Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا - تهران - ايرنا - سالهاي زمامداري دولت نهم و دهم -1384 تا 1392- را مي توان سالهاي رشد شتابان قيمت ها ناميد ، قيمت نان به عنوان مهم ترين کالاي سبد خانوارهاي ايراني در اين دوره هشت برابر شد و رشد 800 درصدي را تجربه کرد؛ در حاليکه قيمت نان در چهار سال اخير فقط 35 درصد افزايش داشته که قابل مقايسه با دوره هاي قبل نيست .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



به گزارش خبرنگار اقتصادي ايرنا، نان در ايران به عنوان اصلي ترين منبع تغذيه مردم ، دماسنج خوبي براي ارزيابي شاخص قيمت ها به شمار مي رود زيرا با وجود تنوع سبد خوراکي خانوارهاي ايراني، هنوز از نقش نان کاسته نشده است.

** قيمت نان در دولت نهم 4.5 برابر شد
بررسي تحول قيمت نان بيانگر آن است که در بازه زماني 84 تا 88 يعني در دولت نهم و پيش از هدفمندي يارانه ها ، قيمت نان رشد جهشي داشته، براي نمونه قيمت هر قرص نان سنگک از 750 ريال به 2500 ريال (حدود 3.5 برابر)، نان بربري از 500 ريال به 2 هزار ريال (چهار برابر) و نان لواش از 50 ريال به 300 ريال (6 برابر) رشد يافت.
با اجراي قانون هدفمندي يارانه ها در سال 89 قيمت انواع نان سنتي نيز رو به افزايش نهاد و قيمت هر قرص نان سنگک 4 هزار ريال، نان بربري 3 هزار ريال و نان لواش هزار ريال اعلام شد. يعني نان هاي بربري، سنگک و لواش به ترتيب هزار، 1500 و 700 ريال افزايش قيمت داشتند.

** رشد 3.5برابر قيمت نان در دولت دهم
در سال 92 و در شرايطي که دولت دهم زمام کشور را به دولت يازدهم تحويل داد، قيمت هر قرص نان بربري 5 هزار ريال، نان سنگک 6 هزار ريال و لواش 1600 ريال بود.
يعني در دولت دهم قيمت نان بربري 3 هزار ريال، سنگک 3500 ريال و لواش 1300 ريال افزايش قيمت داشت.
با اين حساب قيمت نان از در هشت سال زمامداري دولت نهم و دهم هشت برابر شد.

** افزايش 35 درصدي قيمت نان در دولت يازدهم
در دولت يازدهم قيمت نان تنها يک بار و آن هم در آذر ماه سال 92 تغيير کرد؛ در اين نرخ گذاري قيمت هر قرص نان بربري 7 هزار ريال، سنگک 8 هزار ريال و لواش 2100 ريال تعيين شد.
با اين اوصاف در دولت يازدهم نان بربري و سنگک هر کدام 2 هزار ريال و نان لواش 500 ريال رشد قيمت داشتند که اين افزايش، با رشد جهشي قيمت ها در دولت هاي نهم و دهم که قيمت بربري در مجموع 4500 ريال، سنگک 4750 ريال و لواش 1550 ريال کرد، قابل مقايسه نيست.
اهميت نان در سبد مصرف خانوارها موجب شده بود تا پيش از هدفمندي يارانه ها، دولت ها يارانه اي قابل توجهي را براي کنترل قيمت ها در اين بخش سالانه در بودجه هاي سنواتي خود لحاظ کنند که اين عدد در سال 84 به عنوان سال آغاز دولت نهم بيش از 22 هزار و 500 ميليارد ريال بود.
در ماده 4 قانون هدفمندي يارانه ها که اجراي آن آذر ماه 89 آغاز شد، دولت موظف شد که به تدريج تا پايان برنامه پنجم توسعه نسبت به هدفمند کردن يارانه گندم، برنج، روغن، شير، شکر، خدمات پستي، خدمات هواپيمايي و خدمات ريلي (مسافري) اقدام کند.
دولت در ماده 5 اين قانون نيز موظف شد يارانه آرد و نان را به ميزاني که در لايحه بودجه ساليانه مشخص مي شود، با روش هاي مناسب در اختيار مصرف کنندگان متقاضي قرار دهد.

**آمارها از رشد قيمت نان چه مي گويد
بر اساس آمار بانک مرکزي، در سال 84 و در ابتداي دولت نهم، شاخص بهاي گروه نان، برنج و فرآورده هاي غلات نسبت به سال قبل از آن معادل 11.6 درصد افزايش يافت؛ در اين ميان افزايش سالانه شاخص بهاي انواع نان در سال 84 معادل 11.3 درصد بود.
در سال 88 شاخص بهاي گروه غلات و نان نسبت به سال قبل از آن 3.1 درصد کاهش يافت که اين ميزان کاهش در مقايسه با افزايش 57.3 درصدي سال قبل قابل ملاحظه بود اما ميزان اثرگذاري آن بر افزايش شاخص کل تورم 28.83 درصد برآورد شد و در رتبه دوم قرار گرفت.
در سال 92 در گروه نان و غلات، شاخص بهاي گروه غلات و نان نسبت به سال 91 معادل 39 درصد رشد داشت که در اين ميان شاخص بهاي نان معادل 8.8 درصد افزايش يافت.
در زماني که از رقم 450 هزار ريال يارانه نقدي ماهانه افراد، تنها 45 هزار ريال مربوط به نان است، رقم کنوني قيمت نان به اين معني است که افراد با يارانه پرداختي بابت نان ماهانه مي توانند حدود 6 قرص نان سنگک يارانه اي تهيه کنند.
** سخن پاياني
آمار گوياي آن است که در سال 84 نرخ تورم در گروه خوراکي ها، آشاميدني ها و دخانيات برابر 10.4 درصد ثبت شد و اين در حالي بود که اين شاخص کل تورم در اين سال 12.1 درصد بود يعني آنکه آهنگ افزايش قيمت ها در بخش مواد خوراکي در سال ياد شده کمتر از نرخ تورم سالانه بود در حالي که 28.8 درصد در رشد شاخص کل تورم اثرگذار بود.
در سال 88 که دولت دهم روي کار آمد، نرخ تورم به 10.8 درصد رسيد و شاخص بهاي گروه خوراکي ها و آشاميدني ها 9.9 درصد رشد يافت.
در سال 92 و در سالي که از ميانه آن دولت يازدهم روي کار آمد، تورم ساليانه عدد 34.7 درصد را ثبت کرد اما شاخص بهاي گروه خوراکي ها و آشاميدني ها رشد 41.7 درصدي رسيد به شکلي که از نرخ تورم کل پيشي گرفت.
افزايش سطح عمومي قيمت ها بويژه در کالاهاي اساسي چنان بود که سهم آن را در رشد شاخص کل به 37.08 درصد افزايش داد.
آخرين آمار بانک مرکزي از شاخص بهاي کالاها و خدمات مصرفي در دولت يازدهم مربوط به بهمن 95 است که در بازه زماني 11 ماهه سال 95 اين شاخص نسبت به دوره مشابه سال قبل 8.8 درصد افزايش داشت.
در اين ماه شاخص بهاي گروه خوراکي ها و آشاميدني ها نسبت به ماه قبل 2.8 درصد افزايش يافت؛ در اين ميان گروه غلات و نان معادل 1.2 درصد نسبت به ماه قبل (دي) و 18.5 درصد نسبت به ماه مشابه سال قبل رشد داشت.
اين آمار به اين معني است که سطح عمومي قيمت ها هرچند به افزايش اندکي داشته اما سنگيني رشد جهشي قيمت ها بويژه در بخش کالاهاي خوراکي بر دوش سبد مصرفي خانوارهاي ايراني سنگيني مي کند.
براي آگاهي از آخرين اخبار اقتصادي ايران و جهان با کانال اقتصادي ايرنا در تلگرام همراه شويد:
IRNAeco@
https://t.me/irnaeco
اقتصام*2025*1579*گزارش: ليلا جودي**انتشار:مرضيه فاتحي



منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۵۵۲۶۶۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی: