Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-04-24@10:58:16 GMT

محبوب ترين شبکه هاي اجتماعي در ايران

تاریخ انتشار: ۱ خرداد ۱۳۹۶ | کد خبر: ۲۵۷۷۰۷۹۲

خبرگزاري آريا - وب‌سايت گجت نيوز - معصوم پور: در سال‌هاي اخير شبکه‌ هاي اجتماعي و پيام رسان هاي موبايلي رشد چشمگيري در سراسر جهان و به خصوص ايران داشته‌اند. در اين مطلب، محبوب ترين شبکه هاي اجتماعي در ايران را معرفي خواهيم کرد.




ورود کاربران ايراني به شبکه هاي اجتماعي با فيس بوک آغاز شد اما در اين چند سال خير، انواع شبکه هاي اجتماعي و پيام رسان ها راه خودشان را به کشورمان باز کرده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وايبر، لاين، اينستاگرام، واتس اپ، ايمو، توييتر و اسکايپ تنها بخشي از اين شبکه‌ها بودند که به طور گسترده توسط کاربران ايراني مورد استفاده قرار گرفت اما برخي از آن‌ها به دلايل مختلف، بيشتر از بقيه به محبوبيت رسيدند. در اين مطلب قصد داريم به معرفي محبوب ترين شبکه هاي اجتماعي و پيام رسان ها در ايران و دلايل و چگونگي پرطرفدار شدن آن‌ها بپردازيم.

پرطرفدارترين پيام رسان ايران

فيلتر شدن فيس بوک و ويژگي‌هاي ويژه تلگرام همچون ايجاد کانال، گروه‌هاي کاري، خانوادگي و آسان بودن دسترسي به آن از جهت موبايل‌محور بودن و فيلتر نبودن آن، اين اپليکيشن را به سرعت به پرطرفدارترين پيام رسان ايران تبديل کرد. اکنون حتي فيس بوک که زماني بزرگ‌ترين شبکه اجتماعي کاربران ايراني محسوب مي‌شد در برابر تلگرام حرفي براي گفتن ندارد و اين پيام رسان ساده به عنوان بزرگ‌ترين پاتوق مجازي ايرانيان شناخته مي‌شود.




طبق آخرين آمارهاي منتشر شده، هم‌اکنون بيش از 45 ميليون و 800 هزار نفر کاربر ايراني در تلگرام عضو هستند و در واقع حدود نيمي از جمعيت کشور در Telegram فعاليت مي‌‌کنند که در نوع خود آمار بي‌نظيري است و درآمد بسياري را نصيب صاحبان اين اپ روسي مي‌کند. اين پيام رسان محبوب در تمامي سيستم‌عامل‌هاي روز شامل اندرويد، آي او اس، ويندوز فون، لينوکس و ويندوز اجرا مي‌شود. کاربران مي‌توانند به راحتي پيام‌ها، تصاوير، ويديوها و انواع اسناد را با يکديگر به اشتراک بگذارند.

جالب اينجاست که ايراني‌ها بيشترين کاربران حاضر در تلگرام را تشکيل مي‌دهند. برخي از کارشناسان و صاحب‌نظران معتقدند که فيلتر شدن و محدوديت دسترسي به شبکه‌هاي ديگر مانند فيس بوک، وايبر و لاين باعث هدايت مردم به تلگرام شده است.


پرطرفدارترين اپليکيشن اشتراک تصوير

در حال حاضر اينستاگرام پس از تلگرام، دومين شبکه اجتماعي محبوب در ايران است. اين اپ پرطرفدار آمريکايي در ابتدا تنها يک ابزار ساده براي اشتراک‌گذاري تصاوير بود اما در سال 2012 فيس بوک اين اپليکيشن را خريد و اين موضوع باعث شد رشد چشم‌گير 23 درصدي که 20 برابر بيشتر از ميزان رشد خود فيس بوک است را تجربه کند. حالا ديگر بسياري از فروشگاه‌ها و شرکت‌هاي مختلف هم صفحه اينستاگرام ساخته‌اند و اجناس و خدمات خود را معرفي کرده و حتي به فروش آنلاين پرداخته‌اند. از سوي ديگر کاربران معمولي هم براي به اشتراک‌گذاري و جمع‌آوري لايک به رقابت مي‌پردازند و بازار مکاره خريد و فروش لايک‌هاي بيهوده نيز در اين فضا ايجاد شده است.





چهره‌هاي معروف مانند بازيگران و خواننده‌ها نيز در ميان طرفداران اينستاگرام ديده مي‌شوند. بهنوش بختياري با 5.5 ميليون فالوور، بيشترين دنبال‌کننده را در ميان کاربران ايراني اينستاگرام دارد و هر پستش به طور متوسط، 100 هزار لايک مي‌خورد. يک خواننده زيرزميني به نام اميرحسين مقصودلو ملقب به تتلو با 4 ميليون فالوور در رتبه بعدي قرار دارد.

عکاسان از ديگر گروه‌هاي طرفدار Instagram هستند که از اين فضا براي انتشار عکس‌هاي خود استفاده مي‌کنند. البته حضور اينستاگرام در ايران با حاشيه‌هايي هم همراه بوده و اين موضوع که امکان فيلتر شدن صفحات غير اخلاقي وجود ندارد، بارها خبرساز شده بود اما در هر حال، اينستاگرام يکي از محبوب ترين شبکه هاي اجتماعي جهان است.


مهاجرت ايراني‌ها از فيس بوک

فيس بوک يکي از محبوب ترين شبکه هاي اجتماعي در ايران و سراسر جهان بود و در واقع نخستين شبکه‌اي بود که استقبال گسترده‌اي از آن شد و البته خيلي زود هم طرفداران خود را از دست داد. اوج فراگيري فيس بوک در ايران، سال 1390 بود که تعداد 17 ميليون کاربر ايراني در آن عضو بودند. با ورود تلگرام و اينستاگرام، بيشتر کاربران Facebook به اين اپليکيشن‌ها نقل مکان کردند. البته اين روند تنها در ايران اتفاق نيفتاد و به نظر مي‌رسيد که اين شبکه اجتماعي به مرز اشباع رسيده است.




در حال حاضر، برخي از کاربران ايراني براي ديدن عکس‌هاي بستگان و دوستانشان، هر از چند گاهي به فيس بوک سر مي‌زنند و صفحات ايرانيان خارج از کشور را چک مي‌کنند. همچنين بسياري از افراد از فيس بوک به عنوان يک محل ذخيره اطلاعات استفاده کرده و عکس‌ها و آلبوم‌هاي خانوادگي را در اين فضا نگهداري مي‌کنند که البته تصميم درستي نيست.


پاتوق خبرنگاران و سياست‌مداران ايراني

اگرچه توييتر (Twitter) طرفداران زيادي در ميان مردم عادي ندارد اما سياست‌مداران، خبرنگاران و دنبال‌کنندگان اخبار از اصلي‌ترين طرفداران اين شبکه اجتماعي هستند. توييتر در سال‌هاي گذشته محدوديت 140 کاراکتري براي ارسال پيام مستقيم داشت اما کاربراني که مي‌خواستند در هر لحظه در جريان اخبار قرار بگيرند، از آن استقبال کردند. حضور سياست‌مداران و خبرنگاران رسانه‌ها در توييتر و توييت کردن اخبار در لحظه، موجب شد تا سرعت انتقال اخبار در اين شبکه حتي از خبرگزاري‌ها نيز پيشي بگيرد و آن را تبديل به يکي از محبوب ترين شبکه هاي اجتماعي در سراسر جهان کند.




با توجه به خبرمحوري و کم‌رنگ بودن جنبه سرگرمي و انتشار عکس و فيلم در توييتر، اين شبکه خيلي مورد توجه کاربران معمولي ايراني قرار نگرفت و فيلتر شدن آن نيز باعث شد تا به سرعت تعداد مخاطبان و طرفداران توييتر در ايران کاهش پيدا کند. توييتر از دو سال پيش، امکان ارسال پيام مستقيم را از 140 حرف به هزار و 100 افزايش داد اما اين امر نيز خيلي بر روي مخاطبان ايراني تاثير نگذاشت و همچنان استفاده از توييتر در ايران، بيشتر مختص به افراد سياسي و خبرنگاران است.


لاين؛ ارسال پيام و قابليت تماس صوتي

لاين (Line) اپليکيشني است که علاوه بر ارسال و دريافت پيام، امکان تماس تلفني را نيز در اختيار کاربران خود قرار داد. اين ويژگي باعث شد تا در دوره‌اي که تماس صوتي وايبر در ايران با محدوديت مواجه شده بود، لاين به پيام رساني محبوب تبديل شود. البته تماس صوتي لاين با تاخير يکي دو ثانيه‌اي تاخير همراه بود و امکان تماس تصويري نيز وجود نداشت و اين محدوديت‌ها باعث شد تا به تدريج، اپليکيشن‌هايي مانند تانگو، در بخش تماس‌هاي آنلاين، جاي لاين را بگيرند؛ اما لاين با کارکرد چندگانه خود همچنان يک شبکه اجتماعي محبوب مشابه فيس بوک بود.




نوشتن مطالب و انتشار پست و عکس مانند فيس بوک موجب شد تا اين اپ مورد توجه بسياري از کاربران ايراني قرار بگيرد. پشتيباني از زبان فارسي و ارائه صفحات آموزشي زبان انگليسي، سرگرمي و مسابقه به زبان فارسي هم بيان‌گر آن بود که سازندگان ژاپني اين شبکه، حساب ويژه‌اي بر روي مخاطبان ايراني خود باز کرده‌اند. لاين هنوز هم براي حضور در بازار شلوغ کشورمان، برنامه‌هايي در سر دارد اما بعيد است که حالا بتواند به يکي از محبوب ترين شبکه هاي اجتماعي در ايران تبديل شود.


واتس اپ؛ انتقال فايل‌هاي مختلف بدون پايين آمدن کيفيت

واتس اپ (WhatsApp) در ابتداي شروع فعاليت خود اعلام کرده بود که تنها براي يک سال، خدمات خود را به صورت رايگان به کاربران ارائه خواهد داد اما سازندگان آن پس از مدتي متوجه شدند که در بازار به شدت رقابتي پيام رسان هاي موبايلي، جايي براي اپليکيشن‌هاي پولي وجود ندارد و به همين دليل، واتس اپ براي هميشه رايگان باقي ماند.




در اين اپليکيشن مي‌توان علاوه بر فرستادن متن، فايل‌هاي مختلف مانند پي دي اف و اسناد حجيم را بدون پايين آمدن کيفيت ارسال کرد و همين موضوع باعث شد تا به سرعت مورد توجه کاربران قرار بگيرد. رمزگذاري پيام‌ها پيش از ارسال و جلوگيري از سرقت اطلاعات افراد، از ديگر قابليت‌هاي مورد توجه واتس اپ است. حضور فعال 430 ميليون کاربر و ارسال متوسط 54 ميليارد پيام کوتاه به صورت روزانه باعث شد تا مارک زاکربرگ (مالک فيس بوک) در سال 2014 اين اپليکيشن نوپا و پردرآمد را خريداري کند.

ورود واتس اپ به ايران با سر و صداهاي زيادي همراه بود و مسئولان قضايي کشورمان خواستار فيلتر شدن آن شدند اما مسئولان وزارت ارتباطات در مقابل فشارها مقاومت کردند. پس از مدتي، سازندگان اين پيام رسان، زبان فارسي را نيز به واتس اپ اضافه کردند و از سال 1394، نسخه فارسي اين اپليکيشن موبايلي در حال فعاليت است.


ساير شبکه ها و پيام رسان هاي پرطرفدار ايران

ايمو (imo)، تانگو (Tango) و اسکايپ (Skype) ساير گزينه‌هاي حاضر در ليست محبوب ترين شبکه هاي اجتماعي در ايران هستند. ايمو و تانگو بيشتر محبوبيت خود را مديون تماس تصويري هستند اما اکنون تانگو به خاطر قطعي‌هاي مکرر و کيفيت پايين تصوير، بسياري از طرفداران خود را از دست داده است و اسکايپ و ايمو جاي آن را پر کردند. قابليت تماس تلفني تصويري و ارائه ويديو کنفرانس از راه دور با کيفيت مناسب باعث شد تا ايمو و اسکايپ مورد استقبال کاربران قرار بگيرد.




در ميان هجوم اپليکيشن‌هاي خارجي، چند شبکه اجتماعي ايراني مانند فيس نما و کلوب هم در حال فعاليت هستند و سروش و بيسفون هم مهم‌ترين پيام رسان هاي ايراني محسوب مي‌شوند. اين شبکه ها و پيام رسان هاي داخلي مرتبا توسط رسانه‌هاي رسمي تبليغ مي‌شوند اما هنوز نتوانسته‌اند در ميان کاربران به محبوبيتي دست پيدا کنند. شايد بتوان عدم اعتماد کاربران ايراني به سازندگان براي حفظ اطلاعاتشان را از اصلي‌ترين دلايل محبوب نشدن اين اپليکيشن‌ها دانست.




منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۷۷۰۷۹۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی: