Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-26@20:46:25 GMT

نامداران اصیل ترین قوم ایرانی

تاریخ انتشار: ۱۱ تیر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۰۴۴۴۰۵

نامداران اصیل ترین قوم ایرانی

تاریخ پر بار سرزمین همیشه جاویدان ایران گواه است که کُردها شهروندان ایرانی هستند که در حفظ و پاسداری از سرزمینشان جانفشانی‌های وصف ناپذیری داشته‌اند و این خود دلیلی است که ملت کُرد هیچگاه حاضر نبوده تهاجم وحشیانه اقوام مهاجم را بی پاسخ بگذارد تا به راحتی به این کشور تجاوز کنند.

کُردها ملتی هستند که با اتحاد و همبستگی خاص، همواره با این حس وطن پرستی در طول تاریخ درخشیده و خود را در مقابل هویت و تبار خویش مسئول دانسته و در راه آن مجاهدت‌ها و تلاش‌های فراوانی انجام داده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نامداران کُرد را نمی‌توان به شمار آورد، از صلاح الدین ایوبی که از نامدارترین فرماندهان و حاکمان کُرد در تاریخ اسلام بود تا بزرگانی همچون سیدعلی اصغر کردستانی در عرصه فرهنگ و هنر، کُردها همیشه در همه عرصه‌ها حرف برای گفتن داشته‌اند.

و حالا قرار است در دهه چهارم انقلاب اسلامی، سنندج میزبان کنگره‌ای باشد که در آن از مشاهیر و نامداران کُرد تجلیل شوند؛ کنگره‌ای که به جرأت می‌توان آن را از حرکت‌های اساسی، مهم و بزرگ برای بزرگداشت بزرگان اصیل‌ترین قوم ایرانی دانست.

کُردها فقط با کوه دوست نیستند

مدیر مسئول روزنامه روژان تنها روزنامه کردستان می‌گوید: به عنوان رسانه این رسالت را داریم تا از هر فرصتی از ظرفیت رسانه برای زدودن ذهنیت‌های منفی درباره کردستان استفاده کنیم.

سلیمان الله مرادی یکی از مزیت‌های کردستان را فرهنگی بودن آن اعلام کرد و افزود: کردستان شاید از لحاظ کارخانه و دیگر صنایع عقب افتاده باشد اما از حیث فرهنگی نخبه‌های بسیاری را پرورش داده که می‌تواند در تولید محتوا، مرجع باشند.

وی با بیان اینکه اگر ایران را مرجع علمی دنیا بدانیم، کُردها نقش مهمی در این مرجعیت ایفا کرده‌اند، گفت: نخبگان، شاعران، ادیبان و فرهیختگان کُرد در احیای مرجعیت علمی ایران نقش داشته‌اند که ترجمه کتاب قانون ابن‌سینا توسط عبدالرحمن شرفکندی نویسنده و مترجم کُرد زبان نشان بارزی از این نقش است.

الله مرادی با تاکید بر اینکه کُردها تنها با کوه‌ها دوست نیستند، یادآور شد: برگزاری چنین کنگره‌هایی می‌تواند خلاءهایی را که در معرفی مشاهیر کُرد وجود دارد، پُر کند.

وی برآیند ذهنیت‌های مثبت ایجاد شده در پرتو چنین کنگره‌هایی را موجب توسعه و رونق اقتصاد استان و تألیف قلوب مردم کردستان می‌داند و اضافه می‌کند: این کنگره گام مثبت و ارزنده‌ای برای شناخت مزیت‌های فرهنگی کردستان است.

مدیر مسئول روزنامه روژان با تاکید بر حفظ قداست این محفل فرهنگی، خواست به این کنگره نگاه سیاسی نشود و متناسب با شأن و شخصیت مشاهیر از آنان تجلیل شود.

ایران سکونتگاه امن قومیت‌هاست

رئیس خبرگزاری جمهوری اسلامی مرکز سنندج نیز ایران را سکونتگاهی امن برای همه قومیت‌ها دانست و گفت: همه اقوام ایرانی با هر زبان و مذهبی در کنار هم با صلح و آرامش زندگی می‌کنند و هیچکدام ارجحیتی از مناظر مختلف بر دیگری ندارند.

مجید سلیمانی برگزاری کنگره مشاهیر کُرد به میزبانی سنندج را اقدام مثبتی برای معرفی نامداران کُرد در سطح بین المللی برشمرد و افزود: این کنگره منجر به توسعه روابط اجتماعی و فرهنگی و نمایان شدن بیشتر نقش فرهنگی کردستان می‌شود.

وی گرد آمدن نخبگان کُرد در یک محفل را حاصل تلاش یک ساله دست اندرکاران کنگره دانست و اضافه کرد: بازتاب چنین کنگره‌ای بیانگر فضای باز مناسبی است که جمهوری اسلامی ایران برای قومیت‌های مختلف فراهم کرده تا بدون محدودیت از مشاهیر برجسته کُرد زبان و کُردشناس بین المللی قدردانی کند.

رئیس خبرگزاری ایرنا مرکز سنندج، معرفی قابلیت‌های قوم کُرد را از دستاوردهای این کنگره اعلام کرد و یادآور شد: کُردها به عنوان اصیل‌ترین قوم ایرانی، انسان‌های سرشناسی را در سطوح جهانی دارند که برگزاری این کنگره منجر به شناخت آنها و استفاده از این ظرفیت برای توسعه بیش از پیش کردستان می‌شود از سویی حضور سرشناسان کُرد در کردستان به عنوان استانی امن این نوید را می‌دهد که ایران امنیت کافی را در همه مرزها و برای همه قومیت‌ها فراهم کرده است.

حفظ اصالت مهمترین نکته‌ای بود که سلیمانی با اشاره به آن اظهار داشت: کُردها در هر جایی که باشند اصالت زبانی، فرهنگی، پوشش و هنر خود را حفظ کرده و ثابت کرده‌اند مرد شرایط سخت هستند و همین اصالت و قدمت، ویژگی برجسته ای است که باعث شده خدمات مهمی در ابعاد مختلف به کشورشان داشته باشند.

وی حفظ زبان را از جمله مزیت‌های کُردها دانست و گفت: به واسطه این زبان مشترک تعاملات و ارتباط بسیار خوبی دارند و قرابت‌های فرهنگی موجود در بین آنان نیز باعث شده تا روابط سازنده‌ای با هم داشته و تحت تأثیر فرهنگ‌های بیگانه قرار نگیرند.

نقش تاریخی کردها در رشد فرهنگ و تمدن سازی

توفیق رفیعی از روزنامه نگاران باسابقه سنندجی هم م ی‌گوید: کردها در همه اعصار تاریخ، ایرانی ترین شهروندان ساکن این جغرافیا بوده‌اند و هیچگاه خود را دورتر از قلمرو تمدنی ایران تصور نکرده‌اند.

وی افزود: برای نمونه اسناد تاریخی موجود نشان می‌دهد در یک قرن گذشته کُردها همدل با ایرانیان همراه مشروطه خواهان شدند و اهداف وآرمان مشروطه خواهان در کردستان با مشروطه خواهان در تهران تفاوتی ندارد و هر ۲ گروه با وجود تفاوت زبانی و مذهبی برای آرمانی مشترک همدل و مبارزه کردند.

وی اضافه کرد: اولین روزنامه کُردستان در سال ۱۲۸۵ در سنندج به زبان فارسی و اتفاقاً به نام تمدن منتشر شده است و کُردها برای گسترش آموزش در دوره سالارالدوله در سال ۱۲۸۴ شمسی مدارس نوین به نام سالاریه را به سرپرستی مظهر الاسلام سنندجی برای آموزش به زبان فارسی تأسیس ودر آن آموزش زبان فارسی را جایگزین آموزش زبان فرانسه کردند.

رفیعی گفت: با تشکیل سازمان‌های دولتی، ابوالبقا سنندجی نخستین کُردی است که در ساحت قدرت وقت کشور به معاونت وزارت مالیه می‌رسد و یا با تشکیل دولت مدرن و ارتش کشور، تیمسار معین وزیری از طراحان فتح خرمشهر برای بنده نقل می‌کرد که بیش از ۴۰ سال دانشگاه ارتش و دافوس را پنج سنندجی اداره کرده و کُردها نیروهای ارتش ایران را آموزش داده‌اند.

وی نقش کردها در دانشگاه را هم بسیار برجسته برشمرد و افزود: دکتر اسماعیل اردلان از دانش آموختگان در فرانسه در سال ۱۳۲۱ به ریاست دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران و مسئولیت‌های مختلف در وزرات کشاورزی را تجربه کرد؛ یا مرحوم عبدالحمید مهی‌فرهی مشهور به بدیع الزمان سنندجی یا کردستانی، کسی بوده که در تدریس زبان و ادبیات عرب سال‌های سال، دانشگاه تهران را در اختیار داشته و هزاران دانشجو و استاد تربیت کرده و تاریخ دانشگاه مشحون از این نام‌های ماندگار است.

رفیعی اضافه کرد: در سیاست نقش امیر نظام گروسی بی بدیل است و در عرصه فرهنگی و نویسندگی افرادی چون ذبیح الله منصوری از دانش آموختگان سنندجی مدارس فرانسوی بیش از ۱۴۰۰ اثر ترجمه وتالیف در حوزه‌های مختلف ادبیات برای ایرانیان به یادگار دارد.

این روزنامه نگار سنندجی، افزود: محمد قاضی ابراهیم یونسی ادبیات جهان را به ایرانیان شناساند و ماموستا هه‌ژار مکریانی نیز قانون در طب را به فارسی برگرداند از این نمونه‌ها به خروار در دسترس است.

بازآفرینی قدرت تمدنی ایران در منطقه

سردبیر هفته نامه سیروان مهمترین قدرت کنگره مشاهیر کُرد را جدا از جنبه‌های فرهنگی، هنری و اقتصادی، از نظر بازگشت به گذشته مشترک تمدنی ایران و کردها اعلام و اضافه کرد: با این کنگره می‌توان پوشش فرهنگی را که ایران باید روی کُردها داشته باشد را احیا کرد.

فیض الله پیری افزود: کردها در هر جای دنیا خود را ایرانی می‌دانند و به لحاظ تمدنی هرجا کرد هست آنجا ایران است.

این روزنامه نگار کرد عقیده دارد، کنگره مشاهیر کرد می‌تواند قدرت دیپلماسی سیاسی ایران را بالا ببرد و نشان دهنده تأثیرگذاری آن در گستره تمدنی و جغرافیایی باشد.

پیری اضافه کرد: به لحاظ فرهنگی هم از چهره‌ها و نام‌هایی تجلیل می‌شود که باید معرفی و تجلیل شوند تا میراث ارزشمند دانش، فکر، اندیشه و فرهنگ و هنر به نسل نو منتقل شود.

وی برگزاری این کنگره را نشان از وجود امنیت در نقطه مرزی ایران برشمرد و افزود: این کنگره همچنین قدرت فرهنگی ایران را نشان می‌دهد.

پیری اضافه کرد: از نظر اقتصادی هم، کشوری که می‌تواند هویت آفرین باشد می‌تواند همه قدرت‌ها را هم در اختیار بگیرد و در مراودات اقتصادی هم تأثیر گذار باشد.

فضای باز ایران برای فعالیت کردها

سردبیر بخش فارسی خبرگزاری کردپرس نیز به تفاوت ماهوی بین کُردهای ایران با سه کشور دیگری که کُردها در آن زندگی می‌کنند اشاره کرد و با بررسی بخشی از این تفاوت‌ها گفت: حکومت در ترکیه همانگونه که از نامش پیداست بر اساس یک موضوع قومیتی بنا شده است و تا ۱۹۹۱ میلادی وجود کُرد و مناطق کُردنشین را در این کشور به رسمیت نمی‌شناخت و تکلم به زبان کُردی در ان ممنوع بود.

منصور اولی شرایط برای کُردهای عراق را سخت‌تر اعلام کرد و افزود: حزب بعث حزبی ملی گرا بود که هیچ قومیتی در آن رسمیت نداشت و در سوریه هم کُردها جایگاهی نداشتند.

وی افزود: این نگرش در ایران صادق نیست و نظام ایران جمهوری اسلامی است، نشان می‌دهد که این نام فارغ از قومیت‌ها بوده و بیشتر بر جنبه مذهب تکیه دارد تا بر قومیت.

اولی تاکید کرد: کُردهای جهان خود را به نوعی ایرانی می‌دانند و فعالیت و نقش آفرینی کُردها در ایران متمایز از دیگر کشورهاست.

سردبیر بخش فارسی خبرگزاری کردپرس، افزود: کُردها در ایران فضای باز تری در اختیار داشته‌اند و در رژیم ستم شاهی بود که این فضا محدود و کُردها تضعیف شدند اما نقش اساسی خود را در همه حوزه‌ها به ویژه فرهنگ سیاسی ایفا کردند و سیاستمداران ارزشمندی داشته‌اند که فراز و نشیب‌های زیادی هم پشت سر گذاشتند.

وی نکته مهم درباره کُردها را برگرفته از فرهنگ آنان اعلام و اظهار داشت: کُردها قبل از هر جنگی کار سیاسی کرده‌اند و به همین دلیل فرهنگ سیاسی آنان بالاست و در آثار بیشتر سیاسیون کُرد، تساهل، مسالمت و همزیستی به چشم می‌خورد.

اولی گفت: اگر به دعوای اخلاق و سیاست نگاه کنیم، کُردها سیاستمداران اخلاق مداری بوده‌اند که هموراه منفعت جمعی را در نظر داشته‌اند و در دنیا معاصر هم با کل دنیا و هم با احزاب ارتباطات خوبی دارند.

وی به نقش انکار ناپذیر کُردها در سیاست، اقتصاد، و فرهنگ در دنیا اشاره کرد و افزود: این نقش در ایران به دلیل فضای بازی که در اختیار قومیت‌ها قرار گرفته پررنگ‌تر است.

وی برگزاری اولین دوره کنگره مشاهیر کُرد را اقدامی مؤثر و به جا اعلام کرد و شرط آن را استفاده از فرصت‌های به وجود آمده اعلام کرد افزود: این کنگره به همه کردها، به ویژه جوانان و افرادی که به هر دلیل سرخورده شده‌اند یادآوری می‌کند که کردها در طول تاریخ نقش سازنده‌ای داشته‌اند.

سردبیر بخش فارسی خبرگزاری کردپرس، به یکی از نقش‌ها مهم کردها در مبارزه با جرثومه فسادی به نام داعش اشاره و اظهار داشت: کردها در عرصه سخت سیاسی هم طرف جریان معتدل بودند.

وی ایران را پایگاه معنوی کردها دانست که دولت‌ها مختلف کرد همواره با آن در تعامل سازنده بوده‌اند و افزود: با نگاهی به عملکرد اقلیم کردستان و نچیروان بارزانی می‌توان دید که در منطقه متشنج و ملتهب خاورمیانه، عملکرد مثبتی داشته‌اند و ارتباط آنان با ایران به دلیل ریشه و هویت آنان پابرجاست.

اولی افزود: فرهنگ غنی ایرانی که کردها هم در آن نقش داشته‌اند فرهنگی معتدل است که اهل حمله به هیچ کشوری نیست و در فرهنگ سیاسی جهان تأثیرگذار است.

وی تاکید کرد: کنگره با تمرکز بر این موضوع مهم می‌تواند کردها را به دنیا معرفی کند.

پایانی بر یک آغاز

کنگره مشاهیر کرد فردا به پایان می‌رسد و این پایان آغازی بر یک حرکت فرهنگی است که جلوه‌های آن در همه ابعاد می‌تواند منجر به رشد و توسعه کردستان شود.

بازگشت مظهر خالقی‌ها به زادگاهشان، خط بطلانی بر توهم همه آنهایی است که کُردها را جدا از ایران می‌دانند و باید گفت کُردها اصل‌ترین ایرانیان هستند.

۹۹۳۷ / ‬ ۳۰۳۴

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۰۴۴۴۰۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی: