Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-01@17:29:43 GMT

پنجشنبه بازار ودهها جاذبه تاریخی میناب

تاریخ انتشار: ۸ فروردین ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۲۷۳۷۰۶۸

پنجشنبه بازار ودهها جاذبه تاریخی میناب

دراین بازار کوچک ، نمایشگاهی از انواع کارهای دستی ، هنری و فرهنگی شرق هرمزگان تشکیل می دهد که کمتر جای در ایران می توان پیدا کرد که در یک روز و در یک جا شاهد چنین تنوعی باشد.
محل اسقرار این بازار که هر پنجشنبه برپا می شود تا همین چند سال قبل داخل شهر و نزدیک بازار طالقانی بود ولی هم اکنون به بلوار ساحلی انتقال پیدا کرده وهمچنان مشتاقان دیدن یان صنایع به سوی خود می کشاند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


در پنجشنبه بازار میناب که محل عرضه صنایع دستی و تولیدات سنتی و خانگی است انواع حصیر بافی، ظروف حصیری ،سفال ، لوازم دوخت لباس ، برقع ، ماهی و انواع مواد غذایی عرضه می شود.
این بازار همه ساله گردشگرانی از کشورهای اروپایی به سوی خود می کشاند و صنایع سنتی،سفالگری در منطقه میناب رونق دارد و بهترین کارگاه سفالگری شهرستان میناب متعلق به هنرمند مینابی موسی کمالی است به عنوان پدر سازهای کوبه ای هرمزگان شناخته می شود و توانسته با کوبیدن بر کوزه هرمزگانی (جهله) صوت جدیدی ایجاد کند.
مسافران و گردشگران می توانند با مراجعه به کارگاه های سفالگری میناب با نحوه ساخت جهله و اشتروک (مجسمه گلی از شتر) را مشاهده کرده وغذاهای محلی را در باغ های انبه و لیمو منطقه میل کنند.
همچنین مهم ترین محصولات کشاورزی شهرستان میناب، مرکبات، خرما ،صیفی جات، غلات،پرتقال، لیمو ترش، گوجه فرنگی، خیارسبز،هندوانه، پیاز، بادمجان
هم دراین بازار عرضه می شود.
از سوی دیگرمنطقه میناب و رودان زیستگاه یکی از نادرترین پرنده های جهان است و مشاهده دارکوب بلوچی که تنها در دو منقطه جهان (بلوچستان کشور پاکستان و منطقه رودان میناب در هرمزگان ) وجود دارد برای افراد بسیار مهیج و جذاب خواهد بود.
دراین منطقه می توان با روش های تبدیل خرما به محصول های مختلف و نحوه بارور کردن این درخت و روش هرس کردن و صنایع دستی متنوعی که با استفاده از برگ های آن ساخته می شود نیز آشنا شد.
شهر تاریخی میناب هرمزگان که درگذشته به آنامیس معروف است وشهره پنجشنبه بازار آن هرچند از نفس افتاده ولی همچنان پذیرای مسافران وگردشگران نوروزی هست ویکی از مقصد گردشگری دراین ایام به شمار می رود.
در همین زمینه داریوش اول در کتیبه های خود نام مکران را که بخش هایی از شهرستان میناب و به خصوص جاسک را شامل می شده به عنوان ایالت های ایران نام برده است.
بر طبق اسناد تاریخی ، سردار بزرگ اسکندر مقدونی در مأموریتی از سواحل خلیج فارس شهرستان های میناب و جاسک که شهرستان میناب نام آنامیس را بر خود داشته عبور کرده و نقش این شهرستان در دوره های اشکانی و ساسانی به دلیل رونق فعالیت های تجارتی بسیار حائز اهمیت بوده است.
میناب با بیش از 100هزار سال سابقه تاریخی ، بنیان شهر میناب در زمان ساسانیان برمی گردد اما بعضی از اسناد تاریخی موجود نشان می دهد واز سوی می گویند این شهرستان از قدمتی بیش از 2500 سال برخوردار می باشد که بدین منظور می توان به سفر نامه نئارخوس ( نئارکوس)سردار اسکندر مقدونی مراجعه کرد این احتمال نیز هست که این شهر در زمان ساسانیان به آبادانی و رونق رسیده است .
نام های قدیمی همچون مینوو ، میناو و آنامیس و همچینن نام های مینا ، هرمز ، هارموز ، و توسط نئارخوس دریانورد مقدونی در سفر نامه اش با عنوان هارموز و یا آرموز نام برده شده است.
شاید وجه تسمیه میناب ، آب فرآوان و رودخانه پر آب با آب شیرین آن بوده و قدیمی ترین نامی که در کتب تاریخی و در زمان هخامنشی از میناب برده شده شهر اورگانا ORGANA بوده است ، میناب در سال 1310 هجری شمسی در تقسیمات کشوری به شهر تبدیل شد ودر سال 1334 به شهرستان وهم اکنون به فرمانداری ویژه ارتقا یافته است.
به علت نخلستانهای وسیعی در منطقه میناب ، در نوشت ها ونقشه های قدیمی از این منطقه بعنوان مغستان نام برده شده است . مغ ( نخل) یک کلمه اصیل فارسی است و در هرمزگان و زبان بندری وسیعا استفاده می شود .
بنا به بعضی نوشته ها کلمه هرمز در اصل هرمغ بوده که بعدها به هرمزتغییر پیدا کرده است ، که با وجود خشکسالی های پی در پی و برداشت بی رویی اب از بستر رودخانه ها باعث بو جود آمدن فرونشست ها و فرو چاله های در روستاها و حتی از بین رفتن باغات انبه و نخل ها شده است .
ادریسی ، بلاذری ، اصطخری، عارف ، ابن بطوطه و مارکوپولو در نوشتهای خود از بندر هرمز ومنطقه مغستان بعنوان منطقه اباد ، سرسبز با بازارهای پر رونق در شمال خلیج فارس یاد می کنند.
از بین جاذبه های فراوان گردشگری دیگراین شهرستان می توان به قلعه هزاره،سواحل میناب و سواحل زیبای کوهستک و کریان،جنگل های حرای تیاب درفاصله20 کیلومتری میناب، دریاچه سد میناب، چشمه آب گرم گیودر فاصله 20کیلومتر میناب، بام میناب و پارک جنگلی را به عنوان شاخص ترین ها اشاره کرد.
قلعه هزاره میناب یا قلعه بی بی مینو(درگذشته دو قلعه وجود داشته که یکی از آنها ویران شده ) تا اواخر دوره قاجار مرکز حکومت محلی بوده و در اطراف آن خندقی وجود داشته که همیشه سربازان مسلح در آن نگهبانی می دادند و مردم بومی معتقدند در گذشته دو خواهر به نام های بی بی مینو و بی بی نازنین این شهر را بنا کرده اند.
قلعه کَردَر یا کلات نادرشاهی در میان نخلستان بزرگی در 13 کیلومتری جنوب میناب قرار داشته و چندین برج دارد که در بدنه هر کدام از آنها روزنه هایی برای نشانه گیری و نظارت بر محیط اطراف تعبیه شده است.
قلعه شاداب در 68 کیلومتری جنوب غربی میناب و بر فراز صخره هایی بلند در روستای کنارجو قرار دارد و به نظر می رسد از قرن نهم تا یازدهم هجری مورد استفاده بوده است همچنین بنای قلعه گرازو در روستای گرازوئیه قرار دارد که بقایای آن برجای مانده است.
شهرستان میناب با جمعیت بیش از 300هزار نفر وبا پنج هزار و 393 کیلومتر مربع مساحت در فاصله 90 کیلومتری مرکز استان و پر جمعیت ترین شهرستان استان هرمزگان بعد از بندرعباس بوده وعمده شغل مردم کشاورزی وصیادی است.
گزارشگر : علی نجفی ** انتشار دهنده : خلیل تنیده

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۲۷۳۷۰۶۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی: