف استفاده کنم؛ ایشان در کلاس‌های خود که در سال‌های گذشته در دانشگاه صنعتی شریف برگزار می‌شد و من هم افتخار حضور در این کلاس‌ها را داشتم، عنوان می‌کردند که در طول تاریخ مهندسان توانسته‌اند با استفاده از کشفیات و یافته­‌های علمی و با ابتکار و خلاقیت خود مسائل مختلف مربوط به سلامت و بهداشت، درمان، آموزش، کشاورزی، مسکن، حمل‌ونقل و غیره را حل کنند و در نهایت آسایش و رفاه بیشتری برای مردم فراهم کنند.

هم‌زمان با این فعالیت‌ها، مهندسان توانسته­‌اند جنگ‌افزارهای بسیاری را خلق کنند تا استفاده‌کنندگان از آن‌ها بتوانند در زمان کوتاه‌تری انسان‌های بیشتری را از بین ببرند و یا بیمار کنند. هر دو نوع فعالیت یادشده فعالیت­‌های مهندسی همراه با تخریب و آلوده‌سازی محیط­زیست و اتلاف منابع طبیعی همراه بوده است.

رعایت اخلاق مهندسی ضامن حفظ اصول انسانی

البته مهندسان می­‌توانند از قدرت خلاقیت و ابتکار خود استفاده کنند و مسائل مختلف را حل کرده و رفاه و آسایش بیشتری برای خود و مردم فراهم کنند، با این حال برخورداری از اخلاق مهندسی است که باعث می­‌شود خود مهندسان کنترل­‌کننده فعالیت‌های خود شده و در نهایت حافظ منافع جامعه انسانی و سلامت محیط‌ ­زیست باشند.

برخورداری از ارزش‌های انسانی و اخلاق مهندسی می­‌تواند برای مهندسان آرامش خاطر، رضایت باطن و در نهایت شادی وافر بیافریند که هدف نهایی زندگی بر روی زمین است. ما برای شاد زیستن زاده شده‌ایم و می‌توانیم با محبت بی‌دریغ و خدمتگزاری بی‌‌ریا و تقوا شادی و طول عمر خود را بیشتر کنیم. برخورداری از اخلاق می‌­تواند برای مهندسان علاوه بر رفاه و آسایش مادی، رضایت باطن و آرامش خاطر و شادی وافر داشته باشد.

به عقیده من معیار اصلی که در حقیقت مهندس را از سایر افراد متمایز می‌کند، علاوه بر داشتن تخصص، دانش، تفکر خلاق، بهره‌مندی از ارزش‌های والای انسانی است. مهندس باید در درون خود همواره به فکر اصلاح و ساختن باشد. مهندسی که به فکر خودسازی نباشد، در ساختن دنیای بشر نیز کاری از پیش نمی‌برد.

مهندس یعنی کسی که متفاوت می‌اندیشد، این تفاوت از جنسی است که سبب می‌شود، به زندگی از دریچه اصلاح و بهبود وضع موجود و پیشرفت نگاه کند. داشتن چنین نگرشی باعث می‌شود تا انسان از نظر معنویات رشد کند. به‌عبارت‌دیگر رابطه دوسویه‌ای در این امر برقرار است که سبب می‌شود مهندس در صورت داشتن ابزارهای لازم که مهم‌ترین آن اعتقاد به ارزش‌های والای انسانی است، دنیا را به سمت پیشرفت سوق دهد.

مهندس کسی است که ابتکار به خرج می­‌دهد، می­ آفریند و اختراع می­‌کند؛ یعنی هم آراینده، هم آفریننده و هم سازنده است. اما این برای یک مهندس کافی نیست، زیرا همان‌طور که عرض کردم معیارها و لازمه‌های دیگری نیز وجود دارد.

هرکسی را که مدرک لیسانس از رشته‌های فنی مهندسی داشته باشد، می‌توان مهندس نامید؟

قطعاً خیر. متأسفانه یکی از معضلات اصلی در شرایط کنونی دانشگاه‌های ما نیز همین موضوع است که بنده به شدت از این امر ناراضی هستم. دانشجو در دانشگاه باید بیاموزد که تفکر صحیح داشته باشد. متأسفانه این معضل دلایل مختلفی دارد که بخش زیادی از آن ناشی از نگرش اشتباه اساتیدی است که نگاه مصلح‌گونه به دنیا ندارند و واقعاً برای اصلاح جامعه گام برنمی‌دارد.

زمانی که برای استاد بحث نمره اهمیت داشته باشد، به‌طور طبیعی این حس به دانشجو منتقل‌شده و برای او هم تنها نمره اهمیت پیدا می‌کند. دانشجو ناچار موفقیت را در نمره می‌بیند و گمان می‌برد با کسب نمره خوب به آنچه شایسته و بایسته آن بوده، رسیده است.

اساتید باید این انگیزه را در دانشجو به وجود آورند که برای اصلاح ساختار جامعه تلاش کند، به خودسازی بپردازد و این باور در او به وجود آید که می‌تواند نقش مهمی در پیشرفت صنعت کشور ایفا کند که البته لازمه این موضوع خودباوری و تکیه بر استعدادها و از همه مهم‌تر صرف فعل خواستن است.

از سویی خود دانشجو نیز وظایفی بر عهده دارد که کوتاهی از آن‌ها این مشکلات را شدیدتر کرده است. دانشجویی که تنها هدف او اخذ مدرک باشد و بدون شناخت وارد رشته فنی و مهندسی‌ شود، قطعاً نمی‌توان از او انتظار زیادی داشت.

دانشجوی رشته فنی و مهندسی باید بداند که وقتی برای تلف کردن ندارد و تلاش او برای اصلاح و پیشرفت باید بی‌وقفه و شبانه‌روزی باشد. از چنین دانشجویی است که می‌توان انتظار موفقیت داشت.

عامل دیگری که وجود دارد این است که در شرایط کنونی رسانه‌ها و فضای مجازی در مواردی سبب شده‌اند تا ذهن افراد جهت‌دهی شود و به‌گونه‌ای فکر کند که دیگران می‌خواهند نه آنکه خود فکر کند و با ارائه طرحی نو قدم به‌سوی پیشرفت جامعه بردارد. زمان زیادی صرف پرداختن به شبکه‌های اجتماعی می‌شود که در حقیقت این زمان‌های تلف شده ضربه مهلک و مانع بزرگی بر سر راه پیشرفت دانشجو است.

مهندس اخلاق‌مدار کیست؟

در جوامع پیشرفته صنعتی در سال‌های گذشته به‌طور قاطع به این نتیجه رسیده‌اند که باید مسئله اخلاق در مهندسی پررنگ‌تر شود. به‌طوری‌که از طریق رعایت اخلاق و پایبندی به آن‌، مهندسان خود کنترل‌کننده فعالیت‌هایشان باشند.

همه ما مهندسان در روز فارغ‌التحصیلی سوگند یاد می‌کنیم و خود را ملزم به رعایت اصولی می‌دانیم. هرچند که این کار کاملاً به‌صورت نمادین انجام می‌شود، اما به‌طور قطع تنها عاملی که می‌تواند متضمن پایبندی راسخ به رعایت اصول مهندسی باشد، پایبندی خود فرد به ارزش‌ها و اصول اخلاقی است.

یک مهندس در طول فعالیت خود می‌تواند منافع مادی بسیاری آن هم در مدت کوتاهی به دست آورد و رفاه و آسایش برای خود فراهم نماید. البته برای پایبندی به ارزش‌ها و اصول اخلاقی هم نیازی نیست تا یک مهندس از منافع مادی خود بگذرد. یک مهندس باید راجع به هدف و راه و رسم زندگی بیندیشد و رعایت اخلاق مهندسی را در راستای هدف و راه زندگی خود جستجو کند.

همه ما برای داشتن یک زندگی شاد تلاش می‌کنیم، اما شما می‌بینید که برخی از افراد باوجود سعی و تلاش و حتی برخورداری از رفاه مادی و آسایش فراوان شاد نیستند. علت این مشکل نیز آن است که متأسفانه اعتقاد بیشتر مردم بر این است که ثروت و شهرت برایشان شادی‌آفرین است.

حال یک مهندس باید بداند تنها چیزی که می‌تواند انسانیت افراد را شکوفا کند و با دلی شاد به زندگی بپردازد، اخلاق است. در این راه تهذیب، تزکیه نفس و پرورش ارزش‌های معنوی و انسانی ضروری است. البته یک آفت بزرگ در این راه، آفت شهرت و شهرت‌زدگی است که واقعاً می‌تواند خطرناک باشد.

مهندس امروز ما باید بیاموزد تا با خودخواهی مبارزه کند و علاقه به خدمتگزاری در او بیش از پیش افزایش یابد. عشق ورزیدن به انسان‌ها، محیط‌زیست و همه موجودات، حسن خلق و احترام به دیگران، ابزارهایی هستند که برای انسان شادی به ارمغان می‌آورد و با استفاده از همین شاد زیستن، مهندسان در وظایف اصلی خود موفق خواهند شد.

توانایی مهندسان ایرانی را چگونه ارزیابی می‌کنید؟ آیا می‌توان به قدرت علمی و توانایی آن‌ها در پیشرفت کشور اتکا کرد؟

این‌ یک شعار نیست، اما یقین بدانید که مهندسان ایرانی در زمره خلاق‌ترین، باهوش‌ترین و تواناترین مهندسان سراسر دنیا هستند که به طور قطع با تکیه بر قدرت علمی و توانایی‌های فنی و مهندسی آن‌ها پیشرفت همه‌جانبه کشور میسر است. تنها یک چیزی که در این راه مهم است، صرف جانانه فعل خواستن است؛ چراکه ما هر چه خواسته‌ایم به بهترین نحو توانسته‌ایم.

البته این امر به معنای نفی ارتباط با سایر کشورها و بهره‌مندی از تکنولوژی‌های آن‌ها نیست. البته باید در نظر داشته باشیم که چشمه توانایی و دانش آن‌ها نیز از درونشان جوشیده و به پیشرفت بسیار منجر شده است. به‌عبارت‌دیگر پیشرفت آن‌ها صرفاً مبتنی بر ارتباط با سایر کشورهای پیشرفته نیست، بلکه خودشان خواهان پیشرفت بوده‌اند و در این مسیر با برنامه‌ریزی دقیق و پشتکار فراوان و با داشتن ارتباط مؤثر با دنیا به‌سرعتِ پیشرفت خود افزوده‌اند.

انتهای پیام/

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۲۲۲۸۴۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی: