Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا- آنچه که هم اکنون ترامپ انجام مي دهد پاره کردن برجام با زبان ديگر و روش ديپلماتيک است.
مهدي مطهرنيا تحليلگر مسائل سياسي در گفتگو با خبرنگار سياست خارجي آريا در تحليل خود از موضع گيري جديد ترامپ درباره توافق هسته اي ايران و صدور دستور بررسي برجام در آمريکا، گفت: زماني که ترامپ اشاره به پاره کردن برجام نمود در کمپين انتخاباتي خود قرار داشت و براي جلب آرا سخن مي گفت و توانست با بيان پاره کردن برجام فضاي گفتماني حاکم بر دستگاه سياست خارجي خود را در چارچوب اقدام قاطعانه مبتني بر تئوري بازيگر ديوانه کسينجر مستقر سازد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

لذا در آن بافت موقعيتي توليد گزاره اي تحت عنوان پاره کردن برجام براي وي داراي منفعت خاص تعريف شده براي جلب آرا جامعه راديکال و محافظه کار آمريکا بود که با جهت گيري هاي نودموکراتانه اوباما و کلينتون، سازگاري نداشت اما در همان حال بر اساس آماده سازي زمينه براي ايجاد فضاي مناسب در جهت اجرايي کردن اقدام قاطعانه بر اساس تئوري بازيگر ديوانه عمل کرد. ترامپ هم اکنون رئيس جمهور آمريکاست و رئيس جمهور آمريکا شخصيت حقوقي است و تصميم گيري ها، رفتار و کنش وي مي تواند تاثيرات بسزايي نه تنها در آمريکا بلکه در نظام بين الملل بجاي بگذارد. لذا ترامپ مجبور است بر اساس جايگاه و نقشي که در آن جايگاه ايفا مي کند موارد حقوقي را رعايت کند. برجام يک پاره کاغذ چرک نويس نيست که وي بتواند آن را به راحتي پاره کند. برجام يک توافق بين المللي است که امضاي پنج قدرت بزرگ جهاني به غير آمريکا پاي آن است و در سوي ديگر آن ايران قرار دارد و اين امضاها را شوراي امنيت سازمان ملل مهر کرده است لذا نمي توان به راحتي آن را پاره کرد. ترامپ بي ترديد در شرايط فعلي نيز به فکر پاره کردن برجام است و از موضع خود عدول نکرده بلکه روش خاص خود را در اين زمينه دنبال مي کند. وي در پي تاثيرگذاري بر تهران و راديکاليزه کردن کنش هاي سياسي و روي کار آمدن يک تفکر راديکاليستي محافظه کارانه در تهران است به گونه اي که با توجه به تمام تحريک هايي که وي در اين زمينه انجام مي دهد، برجام توسط ايران نقض و يا اينکه ايران به رودررويي با آمريکا روي آورد تا با رودررويي با آمريکا در نخستين گام برجام حذف شود و پس از آن بر اساس تئوري جنگ هاي نامتعادل بار ديگر اجماع جهاني بر ضد ايران در کنار محاصره منطقه اي ايران شکل گيرد و بدين ترتيب ترامپ بتواند زمينه هاي اقدام قاطعانه در زمينه حوزه سياست خارجي خود را گسترش بخشيده و وضعيت کنوني در نظم بين المللي را به لبه آشوب بيشتري بکشاند؛ چون آمريکا بر آن است با به لبه آشوب کشاندن وضعيت کنوني نظام بين الملل به ويژه در حوزه جغرافيايي که هدف آن يعني خاورميانه در مرحله اول و آسياي خاوري در مرحله دوم است، زمينه بالا رفتن هزينه هاي ديگر بازيگران را افزايش و از سوي ديگر اقتصاد متکي بر تراست هاي تسليحاتي در آمريکا را بيش از گذشته تجهيز کند. حساب تهاجمي يا بين الملل گرايي هجومي بر اين باور است که رشد و توسعه اقتصادي آمريکا در گرو يک سياست خارجي تهاجمي در جهت گسترش رقابت هاي تسليحاتي و فروش تسليحات آمريکا به ديگر کشورهاي جهان است به گونه اي که کارخانه هاي آمريکا کار بيشتري انجام دهند و از طرف ديگر دلارهاي بادآورده نفتي در خاورميانه و در ديگر کشورهاي جهان بر اساس اقتصادهاي متکي بر تجارت زمينه هاي محدوديت و اتلاف منابع مالي پيدا کنند. آنچه که هم اکنون ترامپ انجام مي دهد پاره کردن برجام با زبان ديگر و روش ديپلماتيک است.
اين استاد دانشگاه در پاسخ به اين سوال که آيا ادامه اعمال تحريم هاي غيرهسته اي، تهديدکننده برجام است؟، گفت: برجام يک توافقنامه حقوقي است و هر آنچه که توافق حقوقي را نقض کند مي تواند شکننده برجام باشد اما اقدام هاي خارج از مواد حقوقي برجام نمي تواند مجوزي حقوقي و قانوني براي گريز از برجام باشد. آمريکا مي تواند بر روي مسئله حقوق بشر، سلاح هاي غير متعارف و همچنين موضوع حمايت ايران از تروريسم با ادعاهاي متفاوت، زمينه تحريم هاي گوناگون را فراهم نمايد اما اگر ايران بخوبي برجام را عملياتي کند انجام چنين اعمالي براي آمريکا آسان نخواهد بود و نسبت به گذشته با چالش هاي بيشتري در قبال افکار عمومي جهان مواجه خواهد شد.
اين کارشناس روابط بين الملل در خصوص واکنش احتمالي اروپا به نقض فاحش برجام از سوي ترامپ، گفت: در نهايت سفره نشينان غرب بر اساس خوان مشترک منافع خود با يکديگر کنار مي آيند هر چند که آمريکا امروز با اتحاديه اروپا در يک رقابت معنادار به سر مي برد اما در نهايت اين کشورهاي اروپايي هستند که متحد آمريکا مي باشند و تراز ارتباط آنها با سطوح گوناگون اقتصادي، فرهنگي، امنيتي، سياسي، نظامي و تبادلات اجتماعي با آمريکا قابل مقايسه با کشوري مانند ايران نيست لذا آنها در عين آنکه با يکديگر رقابت دارند در چارچوب اتحاد کشورهاي غربي داراي توافق و همکاري فزون تري هستند. لذا اگر برجام با چالش مواجه شود آنها تلاش خواهند کرد چالش را تبديل به مسئله کنند و به حل آن روي آورند چون امضاي برجام به نفع همگان است و کشورهاي اروپايي هم خواهان يک برخورد شديدتر با تهران باشند اما در نهايت اگر برجام از سوي ايران نقض شود اين اروپا است که به رغم تمام هزينه هاي موجود بر اساس واقعيت هايي که در اروپا ديکته مي شود، به طرف آمريکا گرايش بيشتري دارد. ميان آمريکا و متحدانش رقابت و همکاري توامان نهفته است. اگرچه اروپا رقيب آمريکا در برخي از لايه هاي رفتار و کنش خود محسوب مي شود و بسياري از اروپائيان خواهان آن هستند که از زير سلطه آمريکا خارج شوند اما در نهايت بر اساس سيگنال هاي موجود در موقعيت هاي مقتضي به واسطه همکاري و همگوني معنادار وتاييد شده به طرف آمريکا گرايش پيدا مي کنند.
مطهرنيا در خصوص دکترين سياست خارجي دولت ترامپ گفت: دولت آمريکا پس از ترامپ تاکنون به هيچ وجه تلاش نداشته است دکترين سياست خارجي خود را آشکارا بيان و اقدامات خود را به طور رسانه اي به اطلاع افکار عمومي برساند. ترامپ بر اين مسئله تاکيد دارد که دستورالعمل هاي حوزه سياست خارجي و تصميم گيري هاي رئيس جمهور عملي مي شود و پس از آن افکار عمومي از آن آگاه مي شوند. وي تلاش کرده سياست خارجي آمريکا را کاملا امنيتي و بسته نمايد و سازماندهي حرکت وي همانگونه که اشاره کردم بر اساس تئوري بازيگر ديوانه اي است که کسينجر از آن سخن مي گويد. بازيگر ديوانه يک بازيگر طرفدار اقدام قاطعانه و در عين حال پنهانکار است. در ماجراي حمص ديديم که اگرچه سيگنال ها تا حدود زيادي نشان مي داد آمريکا براي حمله به حمص آماده مي شود و برخي از کشورهاي دخيل در اين مسئله موضوعات را دنبال و اين پيش بيني را داشتند اما آمريکا مانند گذشته و به ويژه در دوران اوباما اين را بيان نکرد بلکه اقدام نمود و همانگونه که از منظر سمبليک ترامپ مي گويد وي در ديدار با رئيس جمهور چين بود که اعلام کرد آمريکا به حمص حمله کرده است. لذا با توجه به اين داده ها دستگاه سياست خارجي آمريکا هنوز دکترين خود را بيان نکرده است و بر اساس اين معنا و رفتارها و کنش هايي که ترامپ از خود نشان داده اين دکترين يک بازيگر ديوانه است.

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۷۷۶۰۶۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی: