Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-03-28@18:15:28 GMT

کاهش سن پوکي استخوان به زير 30 سال

تاریخ انتشار: ۱۷ دی ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۶۵۶۹۸۶۴

کاهش سن پوکي استخوان به زير 30 سال

خبرگزاري آريا - رييس دفتر بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت ضمن اشاره به مصرف پايين "شير" در ايرانيان و تاکيد بر لزوم اجراي برنامه شيرمدرسه بويژه براي مناطق محروم، در عين حال از کاهش سن پوکي استخوان در کشور به زير 30 سال خبر داد.
به گزارش خبرگزاري آريا به نقل از ايسنا، دکتر زهرا عبداللهي در نشست خبري بسيج همگاني تغذيه که در وزارت بهداشت برگزار شد، با بيان اينکه هدف از بسيج ملي تغذيه سالم، فرهنگسازي براي تغذيه سالم و اصلاح الگوي تغذيه است، گفت: رسالت‌مان در دفتر بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت، برنامه‌ريزي و سياست‌گذاري در راستاي بهبود تغذيه جامعه است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


کاهش کم‌وزني و کوتاه قدي کودکان در کشور
وي به دستاوردهاي اصلاح الگوي تغذيه و امنيت غذايي پس از انقلاب اسلامي، اشاره و اظهار کرد: بعد از انقلاب اسلامي برنامه‌هايي در راستاي کاهش سوء تغذيه انجام شد؛ به طوريکه در سال 76 در بحث سوءتغذيه کودکان زير 5 سال 16.6 درصد، کم وزني متوسط تا شديد و 20 درصد کوتاهي قد متوسط تا شديد داشتيم که به دنبال مداخلات با کمک بهورزان و کارشناسان و کارکنان بهداشت و درمان پس از 20 سال در سال 96 کاهش بيش از 70 درصدي در سوء تغذيه داشتيم. در حال حاضر طبق مطالعات سال 96، کم وزني کودکان زير 5 سال به 3.8 درصد و کوتاه قدي 4.6 درصد رسيده است.
عبداللهي با بيان اينکه يکي ديگر از مشکلات ما بحث کمبود ريزمغذي‌ها بود، گفت: طبق مطالعات، متاسفانه در کشو فقرآهن و کم خوني در همه گروه‌هاي سني مشکلي جدي بود. بر همين اساس برنامه‌هايي مانند مکمل ياري و غني سازي آرد با آهن و اسيد فوليک و مکمل ياري براي دختران دبيرستاني در مدارس را اجرا کرديم. نتايج اجراي اين برنامه‌ها نشان مي‌دهد که طي يک دوره 10 ساله کمبود آهن در کشورمان به ميزان 50 درصد کاهش يافته است.
«تحول» براي «تغذيه» چه کرد؟
رئيس دفتر بهبود تغذيه وزارت بهداشت با اشاره به اقدامات تحولي در حوزه تغذيه، ادامه داد: در سال‌هاي اخير به دنبال اجراي طرح تحول سلامت، کارشناسان تغذيه براي اولين بار در مراکز جامع بهداشتي در حاشيه شهرها و شهرها مستقر و مراجعين از خدمات تغذيه به صورت رايگان بهره‌مند شدند و کارشناسان تغذيه در اولين سطح ارائه خدمت به مردم حضور پيدا کردند و مردم از مشاوره و تنظيم رژيم غذايي بهره‌مند شدند. در حال حاضر 1200 کارشناس تغذيه در شبکه بهداشت فعاليت مي‌کنند و نتايج و ارزشيابي‌ها حاکي از آن است که با اين اقدامات در کنترل ديابت و فشارخون، در 60 درصد موارد با توصيه‌ها و آموزش‌ها شاهد بهبود اين بيماري‌ها بوده‌ايم.
وي با بيان اينکه بيماري‌هاي غيرواگير مهم‌ترين عامل مرگ و مير در کشور محسوب مي‌شوند و شامل ديابت، بيماري‌هاي قلبي عروقي، سرطان‌ها و بيماري‌هاي مزمن تنفسي هستند، گفت: تغذيه نقش مهمي در کنترل و پيشکيري از بيماري‌هاي غيرواگير دارد. در عين حال60 درصد جمعيت بالاي 18 سال در کشور اضافه وزن و چاقي دارند که خود اين عامل ديابت، فشارخون و انواع سرطان‌هاست.
40 محصول غذايي که قندشان کاهش يافت
عبداللهي افزود: بر همين اساس يکي از اقدامات مهم بازنگري قند، نمک و چربي در محصولات غذايي است و مناسفانه ايرانيان بيش از حد قند، نمک و چربي مصرف مي کنند و به همين دليل بايد قند، نمک و چربي در محصولات غذايي کاهش پيدا مي کرد که با همکاري صنايع غذايي، سازمان غذا و دارو، سازمان استاندارد محصولاتي در بازار داريم که قند، نمک و چربي آنها کاهش پيدا کرده است و در حال حاضر 40 محصول داريم که قند ان کاهش پيدا کرده است.
وي با بيان اينکه کاهش ميزان نمک در نان يکي از مهم‌ترين اقدامات در بهبود تغذيه مردم بود، اظهار کرد: مهم‌ترين منبع دريافت نمک در کشور ما نان است. ايرانيان به طور متوسط روزانه حدود 310 تا 320 گرم نان مي‌خورند و ميزان نمک در نان‌ها 2 تا 2.3 درصد بود. بر اين اساس حدود 6 گرم نمک دريافتي مردم از طريق نان است؛ درحاليکه ميزان توصيه شده مصرف نمک 5 گرم در روز است. با بازنگري استانداردها ميزان نمک در نان به کمتر از يک درصد کاهش يافت و بنابراين روزانه3 گرم از نان دريافت نمک مي‌شود.
سوء تغذيه ناشي از چاقي و اضافه وزن در کشور
عبدالهي با بيان اينکه مداخلات انجام شده در زمينه تغذيه منجر به کاهش انواع سوءتغذيه در کشور شده است، افزود: البته شکل ديگري از سوء تغذيه در کشور ايجاد شده که اضافه وزن و چاقي است؛ به طوريکه روند چاقي و اضافه وزن در کودکان و نوجوانان افزايشي است و 23 درصد گروه سني 7 تا 18 دچار چاقي و اضافه وزن بوده و 21 درصدشان دچار چاقي شکمي هستند.
وي افزود: همچنين 12 تا 13 درصد کودکان زير 2 سال ما نيز دچار اضافه وزن و چاقي هستند و اين ميزان در استان‌هاي شمالي به 20 درصد هم مي‌رسد. حال اگر اين روند کنترل نشود، اين کودکان به نوجوانان و بزرگسالان چاق تبديل مي‌شوند. حال بايد بدانيم که مهم‌ترين عامل مرگ، بيماري‌هاي غيرواگير بوده و يکي از عوامل اين بيماري‌ها نيز چاقي است. از طرفي بي‌تحرکي نيز چاقي را تشديد کرده است.
وي با بيان اينکه يکي از اقدامات ما ايجاد بسيج‌هاي ملي تغذيه سالم است، گفت: هدف از برگزاري اين بسيج‌هاي ملي، ترويج الگوي تغذيه سالم و اصلاح الگوي تغذيه‌اي به لحاظ کاهش نمک، قند و چربي و افزايش مصرف سبزيجات، حبوبات، ميوه، غلات و... است. طبق توصيه سازمان بهداشت جهاني مردم بايد حداقل حدود پنج سهم در روز ميوه و سبزي مصرف کنند.
به گفته عبدالهي، اين موادغذايي به دليل اينکه حاوي فيبر هستند از ابتلا به بيماري‌هاي غيرواگيردار پيشگيري مي‌کنند. طبق اطلاعات کنوني 48 درصد ايرانيان اين الگوي تغذيه‌اي را رعايت مي‌کنند و 52 درصد مردم هم کمتر از استاندارد سبزي و ميوه مصرف مي‌کنند.
مصرف 2برابري قند در ايرانيان و روند افزايشي ديابت در کشور
عبداللهي با بيان اينکه در حال حاضر سرانه مصرف قند و شکر66 گرم در روز است، گفت: با توجه به شيوع به اضافه وزن و چاقي و ديابت در جهان و کشور ما سازمان بهداشت جهاني توصيه مي کند کمتر از 10 درصد انرژي روزانه از قندهاي ساده دريافت شود؛ يعني روزانه کمتر از 25 گرم قند مصرف شود. اما ايراني‌ها بيش از 2 برابر استاندارد قند مصرف مي‌کنند. اين موضوع يکي از دلايل روند افزايشي ديابت در کشور است؛ به طوريکه اکنون 8.5 درصد مردم ديابت دارند و 16 درصد مردم نيز دچار ديابت نهفته هستند و اگر وزن را کنترل نکنند و رژيم غذايي مناسب نداشته باشند، ديابتي مي‌شوند.
وي ادامه داد: همچنين بر اساس توصيه سازمان بهداشت جهاني، افراد بالاي 50 سال و کودکان زير 5 سال بايد کمتر از 3 گرم نمک بخورند و افراد کمتر از 50 سال نيز بايد کمتر از 5 گرم نمک در روز مصرف کنند. اين درحاليست که مردان ايراني 10 گرم و زنان 8 گرم نمک در روز مي‌خورند، يعني دو برابر استاندارد نمک مصرف مي‌کنيم. بايد توجه کرد که مصرف بيش از حد نمک خطر ابتلا به سرطان‌هايي چون معده، فشارخون و پوکي استخوان را افزايش مي‌دهد.
کاهش سن پوکي استخوان به زير 30 سال
عبدالهي با بيان اينکه در حال حاضر سن پوکي استخوان در کشور به زير 30 سال کاهش پيدا کرده است و خطر شکستگي بدون علت وجود دارد، گفت: در عين حال متاسفانه در الگوي غذايي روزانه ما مصرف روغن بالاست و عادت داريم همه غذاها را سرخ کنيم و فست فودها عامل عمده نمک و چربي هستند. بر اساس مطالعات سرانه، متوسط مصرف روغن در کشور 46 گرم در روز و 17 کيلوگرم در سال است؛ در حاليکه ميزان مطلوب مصرف روغن 35 گرم در روز و 13 کيلوگرم در سال است. هدف از برگزاري بسيج همگاني کمک گرفتن از همه کساني که در آموزش دخيل هستند تا به اين ترتيب تغذيه بهبود اصلاح شود.
مصرف پايين "شير" در ايرانيان
وي شعار امسال بسيج تغذيه‌اي را «از امروز با تغذيه سالم براي فردايي با سلامتي شروع کنيد» اعلام و در پاسخ به سوال ايسنا، درباره برنامه شيرمدرسه اظهار کرد: ميزان مصرف شير و لبنيات در کشور ما از ميزان توصيه شده کمتر است. بر اساس مطالعات در سبد غذايي ما روزانه 190 گرم شير مصرف مي‌شود. درحاليکه ميزان مطلوب آن 250 گرم در روز است. مردم بايد روزانه سه واحد شير مصرف کنند. حال يکي از اقدامات‌مان براي ترويج مصرف شير اجراي برنامه شيرمدرسه بود که هدف اصلي آن ترويج فرهنگ مصرف شير بوده است.
تاکيد بر اجراي برنامه شيرمدرسه در مناطق محروم
وي با بيان اينکه اين برنامه در سطح مدارس انجام مي‌شود، افزود: البته اجراي آن وابسته به تامين اعتبارات لازم آن به صورت ساليانه است. تاکيد مي‌کنيم که بويژه براي مناطق کم برخوردار حتما اين برنامه اجرا شود. زيرا علاوه بر فرهنگسازي، مصرف يک وعده شير بخش عمده اي از نيازهاي تغذيه‌اي کودک را تامين مي‌کند. البته امسال هنوز اعتبارات لازم براي اجراي برنامه شير مدرسه تخصيص داده نشده است، اما اميدواريم حداقل براي مناطق کم برخوردار امکان آن فراهم شود.
عبداللهي در پاسخ به سوالي درباره وجود مواد نگهدارنده در شيرهاي پاستوريزه، گفت: اصلا چنين حرفي اساس علمي نداشته و غلط است. شير مواد نگهدارنده ندارد، بلکه شيرها استريل يا پاستوريزه مي‌شوند. اينکه شير فرادما مواد نگهداره دارد، باور غلطي است. شيرهاي فرادما در دماي بالا استريل شده و در خلاء بسته‌بندي مي‌شوند. به همين دليل بعد از باز کردن آنها بايد در يخچال نگهداري شده و طي 2 تا 3 روز مصرف شوند.
عبداللهي در ادامه صحبت‌هايش به عامل ديگر چاقي، اضافه وزن و بيماري‌هاي غيرواگير اشاره کرد و گفت: بي‌تحرکي يکي از مشکلات‌مان در اين حوزه است. يعني افراد الگوي غذايي ناسالم داشته و تحرک بدني کافي هم ندارند. 55 درصد جمعيت بالاي 18 سال در کشور دچار کم تحرکي هستند. همچنين در کشور 63 درصد زنان و 45 درصد مردان کم تحرکي دارند.
کمبود ويتامين دي در 71 درصد بزرگسالان ايراني
عبداللهي در ادامه صحبت‌هايش با اشاره به کمبود ويتامين D در کشور گفت: در حال حاضر در گروه‌هاي سني مختلف کشور کمبود ويتامين D وجود دارد به طوريکه 86 درصد زنان باردار، 76 درصد نوجوانان، 62 درصد کودکان زير شش سال و 71 درصد بزرگسالان دچار کمبود ويتامين D هستند. اهميت اين مسئله به اين دليل است که کمبود ويتامين D خطر ابتلا به بيماري‌هاي غير واگير را افزايش مي‌دهد. علاوه بر آن، کمبود ويتامين D منجر به پوکي استخوان و دردهاي استخواني نيز مي‌شود.
وي افزود: بر همين اساس از سال 1393 در قالب طرح تحول سلامت برنامه مکمل ياري رايگان براي تمام گروه‌هاي سني از طريق شبکه‌هاي بهداشت و درمان اجرا شد و قرص 50 هزار واحدي ويتامين D به طور رايگان براي همه گروه‌هاي سني که تحت پوشش شبکه‌هاي بهداشت و درمان هستند به افرادي که به آنها مراجعه مي‌کنند، ارائه مي‌شود. همچنين به صورت ماهانه اين قرص در 100 درصد دبيرستان‌هاي دخترانه و پسرانه توزيع مي‌شود. اين اقدام باعث مي‌شود تا کمبود ويتامين D حدود 80 درصد کنترل شود. البته در کنار اين اقدام بحث غني سازي محصولات غذايي با ويتامين D نيز مهم است. بر اين اساس افزودن ويتامين D به شير و روغن نيز انجام مي‌شود.
وي ادامه داد: همچنين غني سازي آرد با ويتامين D در اولويت‌هاي ما قرار دارد؛ چرا که نان قوت غالب مردم است. بايد توجه کرد که از سال 1386 تمام کارخانه‌هاي آرد کشور غني‌سازي آرد با آهن و اسيد فوليک را انجام مي‌دهند. بنابراين بستر غني سازي آرد با ويتامين D نيز وجود دارد. با اين اقدام مردم از طريق مصرف نان غني شده با ويتامين D، ويتامين D مورد نيازشان را دريافت مي‌کنند. فاز اول اين کار امسال در يک استان آغاز شده و به تدريج گسترش مي‌يابد.
مصرف نمک دريا ممنوع
عبداللهي در پاسخ به سوالي درباره مصرف نمک دريا گفت: تاکيد مي‌کنم که نمک تصفيه شده و يددار بايد مصرف شود. يکي از مشکلات ما در 30 سال گذشته کمبود يد بود. به طوريکه شاهد شيوع 60 تا 70 درصدي گواتر در کشور بوديم که يکي از علام کمبود يد است. بنابراين وزارت بهداشت با يد دار کردن نمک‌هاي خوراکي اين موضوع را کنترل کرده و طي اين 30 سال يکي از افتخارات جمهوري اسلامي ايران کنترل اين بيماري بوده است؛ به طوريکه بعد از 30 سال شيوع گواتر از 70 درصد به 6.5 درصد کاهش يافته است. يعني بيش از 90 درصد کاهش؛ اما ظرف دو تا سه سال اخير به دليل يک سري تبليغات غير علمي از سوي افراد سودجو، نمک‌هايي که يد کافي ندارند تبليغ مي‌شوند.
وي تاکيد کرد: اين نمک‌ها آلوده به فلز سنگين و ناخالصي بوده و يد کافي ندارند. طبق استانداردهاي وزارت بهداشت نمک خوراکي بايد 40 گاما يد داشته باشد، اما نمک دريا چنين چيزي را ندارد. بنابراين مصرف نمک دريا هيچ توجيه علمي ندارد و مي‌تواند باز کمبود يد را به کشور باز گرداند و بر اين اساس بايد منتظر شيوع دوباره گواتر، ناباروري، کاهش بهره هوشي کودکان، مرده زايي و ... باشيم.
عبداللهي با بيان اينکه عرضه و فروش نمک‌هاي غير خوراکي تخلف است و در هر کجا که ديده شود، آن را جمع ‌آوري مي‌کنيم، گفت: نمک دريايي که حاوي يد کافي باشد و از سازمان غذا و دارو مجوز گرفته باشد، وجود ندارد. البته نمک دريا براي مصارف غير خوراکي مانند مصارف پوستي مجوز دارد، اما براي مصرف خوراکي مجوز ندارد.
زنجيره گندم، آرد و نان اصلاح مي‌شود
عبداللهي در پاسخ به سوالي درباره نحوه نظارت بر عرضه نان در نانوايي‌ها گفت: يکي از برنامه‌هاي ما در تغذيه جامعه و امنيت تغذيه‌اي بهبود و ارتقاي کيفيت نان است. اين موضوع از طريق دبيرخانه شوراي عالي سلامت و امنيت غذايي دنبال مي‌شود و کارگروه تخصصي سلامت نان نيز تشکيل شده که نماينده همه بخش‌هاي مختلف اعم از گندم، آرد و نان در اين کارگروه حضور دارند و کار کارشناسي مي‌کنند تا زنجيره گندم، آرد و نان در راستاي بهبود کيفيت نان اصلاح شود.
وي با بيان اينکه اجراي استانداردهاي نان به لحاظ کاهش نمک و ... اجباري بوده و از مصوبات شوراي عالي سلامت و امنيت غذايي است، گفت:‌ با تفاهم‌نامه مشترکي که بين سازمان ملي استاندارد و معاونت بهداشت وزارت بهداشت در سال 95 به امضا رسيده، هم سازمان استاندارد بر تنورها و ماشين‌هاي نان پزي نظارت و کنترل دارد و هم بازرسين بهداشت محيط وزارت بهداشت موظف به نظارت بر نانوايي‌ها هستند تا مصوباتي چون ممنوعيت استفاده از جوش شيرين و جوهر نمک و کاهش مصرف نمک و کيفيت گندم مورد نظارت قرار گيرد.
وي در پاسخ به سوال ديگري درباره استفاده از ماکروويو به طور مداوم در تهيه و پخت غذا گفت: استفاده مرتب و زياد از ماکروويو توصيه نمي‌شود. البته در اين زمينه همچنان مطالعاتي در دست انجام است و هنوز براي اثبات آنها نياز به زمان داريم، اما مصرف کم آن ممکن است مشکلي نداشته باشد، اما در استفاده مداوم از ماکروويو بايد احتياط شود.
عبداللهي تاکيد کرد که طبق مطالعات ثابت شده که با رعايت يک تغذيه درست مي‌توان از 30 تا 40 درصد سرطان‌ها، 50 درصد بيماري‌هاي قلبي عروقي و 80 تا 90 درصد بيماري ديابت پيشگيري کرد. بنابراين بايد تعادل و تنوع را در تغذيه روزانه حفظ کنيم. به عنوان مثال در الگوي غذايي جايگزين‌هاي خوبي داريم. مثلا حبوبات در کنار غلات مي‌تواند جايگزين گوشت شود.
وي افزود: مصرف يک گرم قند 124 کالري ايجاد مي‌کند. بنابراين مصرف بيش از حد کالري منجر به اضافه وزن و چاقي خواهد شد. در عين حال مصرف روغن نيز بايد کنترل شود. ما به مردم توصيه مي‌کنيم که روغن غني شده با ويتامين D مصرف کنند، اما باز هم تاکيد مي‌کنيم که نبايد همان روغن را هم به ميزان زياد استفاده کنند.
وي همچنين توصيه کرد که مردم لبنيات پاستوريزه مصرف کنند. البته خوشبختانه کنترل و نظارت‌هاي خوبي بر لبنيات سنتي نيز انجام مي‌شود.
عبداللهي در پاسخ به سوالي درباره اقدامات وزارت بهداشت براي بهبود تغذيه اقشار کم درآمد و محروم گفت: براي اقشار کم درآمد با کمک سازمان‌هاي حمايتي سبد غذايي رايگاني را تهيه مي‌کنيم که در آن شير و لبينات هم وجود دارد. همچنين بسته حمايتي اين اقشار تدوين شده است و در قالب يک برنامه جامع توانمندسازي به وزارت رفاه پيشنهاد شده است تا در قالب آن سبد غذايي طراحي شده و براي اقشار کم درآمد تامين شود. از طرفي در اين برنامه بحث توانمندسازي خانواده‌ها را مطرح و مشخص مي‌کنيم که چگونه خانواده با همان منابع محدود انتخاب غذايي سالم داشته باشد. به عنوان مثال توانمندسازي زنان روستايي در توليد سبزيجات و صيفي‌جات يکي از برنامه‌هاي اين بسته جامع است.

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۵۶۹۸۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی: