Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا - «مايکل دي‌آندريا» که با نام‌هاي مستعاري از جمله «آيت‌الله مايک» شناخته مي‌شود و به زودي مدير اتاق عمليات ضدايران در سيا مي‌شود، جنايت‌هايي نظير ترور «عماد مغنيه» را در پرونده خود دارد.

سرويس جهان مشرق - دونالد ترامپ طي تبليغات انتخاباتي خود بارها مواضع تندي را عليه ايران اتخاذ کرده و قول داده بود با آن‌چه «اقدامات خراب‌کارانه و ثبات‌زداي» ايران توصيف مي‌کرد، مقابله کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

رئيس‌جمهور آمريکا روز جمعه 12 خرداد 96 با انتصاب «مايکل دي‌آندريا[1]» به عنوان رئيس عمليات‌هاي مخفي سيا در ايران، به اعتقاد کارشناسان آمريکايي اولين گام محکم را براي عمل به قول‌هايش درباره ايران برداشت[2]. براي آن‌که بدانيد چرا کارشناسان بين‌المللي انتصاب دي‌آندريا را اولين نشانه قطعي از آغاز سياست ايران‌ستيزانه دولت ترامپ مي‌دانند، بايد مايکل دي‌آندريا و سابقه وي در «آژانس مرکزي اطلاعات» آمريکا را بهتر بشناسيد.
تصويري که برخي منابع خبري به «مايکل دي‌آندريا» نسبت داده‌اند

مرورگر شما از ويدئو پشتيباني نمي‌کند.
فايل آن‌را از اينجا دانلود کنيد: video/mp4
توضيحات «مارک مازتي» خبرنگار نيويورک‌تايمز درباره برنامه‌هاي تحت مديريت «مايکل دي‌آندريا» در سيا
«آيت‌الله مايک» کيست
«مايکل دي‌آندريا» در سالي نامعلوم در ايالت ويرجينيا و در خانواده‌اي به دنيا آمد که سرنوشتش از دو دهه قبل با سيا گره خورده بود[3]. اگرچه گفته مي‌شود دي‌آندريا اکنون ششمين دهه از عمر خود را مي‌گذراند، اما تاريخ تولد يا سن دقيق او مشخص نيست. با اين وجود، آن‌چه مي‌دانيم اين است که وي سال 1979 به سيا پيوست، هرچند تا پيش از آوريل سال 2015 کسي از نام واقعي او خبر نداشت.
دي‌آندريا بين سال‌هاي 1979 تا 2015، صرفاً با نام‌هاي مستعار شناخته مي‌شد. همکارانش وي را با نام‌هايي از قبيل «عهده‌دار[4]»، «شاه‌زاده تاريکي[5]»، «آيت‌الله مايک[6]» و «راجر[7]» شناسايي مي‌کردند. ساير مردم در آمريکا و جهان نيز از سال 2012 او را با نام «گُرگ[8]» شناختند؛ شخصيتي در فيلم هاليوودي و شناخته‌شده «سي دقيقه پس از نيمه‌شب[9]» درباره عمليات ترور اسامه بن‌لادن که برگرفته از نقش دي‌آندريا در عمليات ترور بن‌لادن بود. غير از اين نام‌ها، تا سال 2015 اطلاعات اندکي درباره او در دست‌رس بود، مثلاً اين‌که همکارانش مي‌گفتند به کت و شلوارهاي رنگ تيره بسيار علاقه‌مند است، اخلاق بدي دارد و به شدت به سيگار معتاد است.
بخش ديگري از زندگي دي‌آندريا که تعجب‌برانگيز است، داستان ازدواج او با يک زن مسلمان به نام «فريده کوريمجي» در کشور جزيره‌اي «موريس» (تبعيدگاه و محل فوت رضاشاه پهلوي) در آفريقا و مسلمان شدن دي‌آندرياست[10]. وي طي مدتي که براي انجام مأموريت به آفريقا اعزام شده بود، با کوريمجي (که حدود 10 سال از او بزرگ‌تر بود) آشنا و حتي حاضر شد براي ازدواج با او مسلمان شود؛ اقدامي که احتمالاً نام مستعار «آيت‌الله» را براي او به ارمغان آورده است.
البته گفته مي‌شود دليل ازدواج دي‌آندريا با کوريمجي، لزوماً عشق و عاشقي نبوده، بلکه ثروت و تجارت گسترده خانوادگي کوريمجي‌ها در آفريقا در زمينه‌هاي متنوعي از جمله ارتباطات، رسانه، املاک و مستغلات، توريسم، خدمات مالي و انرژي بوده که مي‌توانسته پوشش مناسبي را براي عمليات‌هاي مخفيانه دي‌آندريا فراهم کند[11]. ضمن اين‌که دي‌آندريا با گرويدن ظاهري به اسلام (بدون آن‌که واقعاً اعتقاد يا التزامي به اسلام پيدا کند) مي‌توانسته راحت‌تر اذهان اطرافيان را از مأموريت واقعي‌اش در آفريقا منحرف کند.
تصويري که برخي منابع خبري به «فريده کوريمجي» همسر «مايکل دي‌آندريا» نسبت داده‌اند

مايکل دي‌آندريا و نقش او در کشتارهاي پهپادي سيا
چنان‌که گفته شد، اختفاي دي‌آندريا پشت نام‌هاي مستعار، ماه آوريل سال 2015 پايان يافت. يک ماه بعد از آن‌که وي پس از 9 سال، سِمت خود به عنوان مدير «مرکز مبارزه با تروريسم» سيا را ترک کرد[12]، «مارک مازتي» خبرنگار نيويورک‌تايمز هويت او را افشا نمود[13]؛ اقدامي که با انتقادات شديد مواجه شد، اما نيويورک‌تايمز از آن پا پس نکشيد[14]. مازتي توضيح داد که دي‌آندريا چگونه از آغاز برنامه بازداشت و بازجويي سيا، به عنوان مدير عمليات‌هاي اين سازمان، در شکنجه افراد بازداشت‌شده دست داشته و سپس در سمت مدير مرکز مبارزه با تروريسم نيز طراح و حامي يک‌تنه برنامه کشتار هدفمند سيا با حملات پهپادي به ويژه در پاکستان و يمن بوده است.
بر خلاف انتظار، تأثيرگذارترين نقش دي‌آندريا طي حدود 40 سال خدمتش در سيا و آن‌چه احتمالاً دي‌آندريا را نزد مقامات سيا محبوب کرده است، رهبري وي در عمليات ترور بن‌لادن در سال 2011 نبود، بلکه جلوگيري او از مختومه شدن برنامه حملات پهپادي سيا در کشورهايي مانند پاکستان بعد از رسوايي بزرگي بود که سال 2015 به وجود آمد.
اولين روزهاي سال 2015، يک شهروند آمريکايي و يک شهروند ايتاليايي که به دست القاعده اسير شده بودند، در يکي از حملات پهپادي سيا کشته شدند. اعتراف سيا به اين‌که از حضور اين دو شهروند غربي در محل بمباران اطلاعي نداشته است، انتقادات از برنامه کشتارهاي هدفمند پهپادي آمريکا را به اوج خود رساند و حتي اوباما را مجبور به عذرخواهي رسمي در اين‌باره کرد[15]، اما نهايتاً اين دي‌آندريا بود که در جلسات مخفيانه با اعضاي کنگره توانست نمايندگاني از هر دو حزب آمريکا را متقاعد کند تا رأي به ادامه حملات پهپادي در خارج از مرزهاي آمريکا بدهند.
«چرا خانواده من را کشتيد؟»؛ اعتراض به حملات پهپادي آمريکا در يمن

مرورگر شما از ويدئو پشتيباني نمي‌کند.
فايل آن‌را از اينجا دانلود کنيد: video/mp4
عذرخواهي اوباما به خاطر کشته شدن دو شهروند غربي در حملات پهپادي آمريکا
دي‌آندريا، يکي از عاملان حوادث 11 سپتامبر
يکي از بخش‌هاي مهم در رزومه دي‌آندريا که شايد کم‌تر مورد توجه قرار گرفته باشد، نقش او در شکل‌گيري حوادث 11 سپتامبر است. چنان‌که «جين مير» خبرنگار سرشناس مجله نيويورکر آمريکا در کتاب تأثيرگذار خود «جنبه تاريک: داستان واقعي چگونگي تبديل «جنگ با تروريسم» به جنگ با ايده‌آل‌هاي آمريکايي[16]» توضيح مي‌دهد، دي‌آندريا مأموريت خود درباره رديابي «نواف الحمزي» يکي از هواپيماربايان عربستاني در حوادث 11 سپتامبر را انجام نداده بود[17].
هنگامي که الحمزي وارد آمريکا شد، سيا از اين مطلب خبر داشت. هم‌زمان، يکي از مأموران اف‌بي‌آي به نام «داگ ميلر» و عضو واحد اطلاعاتي تعقيب‌کننده اسامه بن‌لادن، يادداشتي را درباره ارتباط حمزي با تروريست‌ها نوشت و قصد داشت آن را با اف‌بي‌آي در ميان بگذارد تا بتوانند اين فرد مظنون را رديابي کنند. با اين وجود، مقام مافوق ميلر يعني مايکل دي‌آندريا که آن زمان صرفاً با نام «مايک» و به عنوان يکي از اعضاي واحد بن‌لادن در مرکز مبارزه با تروريسم سيا شناسايي مي‌شد، به وي دستور داد تا از تسليم يادداشت خود به اف‌بي‌آي خودداري کند.
دي‌آندريا سه ساعت بعد از آن‌که ميلر بار ديگر درخواست کرد تا يادداشت خود را تحويل مقامات اف‌بي‌آي بدهد، به مقامات مافوق خود در سيا اعلام کرد که يادداشت را به اف‌بي‌آي تحويل داده است. به اين ترتيب مقامات سيا تصور مي‌کردند که اف‌بي‌آي از موضوع يادداشت ميلر اطلاع دارد، در حالي که واقعيت چيز ديگري بود. اظهارات يکي از اعضاي کميسيون تحقيقات 11 سپتامبر نشان مي‌دهد که دي‌آندريا بعدها دريافت هرگونه اطلاعاتي درباره الحمزي را انکار کرده است. عجيب‌تر، اين‌که وي بعد از 11 سپتامبر حتي ترفيع رتبه هم دريافت کرده بود.
دي‌آندريا تعمداً به يکي از هواپيماربايان عربستاني اجازه داد تا در حوادث 11 سپتامبر شرکت داشته باشد

نقاط قوت و ضعف مايکل دي‌آندريا
رزومه دي‌آندريا شامل موفقيت‌ها و شکست‌هاي زيادي است. علاوه بر گسترش برنامه حملات پهپادي سيا و عمليات ترور بن‌لادن، يکي از اين موفقيت‌ها ترور «عماد مغنيه» از رهبران برجسته نظامي و اطلاعاتي حزب‌الله لبنان در شهر دمشق سوريه[18] و يکي از بزرگ‌ترين شکست‌هاي دي‌آندريا، اشتباه در شناسايي «همام البلوي» بود.
البلوي يک پزشک اردني و جاسوس سه‌جانبه بود که سال 2009 هم‌زمان با نفوذ در سازمان اطلاعات اردن و سيا خود را فردي معرفي کرد که مي‌تواند در القاعده رخنه کند و اطلاعات ارزشمندي را درباره «ايمن الظواهري» رهبر کنوني القاعده و جانشين اسامه بن‌لادن، براي اردن و آمريکا جمع‌آوري نمايد[19]. اين در حالي بود که البلوي در حقيقت وابسته به گروه‌هاي افراط‌گرا بود و توانست از ذوق‌زدگي افرادي مانند مايکل دي‌آندريا که تصور مي‌کردند بالأخره مي‌توانند يک عامل نفوذي در القاعده پيدا کنند، سوءاستفاده نمايد.
وي در تاريخ 30 دسامبر 2009 در حالي که يک کمربند انفجاري پوشيده بود، در جلسه معارفه‌اي در يکي از پايگاه‌هاي سيا در شهر «خوست» در افغانستان حاضر شد و هنگام ديدار با چندين مأمور سيا خود را منفجر کرد. اين حادثه به کشته شدن هفت افسر سيا منجر شد و دي‌آندريا به شدت زير سؤال رفت؛ تا جايي که يکي از دلايل برکناري وي از سمت رياست مرکز مبارزه با تروريسم سيا را همين حادثه دانسته‌اند.
مرورگر شما از ويدئو پشتيباني نمي‌کند.
فايل آن‌را از اينجا دانلود کنيد: video/mp4
عمليات ترور اسامه بن‌لادن يکي از بزرگ‌ترين موفقيت‌هاي «دي‌آندريا» شمرده مي‌شود

چرا دي‌آندريا براي رهبري عمليات‌هاي ضدايراني سيا انتخاب شد
اگرچه دي‌آندريا نقاط ضعفي هم در کارنامه خود دارد، اما نقاط درخشان پرونده او نظير کشتارهاي پهپادي در پاکستان و يمن، عمليات ترور بن‌لادن و همين‌طور ترور عماد مغنيه در سوريه (به عنوان فرمانده‌اي که آمريکايي‌ها معتقدند تحت حمايت مستقيم ايران بود) موجب شده تا مقامات سيا علاقه زيادي به او پيدا کنند. به همين دليل هم تنها دو سال بعد از آن‌که دي‌آندريا سال 2015 از سِمت رياست مرکز مبارزه با تروريسم سيا کنار گذاشته شد، مسئوليت جديدي براي او دست و پا کردند.
«آيت‌الله مايک» در حالي 9 سال تمام رئيس مرکز مبارزه با تروريسم سيا بود که رؤساي قبلي اين مرکز هيچ‌يک نتوانسته بودند حتي 3 سال، در اين سمت باقي بمانند. همکاران دي‌آندريا او را فردي سخت‌کوش و متعهد معرفي مي‌کنند که پيش از طلوع آفتاب سرِ کارش حاضر مي‌شد و گاهي حتي شب را هم در دفتر کار مي‌خوابيد و به خانه‌اش نمي‌رفت. البته همين عادت موجب شد تا در اين مدت دوباره به کشيدن سيگاري روي بياورد که 10 سال بود آن را کنار گذاشته بود.
در طرف ديگر، زيردستان «شاه‌زاده تاريکي» خاطرات خوشي از او ندارند، بلکه او را بيش‌تر با فحاشي و ناسزاگويي، سخت‌گيري و سرکوفت، و اين اعتراض دائمي مي‌شناسند که «تا حالا کاري به افتضاحي کارِ تو نديده‌ام.» البته حتي زيردستان دي‌آندريا هم اعتراف مي‌کنند که کم‌تر کسي به اندازه او تخصص و تجربه دارد؛ اعترافي که ميان زيردستان و مقامات مافوق دي‌آندريا مشترک است. اگرچه مقامات مافوق «راجر» هم او را فردي تندخو، گستاخ و سرکش توصيف مي‌کنند.
بعيد نيست همين ويژگي‌هاي شخصيتي و شغلي دي‌آندريا، ترامپ را مجاب کرده باشد تا او را براي برخورد با کشوري منصوب کند که رئيس‌جمهور آمريکا آن را «دولت تروريستي شماره يک» در جهان توصيف مي‌نمايد. کارشناسان آمريکايي معتقدند اين تصميم ترامپ مي‌تواند با هدف قدرت‌نمايي مقابل ايران هم اتخاذ شده باشد. اکنون بايد منتظر ماند و ديد انتخاب دي‌آندريا چه تغييراتي را در رويکرد آمريکا مقابل ايران ايجاد خواهد کرد.
در حالي که اوباما به روش نرم به دنبال مقابله با ايران بود، به نظر مي‌رسد ترامپ روش‌هاي سخت‌تري را انتخاب کرده است

دي‌آندريا طي سال‌هاي خدمتش در سيا نشان داد مرد روزهاي سخت است و ترامپ هم مي‌داند مقابله با ايران، احتمالاً بزرگ‌ترين و دشوارترين چالش پيش روي دولت اوست. هرچه باشد آمريکا در ايران سفارت ندارد و جمهوري اسلامي هم طي تاريخ حدود 40 ساله روابط با آمريکا نشان داده که همواره در مقابل افرادي که تصور کند ممکن است براي واشينگتن کار کنند، هوش‌يار و مراقب است.
با اين وجود، «مايکل مورل» معاون سابق مدير سيا دي‌آندريا را «يکي از بهترين مأموران اطلاعاتي نسل خود» توصيف مي‌کند. هم‌چنين «رابرت ايتينگر» از وکلاي سابق سيا، دي‌آندريا را براي مديريت عمليات‌هاي ضدايراني سيا مناسب مي‌داند و مي‌گويد که وي «مي‌تواند برنامه به شدت تهاجمي را مديريت کند، اما به شکلي بسيار هوشمندانه.» ايتينگر در پاسخ به اين سؤال که آيا انتصاب دي‌آندريا به سمت جديدش به معناي آن است که ترامپ موضعي تهاجمي‌تر را نسبت به اوباما در قبال ايران اتخاذ خواهد کرد يا نه، مي‌گويد: «فکر نمي‌کنم اين برداشت، اشتباه باشد.»
نکته آخر، اين‌که دي‌آندريا از نظر مقامات امنيتي آمريکا هم‌چنان يک «مأمور مخفي» است و تا اين لحظه هم هيچ‌يک از نهادهاي رسمي درون دولت آمريکا يا سازمان سيا تأييد نکرده‌اند که مايکل دي‌آندريا به عنوان رئيس اتاق عمليات سيا عليه ايران منصوب شده است[20]. آن‌چه در اين گزارش خوانديد، برگرفته از اطلاعات خبرگزاري‌هاي مختلف و نهادهاي ژورناليستي و تحقيقاتي آمريکايي است.


[1] Michael D’Andrea Link

[2] Michael D`Andrea, CIA Iran Chief, Named Link

[3] Who Is Michael D’Andrea, Trump`s New Head of the CIA’s Iran Operations? Link

[4] Undertaker

[5] Dark Prince

[6] Ayatollah Mike

[7] Roger

[8] Wolf

[9] Zero Dark Thirty Link

[10] At CIA, a convert to Islam leads the terrorism hunt Link

[11] CIA Agent Ayatollah Mike’s Face Revealed: Iran’s View Link

[12] CIA official who directed hunt for bin Laden is being removed from post Link

[13] Deep Support in Washington for C.I.A.’s Drone Missions Link

[14] New York Times defends decision to identify undercover CIA agent Link

[15] Obama Apologizes After Drone Kills American and Italian Held by Al Qaeda Link

[16] The Dark Side: The Inside Story of How the War on Terror Turned Into a War on American Ideals Link

[17] Outing the CIA’s ‘Undertaker’ Michael D’Andrea Link

[18] CIA and Mossad killed senior Hezbollah figure in car bombing Link

[19] C.I.A. Names the ‘Dark Prince’ to Run Iran Operations, Signaling a Tougher Stance Link

[20] CIA names former Osama bin Laden hunt chief Michael D`Andrea to run Iran spying: Report Link


منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۷۱۰۲۵۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی: