Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا - وزش بادهاي شديد 120 روزه سيستان و پراکنده شدن ريزگردها در اين منطقه در روزهاي اخير حدود 1000 سيستاني را راهي بيمارستان کرده و خشک‌شدن هامون به‌عنوان منشأ اصلي اين ريزگردها، بار ديگر بستر اين تالاب خشکيده را به گورستان ماهي‌ها تبديل کرده است. به گزارش خبرگزاري تسنيم از زاهدان، وزش بادهاي 120 روزه در سيستان که هر سال در ايام تابستان مشکلات زيست محيطي فراواني را براي مردم اين منطقه به‌دنبال دارد، در چند روز اخير شدت گرفته تا جايي که سرعت وزش باد گاهي به 100 کيلومتر بر ساعت رسيده و اين شرايط جوي نامساعد پراکنده‌شدن ريزگردها را در هواي منطقه به دنبال داشته و در پي آن کاهش ديد و کاهش کيفيت هوا و مشکلات جسمي براي مردم به دنبال داشته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


اين شرايط در حالي در هشت روز اخير با شدت کم و زياد تکرار شده که براي بسياري از مردم مشکلات چشمي و تنفسي ايجاد کرده، تا جايي که جمع زيادي از مردم منطقه راهي بيمارستان شده‌اند و در حال حاضر بيمارستان‌ها و مراکز درماني منطقه حالت آماده‌باش هستند.
خبرنگار تسنيم در زابل گزارش داده که شدت طوفان و گرد و خاک به حدي است که زندگي عادي مردم مختل شده و تردد در برخي محورهاي مواصلاتي پنج شهرستان شمالي استان به کندي صورت گرفته است. مرکز پايش آلودگي هواي کشور نيز اعلام کرده که ميزان آلودگي هواي زابل در روزهاي اخير به 3 برابر استاندارد سازمان جهاني بهداشت رسيده است.
تکرار تراژدي مرگ ماهي‌ها در بستر خشکيده هامون
داستان اما به همينجا ختم نمي‌شود و امسال نيز شدت گرماي هوا و وزش بادهاي 120 روزه که امروز ديگر مردم منطقه از آن به عنوان بادهاي 150 روزه و 200 روزه ياد مي‌کنند، بار ديگر سبب رو به خشکي رفتن تالاب بين‌المللي هامون شده و تکرار تراژدي مرگ ماهي‌ها در بستر خشکيده اين تالاب را شاهد هستيم.
اين شرايط تا آنجا پيش رفت که در روزهاي اخير مردم محلي مرگ ماهي‌ها را تاب نياوردند و گروهي از مردم به جمع‌آوري بچه ماهيان گرفتار در قسمت‌هايي از درياچه هامون که در حال خشک شدن است و انتقال به استخرهاي پرورش ماهي منطقه اقدام کردند؛ اين در حالي است که بر اساس برخي اخبار سال گذشته حدود 2 ميليون ماهي در بستر خشکيده تالاب هامون تلف شده‌اند.
قصه خشک شدن تالاب هامون، مرگ ماهي‌ها، وقوع ريزگردها و بيماري‌هاي تنفسي و چشمي مربوط به امروز و ديروز نيست و سال‌ها است که مردم سيستان با آنها دست و پنجه نرم مي‌کنند؛ اما اين مردم صبور در کمال ناباوري همچنان چشم انتظار کمک مسئولان و حل اين مشکلات هستند، مشکلاتي که هر سال تابستان مدتي تيتر يک بسياري از رسانه‌ها را به خود اختصاص مي‌دهد و پس از آن تا سال بعد به فراموشي سپرده مي‌شوند.
طوفان و ريزگرد 1000 سيستاني را راهي بيمارستان کرد
رئيس دانشگاه علوم پزشکي زابل در گفت‌وگو با تسنيم در رابطه با آخرين وضعيت مراجعان مردمي به مراکز درماني در پي وقوع طوفان‌هاي چند روز اخير در منطقه سيستان، اظهار داشت: در چند روز اخير حدود 1000 نفر از مردم سيستان به دليل مشکلات جسمي ايجاد شده در پي وقوع طوفان و ريزگرد در منطقه، به مراکز درماني مراجعه کرده‌اند.
علي‌اکبر نصيري با بيان اينکه اکثر مراجعه‌کنندگان به مراکز درماني يعني حدود 80 درصد آنها دچار بيماري و مشکلات تنفسي و چشمي بوده‌اند، افزود: در زمينه مشکلات تنفسي بيشتر با مواردي مانند آسم، تنگي نفس و برونشيت و در زمينه مشکلات چشمي بيشتر با قرمزي چشم، درد چشم و التهاب‌هاي ناشي از تماس با گرد و خاک مواجه هستيم.
سيستان همچنان بزرگترين کانون سل ايران
وي خاطرنشان کرد: در سال‌هاي اخير همواره بالاترين آمار مبتلايان به بيماري سل در سطح کشور مربوط به منطقه سيستان و شهرستان زابل بوده و متاسفانه اين روند همچنان ادامه دارد به نحوي که سالانه بين 400 تا 500 نفر به آمار مبتلايان به اين بيماري در منطقه افزوده مي‌شود.
رئيس دانشگاه علوم پزشکي زابل افزود: با توجه به اقداماتي که وزارت بهداشت در سال‌هاي اخير در زمينه کمک به کاهش بيماري سل در منطقه انجام داده، آمار مبتلايان به اين بيماري روند کاهشي دارد اما هنوز آمار مبتلايان قابل توجه است.
نصيري ادامه داد: در همين راستا سال 93 کلنگ احداث يک بيمارستان 32 تخت‌خوابي تخصصي ويژه تشخيص و درمان بيماري سل در زابل به زمين زده شد که باني ساخت آن مجمع خيرين سلامت است؛ پروژه احداث اين مرکز تخصصي درماني تاکنون حدود 90 درصد پيشرفت فيزيکي داشته و تا پايان سال به بهره‌برداري مي‌رسد.
وي اظافه کرد: همچنين يک بيمارستان 64 تخت‌خوابي ويژه بيماران تنفسي در 3 سال اخير در شهرستان زابل در حال احداث است که پروژه ساخت آن تا پايان تابستان به اتمام مي‌رسد و افتتاح و بهره‌برداري از اين 2 بيمارستان مي‌تواند کمک بزرگي در زمينه تسريع روند درمان بيماران تنفسي منطقه سيستان داشته باشد.
رئيس دانشگاه علوم پزشکي زابل تصريح کرد: باکتري مربوط به بيماري سل بيشتر از طريق ذرات ريز تنفسي انتقال مي‌يابد و در افرادي که نقص ايمني در بدن دارند اثر مي‌کند که بي‌شک طوفان و ريزگردها در شيوع اين بيماري در منطقه سيستان نقشي اساسي ايفا مي‌کند.
ضرورت تجهيز لوازم پزشکي جهت رسيدگي به بيماران تنفسي
نصيري تاکيد کرد: در حال حاضر همه بيمارستان‌ها و مراکز درماني سيستان در پي وقوع طوفان و پراکنده شدن ريزگردها در منطقه در حالت آماده‌باش هستند تا خدمات درماني در سريع‌ترين زمان ممکن و بهترين نحو به بيماران ارائه شود اما با کمبودهايي در اين زمينه مواجه هستيم.
وي ادامه داد: ما در سيستان نيازمند سوله مديريت بحران هستيم تا بتوانيم در مواقع وقوع طوفان‌هاي شديد از آن استفاده کنيم که متاسفانه در حال حاضر چنين امکاني در منطقه فراهم نيست اما مکاتباتي جهت احداث آن با مسئولان مختلف استان داشته‌ايم و اميدواريم که محقق شود.
رئيس دانشگاه علوم پزشکي افزود: همچنين در زمينه لوازم و تجهيزات کمک تنفسي و آمبولانس کمبودهايي در منطقه وجود دارد که اميدواريم با همکاري مسئولان برطرف شود؛ اما با اين وجود مديريت خوبي با امکانات فعلي در منطقه انجام شده و در روزهاي اخير کمبود خاصي در زمينه خدمت‌رساني به بيماران گزارش نشده است.
طوفان 250 روزه و درشت گرد زندگي مردم سيستان را مختل کرد
حسينعلي شهرياري در رابطه با مشکلات زيست‌محيطي ناشي از وقوع طوفان در منطقه سيستان در گفت‌وگو با تسنيم اظهار داشت: طوفان‌هايي که به طوفان‌هاي 120 روزه معروف هستند در سال‌هاي اخير عملاً بين 200 تا 250 روز سال در منطقه سيستان حاکم بوده و مردم را با مشکلات فراوان مواجه کرده است.
عضو کميسيون بهداشت مجلس افزود: متاسفانه در پي خشکي تالاب هامون، طوفان گرد و خاک موجود در بستر اين تالاب که به راحتي هم قابل جابه‌جايي است را در هوا پراکنده کرده و به داخل شهرها و روستاهاي منطقه سيستان منتقل مي‌کند که اين امر در کنار گرماي حدود 50 درجه‌اي هوا زندگي مردم منطقه را مختل کرده است.
وي بيان داشت: ريزگردهايي که امروز بايد از آنها به عنوان درشت گرد ياد کرد، سبب شده مردم سيستان به انواع بيماري‌هاي چشمي، تنفسي و عفوني دچار شوند.
شهرياري خاطرنشان کرد: پيگيري‌هاي زيادي در دولت قبل و اين دولت در رابطه با دريافت حق‌آبه تالاب هامون از افغانستان صورت گرفت.
افغانستان در رهاسازي حق‌آبه تالاب هامون کوتاهي مي‌کند
نماينده مردم زاهدان در مجلس افزود: افغانستان نسبت به رهاسازي 820 ميليون مترمکعب حق‌آبه قانوني سالانه تالاب هامون که بايد از طريق رودخانه هيرمند وارد کشور شود کوتاهي مي‌کند و در واقع آب وارده به سيستان از طريق افغانستان به اصطلاح محلي آب دشت مال است که حاصل از بارندگي‌هايي است که توسط افغانستان قابل کنترل نيست و از طريق دشت وارد سيستان مي‌شود و حق‌آبه محسوب نمي‌شود.
وي تاکيد کرد: تالاب هامون يک تالاب بين‌المللي محسوب مي‌شود که در سطح دنيا ثبت و شناخته شده است و تا زماني که مشکل خشکي اين تالاب حل نشود نمي‌توان به حل کامل مشکل ريزگردهاي سيستان اميد داشت.
شهرياري افزود: دولت در زمينه تثبيت شن‌هاي روان در منطقه سيستان هيچ اقدامي انجام نداده است؛ قبل از انقلاب اقداماتي از جمله کاشت برخي درخت‌هاي ويژه تثبيت شن و مالچ‌پاشي جهت تثبيت شن‌هاي روان در برخي از نقاط سيستان انجام شد که موثر بود اما متاسفانه در سال‌هاي اخير هيچ اقدامي در اين راستا صورت نگرفته است.
روند فعلي به خالي از سکنه شدن سيستان ختم مي‌شود
نماينده مردم زاهدان در مجلس اظهار داشت: رهبر انقلاب چندبار در رابطه با مشکلات منطقه سيستان به دولت هشدار داده‌اند اما دولت‌مردان کلاً سيستان را فراموش کرده‌اند و تنها گام مثبتي در سال‌هاي اخير در اين منطقه انجام شده طرح آبرساني با لوله به 46 هزار هکتار از اراضي کشاورزي دشت سيستان است که بودجه آن با عنايت ويژه رهبر معظم انقلاب اختصاص يافته است.
وي افزود: روند فعلي که دولت در سيستان در پيش گرفته موجب خالي از سکنه شدن اين منطقه مي‌شود، همانطور که تاکنون عده زيادي از مردم اين منطقه به ديگر نقاط کشور مهاجرت کرده‌اند و در صورت خالي از سکنه شدن سيستان، دولت بايد براي تامين امنيت منطقه سالانه صدها ميليارد تومان اعتبار صرف کند.
شهرياري با اشاره به اينکه سيستان از نظر دولت يک منطقه فراموش شده است، تصريح کرد: خانم ابتکار در سال‌هاي اخير در چند مرحله به سيستان سفر داشته و وعده‌هاي متعددي جهت حل مشکلات زيست محيطي به مردم اين منطقه داده که تاکنون هيچ يک از آنها عملي نشده است.
نماينده مردم زاهدان در مجلس ادامه داد: ابتکار بيشتر سابقه سياسي دارد تا اجرايي و عملکرد او در سازمان محيط زيست هم سياسي به نظر مي‌رسد، چرا که همواره تلاش دارد تا از طريق سخنراني و شعار مردم را با خود همراه کند و در عمل اقدام قابل توجهي جهت حل مشکلات از او مشاهده نمي‌شود.
مطالعات لازم براي احياي هامون و کاهش ريزگردها انجام شد
فرماندار زابل در گفت‌وگو با تسنيم با اشاره به اينکه خشکسالي سال‌هاي پياپي مشکلات زيادي را در منطقه سيستان ايجاد کرده، اظهار داشت: شرايط زيست محيطي حاکم در سيستان در پي استمرار مشکل کمبود آب جهت احياي تالاب هامون رخ داده است.
هوشنگ ناظري افزود: خشک شدن تالاب هامون علاوه بر مشکلات زيست محيطي که به دنبال داشته، بخش زيادي از مردم منطقه را نيز بيکار کرده چرا که پيش از اين معيشت بخشي از مردم سيستان از طريق صيادي و اموري که وابسته به حيات اين تالاب بوده، تامين مي‌شد.
وي گفت: در چند سال اخير اقدامات خوبي جهت تشخيص مشکلات موجود در مسير مديريت صحيح آب منطقه جهت احياي تالاب هامون و کمک به حل اين مشکلات صورت گرفته و چند سند زيست‌محيطي با کمک کارشناسان، مديران و مردم منطقه پس از برگزاري جلسات مستمر تدوين شده که در صورت اجراي صحيح مي‌تواند کمک شاياني به کاهش مدت خشکي تالاب هامون داشته باشد.
فرماندار زابل خاطرنشان کرد: تالاب هامون بخش وسيعي از منطقه را فرا گرفته و حدود 8 هزار و 600 کيلومترمربع وسعت دارد و بخش عمده کانون‌هاي بحران مربوط به ايجاد ريزگردها در سيستان مربوط به بستر اين تالاب است. بخشي از اين تالاب نيز در خاک افغانستان است و حل مشکل کانون‌هاي بحران موجود در بستر اين تالاب نيازمند تعامل با اين کشور است.
ناظري افزود: وزارت خارجه، وزارت نيرو و سازمان حفاظت محيط زيست تاکنون اقدامات متعددي در راستاي جلب همکاري کشور افغانستان براي حل مشکلات زيست محيطي سيستان داشته‌اند و همچنان پيگير اين موضوع هستند. با توجه به مطالعات خوبي که در سال‌هاي اخير توسط سازمان حفاظت محيط زيست در راستاي احياي تالاب هامون و کمک به کاهش بحران ريزگردها در منطقه سيستان صورت گرفته، اميدواريم به زودي با اجرايي شدن اين مطالعات در کنار مشارکت همه مسئولان و مردم منطقه، شاهد کاهش ريزگردها و بحران زيست محيطي در سيستان باشيم.
انتهاي پيام/

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۷۹۸۶۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی: