Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-04-19@08:06:41 GMT

احساس گناه و شرمساري بخاطر رابطه جنسي

تاریخ انتشار: ۱۲ تیر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۵۷۹۳۳۸۰

احساس گناه و شرمساري بخاطر رابطه جنسي

خبرگزاري آريا -

عذاب‌وجدان جنسي به پشيماني عميق به‌خاطر انجام يا فکر کردن به فعاليت جنسي گفته ميشود‎
عذاب‌وجدان جنسي يا احساس شرم به احساس مسئوليت شديد و پشيماني عميق به‌خاطر انجام يا حتي فکر کردن به فعاليت‌هاي جنسي گفته مي‌شود. کساني که در روابط زناشويي به‌خاطر انجام رابطه‌ي‌ جنسي مشروع يا يک فعاليت‌جنسي خاص دچار عذاب‌وجدان مي‌شوند عموماً باور دارند که رابطه‌‌ي جنسي، کاري غيراخلاقي، ناپاک و گناه‌آلود است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


درک احساس گناه مربوط به فعاليت هاي جنسي با آثار روانکاو برجسته، زيگموند فرويد آغاز شد.
بااينکه افراد بسياري، ازجمله روانشناسان و روانکاوان، رويکرد فرويد را رد مي‌کنند اما تفکرات او براي شروع بررسي عذاب‌وجدان جنسي قابل‌ملاحظه هستند. فرويد مدعي بود که ميل‌جنسي يا همان غريزه‌ي جنسي يکي از محرکين اصلي در شکل‌گيري رفتار و شخصيت انسان است.
شرمساري جنسي: پيامي از بدو تولد
از همان ابتداي تولد، کودک پيام‌هايي را از والدين خود درمورد روش‌هاي قابل‌قبول و غيرقابل‌قبول ابراز ميل‌جنسي و همچنين پيام‌هايي درمورد گرايشات تاييدشده و تاييدنشده نسبت‌به مسائل جنسي دريافت مي‌کند. طبق نظريات فرويد، اين موانع اجتماعي که بر سر راه ابراز آزادانه‌ي اميال اوليه قرار دارند با ايجاد سه جنبه‌ي مشخص از شخصيت انسان در ارتباط هستند.
اول، بخشي از ذهن است که فرويد آن را «نهاد» (id) مي‌نامد و ترکيبي از اصلي‌ترين اميال و انرژي رواني لازم براي اقدام به ارضاي اين اميال مي‌باشد.
دوم، «خود» (ego) است که عملکردي اجرايي در ذهن انسان است که اطلاعات را از اندام‌هاي حسي بدن دررابطه با دنياي بيرون دريافت کرده و اجراي روزانه‌ي اميال جنسي و ساير اميال را به روش‌هايي که از نظر اجتماعي قابل قبول و تاييدشده هستند، هدايت مي‌کند.
سوم، «فراخود» (superego) که متشکل از استانداردهاي اجتماعي اکتسابي از رفتار است که از والدين و ديگران آموخته‌ايم، که درک رفتارهاي ممنوع و قابل مجازات را هم شامل مي‌شود.
فراخود خودآگاه ماست، دربرگيرنده‌ي ارزش‌هاي دروني درمورد رفتارهاي درست و قابل ستايش و از آن طرف رفتارهاي نادرست و قابل‌مجازات. تجاوز از استانداردهاي فراخود موجب احساس گناه و عذاب‌وجدان و همچنين حس پشيماني، عصبانيت نسبت به خود و از بين رفتن اعتمادبه‌نفس مي‌شود. نيازي نيست که اين تخطي‌ها حتماً رفتارهاي واقعي مثل انجام فعاليت‌هاي جنسي ممنوع باشد. حتي خيال و تصور کردن چنين فعاليت‌هايي را هم شامل مي‌شود.
به‌عنوان مثال کليسا مسيحيت در ابتداي کار خود، رابطه‌ي جنسي را حتي براي زوج‌هاي متاهل در ايام خاصي از سال ممنوع اعلام کرده بود (مثلاً 40 روز قبل از عيدپاک و کريسمس يا از زمان شروع بارداري زن تا 40 روز بعد از تولد نوزادش). علاوه بر اين، رابطه‌ي جنسي به منظور لذت و به هدفي جز توليدمثل محکوم مي‌شد (البته نه همه‌ي مسيحي‌ها). بعضي پيروان اين دين عقيده دارند که اعمال محدوديت‌هاي شديد بر رابطه‌ي‌ جنسي و تاکيد مداوم به‌عنوان يک قصور اخلاقي در فرهنگ غربي فقط موفق به ايجاد عقده‌هاي دروني نسبت به فعاليت‌هاي جنسي شده است.
بعضي روانشناسان احساس گناه جنسي را به دو دسته تقسيم مي‌کنند: اولي «صبح بعد از گناه» نام دارد که به تشخيص خودآگاه احساس گناه بعد از نقض يکي از ارزش‌هاي دروني مثل داشتن روابط‌جنسي خارج از ازدواج و خيانت، گفته مي‌شود. نوع دوم «گناه پنهان» نام دارد که از باوري فراگير ناشي مي‌شود که رابطه‌ي‌ جنسي به طور کل به‌ذات خود اشتباه و کاري کثيف است. افرادي که اين نوع احساس گناه را دارند معمولاً تصور مي‌کنند که رابطه‌ي جنسي موجب خفت و خواري است و آن را با غرايز حيواني برابر و نوعي فقدان کنترل‌نفس مي‌دانند.
در چنين مواردي فرد ممکن است حتي بدون انجام واقعي فعاليت‌هاي جنسي دچار آن احساس گناه شود. معمولاً گفته مي‌شود که چنين شخصي شخصيت گناه پنهان دارد. اين نوع شخصيت معمولاً دچار ناتواني از لذت بردن از رابطه‌ي جنسي يا تمايل خودآگاه به آن، فقدان هوشياري از احساسات جنسي، ناتواني در پذيرش تحريک جنسي و ناتواني در تجربه‌ي ارگاسم مي‌باشد که درمقابل مي‌تواند دلايل اصلي مشکلات در ازدواج‌ها باشد. علاوه‌براين، گناه پنهان به ميزان بالايي با تشخيص ناکارايي جنسي، افسردگي يا انواع مختلف بيماري‌هاي روانشناختي مرتبط دانسته مي‌شود.

احساس گناه و عذاب‌وجدان جنسي نتايج زيادي دارد‎
احساس گناه و عذاب‌وجدان جنسي نتايج ديگري هم دارد. متخصص رابطه‌ي جنسي و روابط، دکتر درو پينسکي مي‌گويد، «احساس گناه و شرمساري مي‌تواند بر توانايي فرد در آماده شدن براي رفتارهاي جنسي، به‌ويژه در جوانان، تاثير منفي بگذارد. اگر جوانان به‌خاطر فعاليت‌جنسي در زندگي زناشويي، خود را گناهکار بدانند و احساس شرمساري کنند، ممکن است نتوانند از خود دربرابر بيماري‌هاي مقاربتي به‌خوبي محافظت کنند.» او اضافه مي‌کند، «هنوز هم احساس گناه و شرمساري از رابطه‌جنسي در افراد زيادي وجود دارد. من افراد متاهل زيادي را مي‌بينم که به‌خاطر تخيلات و تجسمات جنسي احساس گناه مي‌کنند که البته در نسل‌هاي قديمي‌تر بيشتر ديده مي‌شود تا نسل جوان، مگر جواناني که تربيت‌هاي به شدت مذهبي داشته‌اند.»
دکتر پينسکي همچنين اين احساس گناه را با رفتارهاي عجيب و اعتيادآور جنسي مرتبط مي‌داند. «حتي در اين شرايط هم احساس گناه حس غالب نيست. اين احساس به‌خاطر اين است که تصور مي‌کنند اگر کس ديگري پي به داستان آنها ببرد، باعث نااميدي و خجالت آنها خواهد شد. آنها تصور مي‌کنند که به‌خاطر اين رفتارها و فعاليت‌ها مشکل خاصي در آنها وجود دارد. نکته جالب اينجاست که در اکثر موارد اين باعث مي‌شود که آن رفتار را که باعث خجالتشان است، بيشتر و بيشتر تکرار کنند. اين همان مارپيچ خجالتي است که افراد معتاد به رابطه‌ي جنسي يا متجاوزان جنسي در آن گرفتار مي‌شوند.»
درنتيجه آنهايي که درجه‌ي بالايي حس عذاب‌وجدان جنسي دارند بيشتر در معرض خطرات مربوط به سلامتي هستند زيرا از نظر احساسي قادر به داشتن رفتارهاي جنسي سالم و ايمن نيستند. به‌علاوه افراد مبتلا به گناه پنهان که قربانيان تجاوزهاي جنسي هستند ممکن است خودشان را مقصر ببينند و درنتيجه نتوانند اين جنايت‌ را به پليس گزارش دهند يا به دنبال مشاوره‌هاي روانشناسي بروند و حمايت احساسي بگيرند.
علاوه‌براين، سردرگمي درمورد جنسيت خودِ فرد و درست بودن داشتن تماس جنسي ممکن است باعث شود افراد مبتلا به گناه پنهان پيام‌هاي درهم و برهمي به پارتنرهاي احتمالي خود بدهند. اين افراد به صورت ناخودآگاه در نوعي فريب‌جنسي متناقض گرفتار مي‌شوند.
آنها براي بيرون ريختن اميال جنسي دروني خود به دنبال جذب کردن ديگران هستند و وقتي طرف‌مقابل شروع به ابراز علاقه مي‌کند آنها سرد مي‌شوند و ديگر واکنشي نمي‌دهند. اگر رابطه‌ي جنسي بين آنها اتفاق بيفتد، فرد به آن به‌عنوان يک شکست اخلاقي بزرگ نگاه مي‌کند و احساس تنفر شديد نسبت به فرد اغواشده خواهد کرد. نتيجه اين اتفاق‌ها، که براي بعضي در طول زندگي مرتب تکرار مي‌شوند، احساس گناه و عذاب‌وجدان جنسي بسيار شديد است.
اگر رفتاري توسط بزرگسالان نهي شده باشد، اين احتمال وجود دارد که کساني که آن رفتار را انجام داده‌اند يا تجربه‌ي مشابهي داشته‌اند، احساس عذاب‌وجدان کنند. به‌عنوان مثال، اگر والدين بازي‌هاي جنسي با همسالان که فعاليتي بسيار متداول ميان کودکان است را نهي کرده باشد، بچه‌هايي که در چنين بازي‌هايي شرکت مي‌کنند احساس عذاب‌وجدان خواهند کرد.
نعوظ در مردان يا ترشح واژينال در زنان، فرآيندهاي بيولوژيکي کاملاً طبيعي‌ که دلايل ديگري به جز تحريک جنسي دارند هم از ديگر عوامل مرتبط با عذاب‌وجدان جنسي در نوجوانان هستند. خودارضايي که عملي متداول درميان مردان و زنان است، يکي ديگر از مواردي است که موجب احساس عذاب‌وجدان در جوانان مي‌شود.
تحقيقات جديد نشان مي‌دهند که افراد مسن نيز به‌خاطر خودارضايي ميزان بالايي عذاب‌وجدان احساس مي‌کنند. خودارضايي، چه در جوانان و چه افراد مسن ايجاد حس گناه مي‌کند زيرا به‌عنوان رفتاري نادرست توسط بزرگترها و جامعه به فرد معرفي شده است. بعضي انسان‌شناسان مثل راث بنديکت عنوان کرده‌اند که احساس گناه و عذاب‌وجدان ويژگي غالب شخصيتي در همه‌ي جوامع نيست. در جامعه‌اي ممکن است عذاب‌وجدان وسيله‌اي براي کنترل اجتماع باشد و در جامعه‌ي ديگر تاکيد بيشتر بر احساس خجالت و شرمساري است.
بااينکه اين دو وضعيت احساسي تقريباً يکسان هستند، ولي يک تفاوت مهم دارند: شرمساري خجالت‌زدگي در چشم ديگران است درحالي‌که عذاب‌وجدان از تجاوز به ارزش‌هاي دروني فرد ايجاد مي‌شود، حتي اگر کس ديگري از اين تخطي باخبر نباشد. بنديکت مي‌گويد بعضي فرهنگ‌ها فرهنگ عذاب‌وجدان و بعضي فرهنگ‌ها فرهنگ شرمساري هستند. گفته مي‌شود که بعضي روش‌هاي تربيتي براي کودکان در مواجهه با تخطي از انتظارات جامعه حس عذاب‌وجدان را در افراد ايجاد مي‌کنند و بعضي روش‌ها حس شرمساري را.
منبع: مردمان


منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۷۹۳۳۸۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی: