Web Analytics Made Easy - Statcounter

شهر>شهری - حامد فوقانی:
ضوابط بلندمرتبه‌سازی هنوز از سوی شورای‌عالی شهرسازی و معماری ابلاغ نشده اما مجوزهای ساخت بناهای بلند پایتخت براساس طرح جامع و تفصیلی و ضوابط پیشین و تدوین‌شده در کمیسیون ماده‌۵ شهر تهران صادر می‌شود.

اين در حالي است كه آمارها نشان مي‌دهد طي 11سال گذشته پروانه احداث بلندمرتبه‌اي در معابر شهري با عرض بين 6تا 12متر از سوي شهرداري تهران صادر نشده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اينطور كه معاون شهرسازي و معماري شهرداري تهران نيز گفت بيشترين فراواني صدور مجوزهاي بلندمرتبه در معابر 18متر به بالا بوده است. پژمان پشمچي‌زاده بر همين مبنا اظهارات اخير نماينده دماوند در مجلس شوراي اسلامي در همين ارتباط را خلاف واقعيت دانست.

اگرچه بررسي‌هاي شهرداري تهران و نهادهاي زيرمجموعه وزارت راه و شهرسازي ازجمله شوراي ساختمان و شوراي‌عالي شهرسازي نشان مي‌دهد 231بلندمرتبه پايتخت بدون هويت هستند اما همين بررسي‌ها حكايت از آن دارد كه اين بلندمرتبه‌ها در دهه پيشين و نه در مديريت شهري فعلي ساخته شده‌اند. حال اگرچه قاسم ميرزايي‌نيكو، نماينده دماوند در گفت‌وگويي اعلام كرده درباره نزديك به ٢٣٠برج هيچ اطلاعاتي در شهر‌سازي وجود ندارد، اما نكته آنجاست كه به گفته پشمچي‌زاده اين تعداد بلندمرتبه تماما مربوط به سال‌هاي قبل از 85 و عمدتا مربوط به دهه 70 و قبل از تصدي مديريت شهري كنوني است.

منطقه 22، 150هزار نفر جمعيت دارد

نماينده دماوند در مجلس همچنين شبهات ديگري را مطرح كرده است. ميرزايي‌نيكو گفته است: «از سال ١٣٥٠ تا سال ١٣٨٠ و طي ٣٠ سال ٢٦٥ برج ساخته شده اما از سال‌85 تا ٩٥ تعداد ٢٦٥برج در تهران ساخته شده؛ يعني به اندازه ٢٠سال تراكم تهران را افزايش داده است.» وي همچنين عنوان كرده است: «تاكنون با فروش تراكم و مجوز بلندمرتبه‌سازي و اضافه‌كردن غيرقانوني منطقه ٢٢ فقط در 3سال بيش از ٥/٢‌ميليون نفر يعني سالي ٧٠٠‌هزارنفر به جمعيت تهران اضافه شده كه اساسا شهردار چنين اجازه‌اي نداشته است و اگر داشته، بفرمايند.» اين در حالي است كه كارشناسان امر ازجمله همه دبيران كارگروه‌هاي مربوط به 3دوره برگزار شده كنفرانس بين‌المللي بلندمرتبه‌سازي مثل حامد مظاهريان معاون امور مسكن و ساختمان وزارت راه و شهرسازي، منوچهر شيباني اصل دبير كارگروه قوانين و مقررات كنفرانس و اسفنديار زبردست استاد دانشكده شهرسازي دانشگاه تهران و دبير كارگروه شهرسازي و مفاهيم پايدار كنفرانس، در شرايط فعلي ساخت بناهاي بلند را يكي از راه‌هاي سكونت در فضاي عمودي كلانشهرها و حفظ محيط‌زيست مي‌دانند. البته همه تأكيد دارند كه بلندمرتبه‌سازي بايد طبق ضوابط فني، حقوقي و شهروندي صورت بپذيرد؛ اگرچه ضوابط تدوين همچنان در شوراي‌عالي شهرسازي كشور خاك مي‌خورد.

به گفته پشمچي‌زاده، معاون شهردار تهران نيز اصطلاح و واژه تراكم‌فروشي از دهه 70 وارد ادبيات مسكن و شهرسازي شد و اصولا اگر پروانه براساس طرح تفصيلي مصوب صورت پذيرد، تعبير و معني آن تراكم‌فروشي و يا شهرفروشي نيست بلكه مجوز قانوني است كه براساس ضوابط و مقررات طرح تفصيلي منبعث از طرح جامع صورت گرفته و اين عبارت به هيچ عنوان مصداقي بر مجوزهاي صادره شهرداري نيست. وي اظهارات نماينده دماوند مبني بر ايجاد غيرقانوني منطقه 22 و به تبع آن افزايش جمعيت شهر تهران را كاملا خلاف واقعيت دانست و توضيح داد: «طراحي و تشكيل مناطق 22و 21 در شهر تهران نزديك به 25سال پيش صورت گرفته، طرح تفصيلي منطقه 22 در سال 1379به تصويب رسيده و ارتباطي با دوره مديريت شهري فعلي ندارد و اظهارات آقاي ميرزايي‌ نيكو مبني بر تعداد 2ميليون و 500هزار نفر جمعيت ساكن منطقه 22 جاي تعجب دارد و بايد گفت اكنون جمعيت منطقه 22 نزديك به 150هزار نفر است و كل ظرفيت جمعيت‌پذيري منطقه22 براساس پروانه‌هاي صادره از ابتداي تشكيل اين منطقه تا به‌ حال نزديك به 400 هزار نفر است.»

كاهش درآمد شهرداري تهران از محل عوارض ساختماني

حركت شهرداري تهران براساس برنامه پنجم توسعه شهري و مصوبات شوراي شهر و افزايش درآمدهاي پايدار باعث شده تا ميزان درآمد از محل عوارض ساختماني طي سال‌هاي اخير روند كاهشي به‌خود بگيرد. به همين دليل معاون شهردار تهران در واكنش به بخشي از اظهارات نماينده مردم دماوند درخصوص حجم بودجه شهرداري از قبل فروش تراكم اظهار داشت: «بودجه شهرداري تهران هر سال توسط شوراي اسلامي شهر تهران پس از بررسي‌هاي لازم به تصويب مي‌رسد و حدود 50درصد از درآمدهاي شهرداري از محل عوارض ساختماني و كاملا مشخص تأمين مي‌شود.» وي تأكيد كرد كه شهرداري تهران تنها شهرداري در كل كشور است كه توانسته سهم درآمدهاي حاصل از عوارض ساختماني را به 50درصد كاهش دهد چراكه عمده كلانشهرها و شهرهاي كشور بيش از 90درصد از بودجه مصوب خود را از محل عوارض ساختماني تأمين مي‌كنند.

ممنوعيت بلندمرتبه‌سازي روي گسل‌ها

اوايل تيرماه سال گذشته تهيه نقشه‌هاي پهنه‌هاي گسلي محدوده شهر تهران به اتمام رسيد. در اين نقشه‌ها، مشخصات نقطه به نقطه هر پلاك در پهنه‌هاي گسلي با دقت بسيار بالايي معلوم است و بنابراين ساخت‌وسازها در هر نقطه بايد مطابق مطالعات موجود نقشه‌ها صورت بپذيرد. از سوي ديگر مصوب شد كه با ابلاغ نقشه‌هاي گسلي ساخت‌ بناهاي بالاي 12طبقه و ساختمان‌هاي خاص در حريم و روي گسل‌هاي شهر تهران ممنوع است. حال پشمچي‌زاده، معاون شهرسازي شهرداري تهران در واكنش به بخش ديگري از سخنان نماينده دماوند با محوريت گسل‌هاي زلزله در شهر تهران و بي‌توجهي به نقشه‌ها و پهنه‌هاي اين گسل‌ها گفت: «جالب توجه است كه شهرداري تهران در پي غفلت و بي‌توجهي دستگاه‌هاي متولي امر، خود نسبت به تهيه نقشه‌هاي مربوط به پهنه‌هاي گسلي شهر اقدام كرده و نتايج مطالعات خود را در اختيار دستگاه متولي «شوراي‌عالي شهرسازي و معماري» قرار داده و تصويب و ابلاغ پهنه‌هاي گسلي شهر تهران توسط شوراي‌عالي شهرسازي و معماري براساس مطالعات و زحمات شهرداري تهران به سرانجام رسيد.»

منبع: همشهری آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۷۹۷۷۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی: