Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-03-29@15:04:53 GMT

بزرگترین گناه بعد از شرک، عقوق والدین است

تاریخ انتشار: ۱۹ دی ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۶۰۰۶۴۰۳

بزرگترین گناه بعد از شرک، عقوق والدین است

به گزارش ایکنا از خراسان رضوی احسان و تكریم به پدر و مادر از جایگاه بسیار بلندی برخوردار است و خداوند همواره پس از بیان حكم وجوب پرستش خدای یگانه، به احترام و تكریم پدر و مادر اشاره كرده و حكم می‌كند و بالوالدین احسانا. با نگاهی به آیات در خصوص والدین به این امر پی خواهیم برد که نیكی به پدر و مادر در كنار توحید آمده است که این نیز بر اهمیت نیکی و احسان به پدر و مادر دلالت دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



آیاتی در خصوص وجوب پرشتش خدا و احسان به والدین
«لا تَعْبُدُونَ إِلاَّ اللَّهَ وَ بِالْوالِدَیْنِ إِحْساناً»،[1]؛ «وَ اعْبُدُوا اللَّهَ وَ لا تُشْرِكُوا بِهِ شَیْئاً وَ بِالْوالِدَیْنِ إِحْساناً»،[2]؛ «أَلاَّ تُشْرِكُوا بِهِ شَیْئاً وَ بِالْوالِدَیْنِ إِحْساناً»،[3]؛ «وَ قَضى رَبُّكَ أَلاَّ تَعْبُدُوا إِلاَّ إِیَّاهُ وَ بِالْوالِدَیْنِ إِحْساناً»[4]؛ «یا بُنَیَّ لا تُشْرِكْ بِاللَّهِ إِنَّ الشِّرْكَ لَظُلْمٌ عَظِیمٌ وَ وَصَّیْنَا الْإِنْسانَ بِوالِدَیْهِ»[5].

از این آیات معلوم می‌شود كه عقوق والدین بعد از شرك به خدا در شمار بزرگترین گناهان و یا خود این از بزرگترین آن هاست و از آن طرف هم معلوم می‌شود كه واجب‌ترین واجب‌ها احسان به پدر و مادر است.

شکر والدین هم ردیف شکر خداوند است
خداوند در آیه 14 سوره لقمان می فرماید « وَ وَصَّيْنَا الْإِنْسَانَ بِوَالِدَيْهِ حَمَلَتْهُ أُمُّهُ وَهْنًا عَلَى وَهْنٍ وَفِصَالُهُ فِي عَامَيْنِ أَنِ اشْكُرْ لِي وَلِوَالِدَيْكَ إِلَيَّ الْمَصِيرُ؛ و انسان را در باره پدر و مادرش سفارش كرديم. مادرش به او باردار شد سستى بر روى سستى و از شير باز گرفتنش در 2 سال؛ شكرگزار من و پدر و مادرت باش كه بازگشت همه به سوی من است».

در این خصوص حدیثی از امام رضا(ع) آمده است که می فرماید خداوند امر فرمود به شکرگزاری از خود و والدین. پس اگر کسی والدین را شکر نکند، خدا را شاکر نبوده است.

در قرآن از انبیاء الهی به عنوان نمونه بارز الگوی عملی احترام به والدین یاد شده که این درس مهم را از انبیاء می‌آموزیم. خداوند در مورد یحیی(ع) می‌فرماید «وَ بَرًّا بِوالِدَیْهِ»[۷] و در مورد عیسی(ع) می‌فرماید «وَ بَرًّا بِوالِدَتِی وَ لَمْ یَجْعَلْنِی جَبَّاراً شَقِیًّا؛ خداوند مرا نسبت به مادرم نیکوکار قرار داده و جبار و شقی قرار نداده است».

خداوند در آیه 24 سوره اسراء می فرماید «وَ اخْفِضْ لَهُما جَناحَ الذُّلِّ مِنَ الرَّحْمَهِ؛ و از سر مهربانى بال فروتنى بر آنان بگستر و بگو پروردگارا آن دو را رحمت كن چنانكه مرا در خردى پروردند».

جناح به معنای پر و بال گستران است كه كنایه از مبالغه در تواضع و خضوع زبانی و عملی است مثل جوجه‌ای كه بال و پر خود را باز می‌كند تا مهر و محبت مادر را تحریك كند و او را به فراهم ساختن غذا وادار سازد از این‌كه در این آیه جناح مقید به ذُل شده استفاده می‌شود كه انسان باید در معاشرت و گفتگو با پدر و مادرش طوری رفتار كند كه پدر و مادر تواضع و خضوع او را احساس كنند و بفهمند كه او را در برابر آنها خوار می‌كند و نسبت به ایشان محبت و مهر دارد.

خداوند در سوره اسراء بعد از آنكه دستور می‌دهد كه نسبت به پدر و مادر نیكی و احترام و خضوع داشته باشید، می‌فرماید « رَبُّكُمْ أَعْلَمُ بِمَا فِي نُفُوسِكُمْ إِنْ تَكُونُوا صَالِحِينَ فَإِنَّهُ كَانَ لِلْأَوَّابِينَ غَفُورًا؛ خدا به آنچه در دل های شماست از خود شما آگاهتر است؛ اگر همانا در دل اندیشه صلاح دارید خدا هركه را با نیت پاك به درگاه او تضرع و توبه كند البته خواهد بخشید».

از آثار بی‌حرمتی به پدر و مادر است گرفتار شدن به عذاب الهی
از آثار بی حرمتی به والدین می توان به آیه 17 سوره احقاف اشاره کرد که خداوند در این آیه می فرماید«وَالَّذِي قَالَ لِوَالِدَيْهِ أُفٍّ لَكُمَا أَتَعِدَانِنِي أَنْ أُخْرَجَ وَقَدْ خَلَتِ الْقُرُونُ مِنْ قَبْلِي وَهُمَا يَسْتَغِيثَانِ اللَّهَ وَيْلَكَ آمِنْ إِنَّ وَعْدَ اللَّهِ حَقٌّ فَيَقُولُ مَا هَذَا إِلَّا أَسَاطِيرُ الْأَوَّلِينَ؛ و آن كس كه به پدر و مادر خود گويد اف بر شما آيا به من وعده مى‏ دهيد كه زنده خواهم شد و حال آنكه پيش از من نسل ها سپرى [و نابود] شدند و آن دو به [درگاه] خدا زارى مى كنند واى بر تو ايمان بياور وعده [و تهديد] خدا حق است و[لى پسر] پاسخ مى‏ دهد اين ها جز افسانه ‏هاى گذشتگان نيست».

در تفسیر المیزان پیرامون این آیه شریفه می خوانیم و آنکه به پدر و مادرش گفت اف بر شما، تا کی مرا می ترسانید از اینکه دوباره زنده شوم؟ این همه مردم در گذشته مردند؛ کدامشان بازگشتند؟ و پدر و مادرش به خدا پناه می برند و به فرزند می گویند وای بر تو، ایمان بیاور، همانا وعده خدا حق است ولی او می گوید این ها خرافات و افسانه های قدیمی است. کلامی حاکی از خشم و ملال است. در مقابله با وضع انسان توبه کار و تسلیم به خدا که به پدر و مادرش نیکی می نماید وعمل صالح و خالصانه بجا می آورد. در اینجا وضع انسان دیگری را ذکر می کند که به خدا و رسول و مسأله معاد کفر می ورزد و دعوت پدر و مادرش را رد می کند و با آن ها بدرفتاری می نماید.

می فرماید آن کس که از روی خشم و خستگی به پدر و مادرش گفت آیا باز هم مرا تهدید می کنید که از قبر بیرون آورده می شوم و به اعمالم حسابرسی می گردد؛ با اینکه امت های قبل از من که هلاک شدند، احدی از آن ها زنده و مبعوث نشد (و این سخن او در حکم حجتی بر علیه معاد است؛ غافل از اینکه وعده خدای سبحان این نیست که بعضی از مردگان در دنیا زنده شوند بلکه زنده شدن مردگان به طور دسته جمعی درنشأت آخرت است نه در دنیا).

و وقتی پدر و مادرش این سخنان را از او می شنوند با حالت استغاثه به درگاه خدا پناه می برند و از او می خواهند که فرزندشان را هدایت کند و برای هدایت فرزند به اومی گویند وای بر تو، به خدا و رسولش و وعده معاد ایمان بیاور و مطمئن باش که وعده معاد که خدا توسط پیامبرانش داده به حق است و تخلف نمی پذیرد. اما او به آن ها می گوید این وعده ها و تهدیدهایی که مرا با آن می ترسانید، چیزی جز خرافات مردم گذشته نیست.

این آیه در مورد فرزند بی ایمان و حق نشناسی است كه مورد عاق والدین واقع شده است و به پدر و مادر اف گفته و می‌گوید «آیا به من وعده می‌دهید كه من در روز قیامت مبعوث می‌شوم در حالی كه قبل از من هم اقوامی بودند و مردند و هرگز مبعوث نشدند». این پدر و مادر مؤمن در مقابل این فرزند تسلیم نمی‌شوند آن ها فریاد می زنند و خدا را به یاری می‌طلبند كه وای بر تو ای فرزند ایمان بیاور كه وعده خدا حق است اما او همچنان لجاجت می‌كند و در مقابل پدر و مادر می‌گوید این ها چیزی جز افسانه‌های پیشین نیست.

از این آیه معلوم می‌شود این فرزند كاملا به پدر و مادر بی احترامی كرده و به حرف پدر و مادر گوش نداده بلكه حتی آن ها را مسخره هم كرده است. سرانجام كار چنین افرادی را در آیه بعد روشن می‌كند و می‌فرماید «أُولَئِكَ الَّذِينَ حَقَّ عَلَيْهِمُ الْقَوْلُ فِي أُمَمٍ قَدْ خَلَتْ مِنْ قَبْلِهِمْ مِنَ الْجِنِّ وَالْإِنْسِ إِنَّهُمْ كَانُوا خَاسِرِينَ؛ آن ها كسانی هستند كه عذاب الهی در باره آن ها حتمی است و همراه با اقوام كافر از جن و انس كه قبلا از ایاشن بوده، گرفتار مجازات دردناك می‌شوند و اهل دوزخن»د.

[1] . سوره بقره، آیه 83.
[2] . سوره نساء، آیه 36.
[3] . سوره انعام، آیه 151.
[4] . سوره اسراء، آیه 23.
[5] . سوره لقمان، آیه 14،13.
[7] . سوره مریم، آیه 14.
[8] . سوره مریم، آیه 32.
[10] . سوره عنكبوت،‌آیه 8.
[11] . سوره نعمان،‌آیه 15.
[13] . سوره لقمان، آیه 14.
[15] . سوره اسراء،‌آیه 24.
[17] . .سوره اسراء؛ آیه 25. 
[18] . سوره احقاف آیه 17.
[19] . سوره احقاف آیه 18.

انتهای پیام

منبع: ایکنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۰۰۶۴۰۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی: