Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-03-28@19:42:28 GMT

کود سبز؛ گياهي چند منظوره در بافق

تاریخ انتشار: ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۶۷۳۳۴۸

کود سبز؛ گياهي چند منظوره در بافق

خبرگزاري آريا - يزد- ايرنا- در گذشته‌ دور از روغن گياه مَنداب (کود سبز) براي خوراک انسان و پيشگيري و مداواي بيماري `گري` شتران استفاده مي‌شد؛ گياهي که ريشه در تاريخ کهن مردمان بافق دارد.

به گزارش ايرنا، کشت گياه مَنداب از ديرباز در شهرستان بافق رايج بوده و بنا به گفته تعدادي از کشاورزان سالخورده بافقي از روغن دانه منداب جهت تامين سوخت چراغ هاي قديمي براي روشنايي و همچنين مداواي بيماري گري در حيوانات اهلي استفاده مي شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


منداب گياهي است که کشاورزان بافقي در فضاهاي خالي زمين هاي زراعي و باغي خود مي کارند تا علوفه اي مرغوب براي احشام خود تامين کنند.
يک کشاورز سالخورده به خبرنگار ايرنا گفت: از بين رفتن علفهاي هرز قبل از گلدهي، توليد بذر و کاهش مصرف آب در کشتهاي بعدي به علت افزايش مواد آلي خاک از جمله مزاياي استفاده از کشت گياه منداب به عنوان کود سبز است.
حسين رنجبر با بيان اينکه در گذشته از منداب به صورت خوراکي و دارويي نيز استفاده مي شده است افزود: اما امروز کشت اين گياه بيشتر با هدف تامين کود سبز در خاک و تناوب زراعي در مزارع گندم انجام مي شود.
وي با اشاره به اينکه در برخي مناطق کشت منداب به صورت مخلوط با جو ، صورت مي گيرد خاطر نشان کرد: در صورتي که کشت منداب با هدف تامين کود سبز باشد، بايد قبل از گلدهي (معمولاً اوايل بهمن ماه) با عمليات شخم زني به خاک برگردانده شود.
اين کشاورز، روستاهاي رضاييه، حاجي آباد، صدرآباد، دشت خون، باقرآباد و منطقه سبزدشت را از عمده مناطق کشت منداب در شهرستان بافق عنوان کرد و افزود: مزارع اين روستاها مستعد براي کشت اين گياه است و منداب علاوه بر تامين تامين علوفه ، موجب مرغوبيت خاک و کيفي سازي زمين هاي زراعي مي شود.
رمضان فتاحي کشاورز 75 ساله بافقي نيز در اين باره به خبرنگار ايرنا گفت: در زمان هاي گذشته روغن دانه هاي اين گياه نيز براي خوراک و مداواي برخي از بيماري هاي دامي و انساني مورد استفاده قرار مي گرفت.
وي افزود: هرگاه آفت و بيماري هاي زراعي در مزارع زياد به چشم مي خورد کشاورزان با کشت گياه منداب،خاک کشاورزي را ضد عفوني و با قارچ و آفت هاي کشتزارهاي جو و گندم مبارزه مي کردند و هم اکنون نيز اين شيوه مبارزه سنتي در مزارع ادامه دارد.
اين کشاورز، به شهد گلهاي منداب هم اشاره کرد و گفت: در فصل زمستان که کمتر گياهي گلدهي دارد گياه منداب گلهاي زردرنگ خود را در مزارع براي تامين خوراک زنبورها و توليد عسل به رخ مي کشد.
مدير پيشين جهاد کشاورزي بافق قبلا در گفت و گو با ايرنا، از کشت گياه منداب (کود سبز ) در سطح 160 هکتار از اراضي زراعي اين شهرستان خبر داد و گفت: پيش بيني مي شود به طور متوسط از هر هکتار، مقدار 34 تن علوفه تازه برداشت شود.
حميد عسکري باقر آبادي اضافه کرد: اين کار باعث برگردانده شدن ازت به خاک مي شود که کاهش مصرف کود ازت در کشت هاي بعدي را به دنبال خواهد داشت.
تمام کشاورزان قديمي بافقي گياه منداب را علاه بر تامين علوفه تازه براي دام ، برگردان ساقه و ريشه آن را به خاک باعث غني سازي خاک با کود تميز و سبز مي دانند که آفات را در زمين از بين مي برد.
اين گياه سه الي چهار چين در سال دارد که هم اکنون فصل چيدن بهاره منداب است.
مرکز شهرستان 50 هزار نفري بافق در فاصله 110 کيلومتري جنوب شرق يزد قرار دارد.
7543 / 6197
اصغر عسکري
انتهاي پيام /*

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۶۷۳۳۴۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی: