Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-20@01:30:21 GMT

مدیریت پروژه کارآمد برای جلوگیری از شکست پروژه‌ها

تاریخ انتشار: ۲۰ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۷۸۷۶۷۰

مدیریت پروژه کارآمد برای جلوگیری از شکست پروژه‌ها

این روزها مفاهیم پروژه و مدیریت پروژه PMBOK یا مدیریت پروژه چابک Agile بسیار پررنگ شده‌اند و سازمان‌های زیادی اهمیت پیدا کرده است.

به گزارش ایسنا، بنابر اعلام کار و کسب، برای این‌ که مدیریت پروژه را بهتر بشناسیم ابتدا نیاز است تعریفی از پروژه ارائه دهیم.

پروژه چیست؟

پروژه تلاشی است موقتی در جهت ایجاد رسیدن به اقلام قابل تحویل و قابل‌اندازه‌گیری (چه از منظر کمی و چه از منظر کیفی) در یک زمان‌بندی مشخص، با یک هزینه مشخص و داشتن محدودیت‌های کیفیتی خاص.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پروژه‌ها از فعالیت‌های استاندارد عملیاتی سازمان متمایز هستند؛ چرا که پروژه‌ها؛ ماهیت منحصربه‌فردی دارند. حاوی فرآیندهای تکراری نیستند. هر پروژه از پروژه دیگر متمایز است. در حالی‌ که فعالیت‌های عملیاتی، معمولاً حاوی فرآیندهای تکراری (مشابه) هستند.

پروژه یک زمان‌بندی مشخص و تعریف‌شده دارد؛ به این معنی که پروژه‌ها، تاریخ شروع و پایان مشخصی دارند که در این تاریخ باید خروجی‌های مشخصی را تولید کرد؛ خروجی‌هائی که رضایت مشتری را جلب کند.

پروژه‌ها، بودجه مصوب دارند و به تمام پروژه‌ها مقدار مشخصی از بودجه تعلق می‌گیرد. منابع پروژه‌ها (شامل نیروی انسانی، ماشین‌آلات و تجهیزات، مواد مصرفی، پول و روش و استانداردهای اجرای کار) محدود هستند. این منابع در زمان‌بندی مشخصی از پروژه مصرف می‌شوند.

پروژه‌ها ریسک دارند. این ریسک‌ها یا مثبت هستند (فرصت) و یا منفی هستند (تهدید) تغییرات در پروژه‌ها اجتناب‌ناپذیر است. این تغییرات یا از سوی پیمانکار پیشنهاد می‌شوند و یا از سوی کارفرما.

مدیریت متصدیان و ذی‌نفعان کلیدی و تأثیرگذار بر پروژه فرایند بسیار مهمی است و بسیاری از پروژه‌ها به دلیل حمایت ضعیف متصدیان و ذی‌نفعان کلیدی از پروژه، الزامات و انتظارات مبهم و یا تعریف‌نشده از سوی این ذینفعان و متصدیان و همچنین ارتباطات نادرست و نادقیق بین ذینفعان پروژه شکست می‌خورند.

پذیرش و اجرای یک متدولوژی مدیریت پروژه رسمی در طول چرخه حیات پروژه موضوع بسیار مهمی است. بدون انتخاب یک متدولوژی واضح یا چارچوب مشخص برای تحویل پروژه، اکثر تیم‌های پروژه، قبل از اینکه محدوده و اهداف به‌صورت واضح و روشن مشخص‌ شده باشند، اقدام به تولید اقلام پروژه می‌کنند. این افراد، هیچ فرآیند سازمان‌یافته‌ای برای انجام فعالیت‌ها در نظر نمی‌گیرند و ازاین‌رو نمی‌توانند زمان، هزینه، کیفیت، ریسک‌ها، مسائل و تغییرات پروژه را مدیریت کنند. پر واضح است که چنین پروژه‌هایی منجر به خیزش یا لغزش محدوده، تأخیر در تحویل اقلام قابل تحویل و در نهایت، کیفیت پایین اقلام قابل تحویل و نارضایتی مشتری می‌شوند.

مدیریت پروژه چیست؟

پروژه‌ها با علم و مهارتی به نام مدیریت پروژه، مدیریت می‌شوند. مدیریت پروژه شامل مهارت‌ها، ابزار و فرآیندهای مدیریتی برای انجام موفقیت‌آمیز پروژه است. در واقع مدیریت پروژه، به‌کارگیری مجموعه‌ای از علوم و مهارت‌ها، برای کاهش ریسک پروژه از طریق هنر به‌کارگیری دانش تخصصی، مهارت و تجربه هست تا از این طریق، احتمال موفقیت پروژه نیز افزایش یابد.

مدیریت پروژه شامل مجموعه‌ای از ابزارهاست؛ ابزارهای متفاوتی برای افزایش احتمال موفقیت پروژه.

از منظر استاندارد مدیریت پروژه PMBOK مدیریت پروژه طراحی و پیاده‌سازی ۴۹ فرایند، جهت پیاده‌سازی در طول ۵ فاز آغازین، برنامه‌ریزی، اجرائی، مانیتور و کنترلی و اختتامی، پروژه است.

هریک از این ۴۹ فرایند، خود در یکی از ۱۰ حوزه دانش مدیریت پروژه، یعنی مدیریت یکپارچگی، مدیریت محدوده، مدیریت زمان‌بندی، مدیریت هزینه، مدیریت کیفیت، مدیریت منابع، مدیریت ارتباطات، مدیریت ریسک، مدیریت تدارکات، مدیریت ذی‌نفعان، قرار دارند.

مدیر پروژه کیست؟

مدیریت بهینه‌ی محدوده، زمان‌بندی، هزینه و کیفیت یک پروژه که در قالب مثلث مدیریت پروژه خودنمائی می‌کند، از جمله مهم‌ترین وظایف مدیر پروژه است. شغلی پر تقاضا در سازمان‌های امروزی که آخرین بررسی‌ها، نشان می‌دهد که نیاز به مدیر پروژه حرفه‌ای همچنان صعودی خواهد بود.

بر اساس آخرین گزارش‌ها موسسه جهانی مدیریت پروژه (موسسه PMI) تا سال ۲۰۲۰، نیاز به ۷/۱۵ میلیون مدیر پروژه در دنیا وجود دارد. این امر باعث پرداخت حقوقی به اندازه ۶.۶۱ تریلیون دلار به این مدیران پروژه خواهد بود.

لذا اکنون زمان آن فرارسیدهاست که حرفه‌ای‌ها و جویندگان کار، مهارت‌های مدیریت پروژه خویش را از نو بسازند؛ چرا که تقاضا برای این تخصص و مهارت به‌شدت در حال افزایش است.

تا سال ۲۰۲۰ و تنها در ۱۰ کشور (استرالیا، برزیل، کانادا، چین، آلمان، هند، ژاپن، عربستان سعودی، امارات متحده عربی و انگلستان) که جز کشورهای توسعه‌یافته و درحال‌ توسعه هستند، نیاز به مدیران پروژه با ۱۳.۴ میلیون نفر رشد روبرو خواهد شد.

این امر نشان می‌دهد که مدیریت پروژه PMBOK به یکی از حرفه‌ای‌ترین‏، مورد نیازترین، هیجان‌انگیزترین و مهم‌ترین رشته‌های کاری در سطح دنیا تبدیل‌ شده است. افرادی که در این رشته متخصص شوند‏، همیشه در صدر توجه مدیران ارشد قرار دارند و قادرند سازمان‌ها را در دستیابی به اهداف راهبردی‌شان یاری دهند. یادگیری دانش و شیوه‌های کاربردی این رشته، افراد را قادر می‌سازد تا به‌سرعت در مسیر توسعه شغلی در پروژه‌ها سازمان‌ها پیش روند و پس از کسب تجربه اجرایی لازم، مسئولیت مدیریت پروژه‌ها و سازمان‌های خود را عهده‌دار شوند.

تخصص جدیدی به نام مدیریت پروژه چابک!

در کنار تخصص مدیریت پروژه، اما تخصص دیگری شکل‌گرفته است. این تخصص جدید که هدف آن تربیت مدیرانی است که توانائی مدیریت پروژه در شرایط پر ریسک، پر تغییر و پر ابهام را داشته باشند، مدیریت پروژه چابک است.

علت اصلی بارز شدن تخصص مدیریت پروژه چابک، سرعت روزافزون تغییرات تکنولوژی و تغییر مداوم و فزاینده نیازمندی‌های مشتریان است. این موارد، سازمان‌ها را ناگزیر کرده تا به دنبال کسب مزیت‌های رقابتی جدیدی باشند تا هم بتوانند بر رقبا برتری یابند و هم بتوانند نیازمندی‌های جدید مشتریان را در اسرع زمان و باکم ترین هزینه، تامین کنند. در این شرایط، حرکت به‌سوی مدیریت پروژه چابک که از سرعت و انعطاف‌پذیری بالایی در پاسخ گوئی به محیط پروژه‌های پر تغییر سروکار دارد، یکی از مزیت‌های سازمان‌های پروژه محور هست.

در مدیریت پروژه چابک، سازمان، توانایی لازم جهت ارائه پاسخ‌های سریع و مؤثر به تغییرات را در حوزه‌های گوناگون (تقاضای بازار، مدیریت پروژه‌ها و عملیات، درخواست مشتری، نیازمندی‌های جدید، تغییرات تکنولوژیک، تغییرات بازار و …) کسب می‌کند.

همچنین با به‌کارگیری مدیریت پروژه چابک، سازمان‌های پروژه محور، قادرند تا قابلیت‌های سازمان جهت تولید و تحویل محصولات جدید را در کمترین زمان و هزینه، اجرائی و عملیاتی نمایند. کاهش هزینه‌های تولید، افزایش رضایت مشتری، از بین بردن فعالیت‌های فاقد ارزش و برنده شدن در بین رقبا، تنها بخشی از مزایای سازمان چابک است.

در واقع، مدیریت پروژه چابک، به فرایندها و مفاهیم جدیدی مانند گروه و تعاملات تیمی، تحویل خروجی‌های کارا، تعامل هرچه بیشتر با مشتری، پاسخگویی سریع به تغییرات، تحویل خروجی ارزشمند به مشتری یا کارفرما می‌پردازد.

پیش‌نیازهای مدیریت پروژه و مدیریت پروژه چابک

سوال دیگری که برای اکثر علاقه‌مندان به این حوزه پیش می‌آید این است که برای ورود به دنیای مدیریت پروژه و مدیریت پروژه چابک، چه پیش‌نیازهایی وجود دارد.

آشنایی با اصول مدیریت پروژه بر اساس اصلی‌ترین استاندارد مدیریت پروژه، یعنی استاندارد PMBOK (نسخه ششم) قدم اول آشنای با مدیریت پروژه است. شناخت مدیریت پروژه چابک نیز، با شناخت اصول چابک و با توجه به مهم‌ترین مرجع مدیریت پروژه کاربردی چابک (Agile Practice Guide) امکان‌پذیر است.

اگر شما نیز به این دو حوزه علاقه‌مندید، از همین امروز یادگیری را با شرکت در یکی از دو دوره مدیریت پروژه PMBOK، مدیریت پروژه چابک Agile، آغاز کنید.

اگر هم می‌خواهید با هر دو موضوع آشنا شوید و در واقع با یک تیر، دو نشان بزنید، دوره جامع مدیریت پروژه و مدیریت چابک را در دستور آموزشی خود قرار دهید.

انتهای رپرتاژ آگهی

منبع: ایسنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۷۸۷۶۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی: