Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا - تهران- ايرنا- روزنامه ابتکار روز يکشنبه 29 ارديبهشت ماه مطلبي با عنوان«با رفتن پروانه‌هاي رنگين بانو تهران ميزبان ملخ‌‌ها مي‌شود؟» را منتشر کرد.

«ملخ‌‌ها»؛ حشرات دو بال و جهنده، حالا پس از پروانه‌هاي «رنگين بانو» مهمان تهراني ‌ها شده ‌اند. اين‌ ملخ‌ها که در حدود 2 الي 3 روز پيش يعني از چهارشنبه در اطراف استان تهران ديده شده‌ اند، برخلاف پروانه‌هاي رنگارنگي که سبب شگفتي و زيبايي طبيعت تهران شده، نگراني بيشتري براي مزرعه‌داران تهراني به همراه داشته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ملخ‌هايي که ابتدا مزرعه‌داران گمان بردند که همان ملخ‌هاي صحرايي هستند که از عربستان به استان‌هاي جنوبي آمده‌اند و حالا به تهران رسيده ‌اند اما حالا مديريت بحران استان تهران اين گمانه‌زني را رد کرده و اعلام کرده است که اين ملخ‌ها داخلي و بومي هستند و از مراتع تغذيه مي‌کنند و آفتي براي کشاورزي محسوب نخواهند شد. با اين حال اما مديريت بحران از ملخ بومي به نام ملخ شکم بادمجوني ياد کرده است. ملخي که گرچه طبق گزارش مديريت بحران تعدادشان به قدري نيست که حشرات مهاجم شناخته شوند اما در برخي از منابع اينترنتي از آن به عنوان آفت کشاورزي ياد کرده‌‌اند.
نام ملخ‌ها از ابتداي سال پس از بارش‌هاي فراوان و سيل‌هاي جاري شده بر 11 استان ايران بر سر زبان‌ها افتاد. حشراتي که به 6 استان جنوبي کشور هجوم بردند و با توجه به اينکه هرمزگان پيشاني ورود اين ملخ‌ها به حساب مي‌آيد بيشترين ميزان درگيري را نيز با اين آفت داشت. ملخ‌هايي که پيش از ورودشان به کشور سازمان خواروبار جهاني (فائو) نسبت به ورود آنها هشدار داده بود و ايران را به عنوان يک جاذبه براي ورود و حمله حجم عظيمي از گله‌هاي ملخ به صورت پروازي از شبه جزيره عربستان معرفي کرده است.
حالا اين ملخ‌ها پس از پروانه‌هاي رنگين بال که به واسطه بارندگي و زمستان بي‌برف و سرما مهمان تهران شده‌اند و به گفته کارشناسان با افزايش دما و گرم شدن هوا طي روزهاي ابتدايي خرداد ماه از تهران مي‌روند و جمعيت‌شان رو به کاهش مي‌گذارند، مهمان تهران شده‌اند و حدود 2 الي 3 روز پيش يعني از چهارشنبه در اطراف استان تهران ديده شده‌اند و بسياري از مزرعه‌داران را نگران کرده‌اند. با اين حال منصور درجاتي، مديرکل مديريت بحران استان تهران با بيان اينکه ملخ‌ها در صورتي که از خارج از مرزها آمده باشند مي‌توانند خطرناک بوده و باعث شيوع بيماري شوند، به ايلنا گفته است: خوشبختانه اين ملخ‌ها داخلي هستند. البته ملخ‌هاي داخلي نيز دو دسته‌اند؛ يک دسته آنها ملخ دريايي و دسته ديگر ملخ غيردريايي هستند. ملخ دريايي متعلق به مناطق جنوب کشور است. مديرکل مديريت بحران استان تهران با بيان اينکه ملخ‌هاي غيردريايي نيز دو نوع هستند، تصريح کرد: ملخ‌هاي غيردريايي يا ملخ صحرايي هستند يا ملخ بومي. بررسي‌هاي اوليه نشان داد که ملخ‌هايي که در اطراف تهران مشاهده شده‌اند ملخ صحرايي نيستند. اگر اين ملخ‌ها صحرايي بودند بايد منطقه قرنطينه مي‌شد چراکه ملخ‌هاي صحرايي به شدت هجومي و مزاحم هستند. درجاتي خاطرنشان کرد: خوشبختانه با توجه به کارشناسي‌هايي که صورت گرفته اين ملخ‌ها بومي هستند و از مرتع استفاده مي‌کنند. بنابراين آفتي براي کشاورزي محسوب نشده و مخاطره‌اي براي مناطق مسکوني ايجاد نمي‌کند.
وي ادامه داد: در حال حاضر نيز گروهي از کارشناسان از دايره حفظ نباتات جهاد کشاورزي در اين منطقه حضور دارند و در حال بررسي‌هاي بيشتر هستند. محدوده حضور اين ملخ‌ها بيشتر در دو نقطه روستاي گلزار و شهر شريف‌آباد در منطقه پاکدشت است. مديرکل مديريت بحران استان تهران خاطرنشان کرد: ملخ‌هايي که در حال حاضر در تهران هستند به غير از ملخ‌هايي هستند که حدود يک ماه پيش به کشور وارد شدند. نرخ تراکم پخش اين ملخ‌ها با آن ملخ‌هاي مهاجم قابل مقايسه نيست. در هر 8 مترمربع يک ملخ بومي مشاهده مي‌شود و هنوز هم جمعيت‌شان آنقدر زياد نشده که بتوانيم اسم آن را هجوم به مناطق سکونت‌گاهي بگذاريم و همانطور که گفتم اين ملخ‌ها بومي بوده و مشهور به شکم بادمجاني هستند.
ملخ شکم بادمجاني با نام علمي Bradyporus Latipes داراي يک نسل در سال است. زمستان گذراني به صورت تخم بوده و عموما فعاليت آفت از نيمه اسفند ماه شروع و تا اواخر خرداد ماه سال بعد به طول مي‌انجامد. اين ملخ داراي پنج سن پورگي است، حشره پلي فاژ بوده و دامنه ميزباني حداقل 200 گياه مرتعي از خانواده‌هاي مختلف گياهي را دارد. اين آفت براي اولين بار در 1316 در جنگل‌هاي استان گيلان گزارش شده و در حال حاضر به طور کلي در جنگل هيرکاني و غرب و جنوب غرب جنگل‌هاي ايران پراکنده شده است. کيفيت تغذيه، دشمنان طبيعي، جفت‌گيري، شرايط آب و هوايي، تراکم و گسترش برخي از عوامل موثر بر بقاي ملخ شکم بادمجاني است و از اين عوامل موثرتر، کيفيت و کميت منابع غذايي بيشترين اثر را دارد.
ملخ شکم بادمجاني يکي از مهم‌ترين آفات جنگل و مرتع بوده و به اين معني است که آفات نه تنها به درختان و گونه‌هاي گياهي دائمي و فصلي تحت تنش و مستعد ابتلا به بيماري حمله مي‌کند، بلکه به درختان ديگر حمله کرده و موجب ايجاد شرايط مناسب براي آلوده شدن درختان به آفات ديگر مي‌شود. بيشترين خسارت ملخ شکم بادمجاني در مرحله پورگي است. مهم‌ترين قسمت مورد تغذيه در گياه توسط ملخ شکم بادمجاني از برگ درختان است اما گاهي اوقات، اين امر منجر به خشک شدن درختان، هزينه جايگزيني درختان، تغيير ترکيبي از انواع گونه‌هاي گياهي جنگلي و مرتعي و از دست دادن زيستگاه پستانداران و پرندگان مي‌شود.
گرچه مديريت بحران استان تهران از ملخ‌هاي شکم بادمجاني به عنوان آفت ياد نکرده‌ است ولي در بسياري از منابع جمعيت زياد اين ملخ‌ها را به عنوان يک آفت مخرب که نقش بزرگي در ايجاد آسيب براي محصولات کشاورزي دارند، عنوان کرده‌اند و معتقدند اين حشرات امروزه به يک معضل براي کشاورزان به‌خصوص براي گندم‌کاران منطقه تبديل شده است. ملخ‌هاي شکم بادمجاني با خوردن ساقه و دانه محصولاتي چون گندم، خسارات زيادي را به کشاورزان تحميل مي‌کند. سم‌پاشي مزارع و باغات نخستين اقدام براي از بين بردن اين آفت کشاورزي محسوب مي‌شود. گرچه عمر اين آفت بين 10 تا 20 روز بيشتر نيست اما تغييرات ناگهاني دما هنگام تفريخ تخم‌ها در اسفند ماه و بارندگي‌هاي مستمر روي پوره‌ها از عوامل تاثير‌گذار در کاهش آفت بوده که مي‌تواند اثرات منفي در نمودار رشدي ملخ شکم بادمجاني داشته باشد. نصب تله‌هاي نوري و تله‌هاي چسبنده رولي زرد رنگ، حفر کانال در مسير حرکت ملخ شکم بادمجاني، جمع‌آوري ملخ توسط جوامع بومي‌- محلي و استفاده از سموم کم‌خطر يا بي‌خطر زيست محيطي مي‌تواند در کاهش اين پديده تاثيرگذار باشد.
تهرام/8138/
انتهاي پيام /*

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۶۸۷۸۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی: