Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا- در شرايط حاضر ما در جريان يک جنگ غير نظامي با آمريکا قرار داريم اما شرايط داخلي آمريکا و قدرت بازدارندگي ايران امکان حملات نظامي عليه ايران را غير ممکن مي کند.
اميرعلي ابوالفتح، کارشناس مسائل آمريکا، در گفتگو با خبرنگار سياست خارجي آريا در ارزيابي خود ازعملکرد دستگاه ديپلماسي کشورمان در سال 95 گفت: وزارت امور خارجه در ارتباط با برجام مذاکره کننده اصلي بود و مسئوليت پيگيري هم دارد اما موفقيت و شکست احتمالي در توافق هسته اي صرفا بر عهده وزارت خارجه نيست و دستگاه هاي ديگر هم مسئول هستند و اگر موفقيتي حاصل شده، ماحصل دستگاه هاي ديگر هم است و اگر ناکامي بوده، دستگاه هاي ديگر هم در اين موضوع دخالت داشتند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آمريکا قانون آيسا را عليه ايران تمديد کرد که از طرف ايران نقض برجام قلمداد شد و وزارت خارجه نسبت به بدعهدي آمريکا درخواست برگزاري نشست کميته مشترک را ارائه داد که نشان دهنده پيشگامي وزرات خارجه در اين موضوع بود اما متاسفانه برخي از فرايندها مانع ايجاد کرد و آمريکايي ها به فعاليت هاي ايران ستيزانه خود ادامه دادند. براي مثال بازگشت بانکها به بازار کسب و کار ايران با چالش مواجه شد که البته وزارت خارجه در اين خصوص پيگير بوده است و اينکه تمام مسئوليت ها را بر عهده وزارت خارجه بياندازيم، درست نيست. در رابطه با آمريکا دستور کاري نبود و بر اساس دستورات مقام معظم رهبري مذاکرات با آمريکايي ها صرفا در چارچوب مذاکرات هسته اي بود که انجام گرفت و ماحصل آن برجام شد. اظهارات تند و خصمانه اي که مقامات جديد آمريکا بيان کردند و وزارت خارجه تا آنجايي که توانست پاسخ اين تندروي ها را داد. در مجموع عملکرد دستگاه ديپلماسي کشورمان مثبت بوده است اما امکان ايفاي نقش پررنگ تر هم وجود داشت که بايد تمام جوانب آن سنجيده شود. در موضوع تلاش براي کاهش فضاي ايران ستيزي در منطقه غرب آسيا تا حدي کم کاري ديده مي شود و به نظر مي رسد عزم دولت بر اين بوده که مناسبات با اروپا را بهبود بخشد که دستاوردهايي هم داشته که موجب نزديکي ايران به اروپا و تنش زدايي با اروپايي ها شد. دستگاه ديپلماسي کشورمان تا حدودي تنش ها را در روابط با آمريکا مديريت کرد اما وزارت خارجه به مسائل مرتبط با منطقه غرب آسيا و کشورهاي عربي خليج فارس و مناسبات با ترکيه خيلي توجه نکرد و موجب شد کشورهاي عربي، ترکيه و اسرائيل از اين فضا استفاده کنند و برنامه و اظهارات ضد ايراني خود را تقويت نمايند. انتظار مي رود دستگاه ديپلماسي کشورمان در اين بخش به شکل پاسخگويي به اتهامات و تلاش براي بهبود مناسبات فعال تر برخورد کند و ديپلماسي قويتر در رابطه با حوزه خليج فارس و عربستان در پيش گرفته شود و تنش هايي که در رابطه با ترکيه پيش آمد کاهش يابد. گرچه بهبود مناسبات با اروپا مي تواند فوايدي به لحاظ اقتصادي براي ايران به دنبال داشته باشد اما ناديده گرفتن منطقه، تهديدات امنيتي را متوجه ايران مي کند.
وي در خصوص چالش هاي پيشرو دستگاه ديپلماسي ايران در سال 96 با توجه به روي کار آمدن ترامپ و تهديدهاي هسته اي او، گفت: بر اساس رفتارهاي 3 ماه گذشته دولت جديد آمريکا، دولت ترامپ همچنان به اجراي برجام متعهد خواهد بود و اقدامي در راستاي نقض برجام انجام نخواهد داد و لفاظي هايي مانند پاره کردن برجام و مذاکره مجدد درباره برجام عينيت پيدا نخواهد کرد اما همزمان دولت ترامپ با اقدامات خارج از برجام و به بهانه اتهامات تروريستي عليه ايران و فعاليت هاي موشکي ايران، تحريمها را تشديد خواهد کرد به اين اميد که ايران در حوزه فعاليت هاي هسته اي دست به اقدامات تلافي جويانه بزند تا مسئوليت از بين رفتن برجام به عهده ايران بيفتد و فشارها را بر ايران افزايش دهند. به نظر مي رسد استراتژي که آمريکايي ها در ماههاي آينده دنبال مي کنند بر اين منوال باشد که نام سپاه پاسداران در فهرست گروه هاي تروريستي قرار دهند يا در واکنش به آزمايش هاي موشکي ايران تحريمها را گسترش دهند تا ايران سرخورده شده، احساسي رفتار کند و دست به اقدام بزند تا آمريکايي ها بتوانند بازگرداندن تحريمهاي هسته اي عليه ايران را توجيه کنند. اگر ايران اين رفتارها را مرتکب نشود به نظر نمي رسد در سال 96 در حوزه هسته اي اتفاق خاصي رخ دهد. اما فشارهاي خارج از برجام عليه ايران افزايش پيدا خواهد کرد و اين فضاي غبارآلود و ابهام آميزي در رابطه با اروپا در بخش هاي اقتصادي تاثيرگذار خواهد بود.
اين کارشناس مسائل آمريکا در خصوص احتمال بروز جنگ در دولت ترامپ نيز گفت: اگر تصورمان جنگ هاي قرن بيستمي مانند حمله نظامي به عراق و افغانستان باشد، بروز آن وقوع پيدا نخواهد نکرد اما اگر تعريف از جنگ جنگهاي قرن بيست و يکمي باشد که شامل حملات سايبري، فشارهاي اقتصادي، تحريم و تخريب وجهه کشور در سطح افکار عمومي باشد، نه تنها اين اتفاقات در آينده ميان ايران و آمريکا رخ خواهد داد بلکه اکنون هم در جريان است. تحريمهاي ضد ايراني و حملات سايبري استاکس نت عليه ايران از جمله حملات قرن بيست و يکمي است. در شرايط حاضر ما در جريان يک جنگ غير نظامي با آمريکا قرار داريم اما شرايط داخلي آمريکا و قدرت بازدارندگي ايران امکان حملات نظامي عليه ايران را غير ممکن مي کند.
ابوالفتح در پاسخ به اين سوال که آيا ترامپ تهديدي براي مناسبات ايران و روسيه است؟، گفت: زماني که راهيابي ترامپ به کاخ سفيد جدي شد اين فرضيه مطرح شد که در دولت ترامپ روابط مسکو و واشنگتن بهبود پيدا مي کند و اين خطر مطرح شد که کشورهايي مانند ايران قرباني آشتي کنان اين دو کشور خواهند شد. اما اين احتمال امکانپذير نيست چون روسيه داعيه دار ايفاي نقش جهاني است. به عبارتي مي توان گفت احياي قدرت روسيه بدون پارامترهاي ايدئولوژيک مدنظر پوتين است و دونالد ترامپ احياي قدرت آمريکا و بازگرداندن آمريکا به جايگاه تک ابرقدرتي را در سر دارد. لذا در اين شرايط تضاد منافع و رويارويي ميان واشنگتن و مسکو اجتناب ناپذير خواهد بود. همچنين تشکيلات سياسي در آمريکا اجازه وحدت نظر ميان روسيه و آمريکا را نمي دهد. در چند ماه گذشته هم همين اتفاق افتاده است؛ جريان ضد روسي در آمريکا به قدري قوي بوده است که مايکل فنين را وادار به استعفا و ترامپ را وادار به تجديدنظر کرد و اعلام نمود تحريمهاي ضد روسي تا زماني که کريمه به اوکراين بازگردد، به قوت خود باقي خواهد ماند. بنابراين اتحاد آمريکا و روسيه غير ممکن است چون روسها قدم به قدم دايره نفوذ خود را در جهان گسترش مي دهند از گرجستان و اوکراين شروع کردند و اکنون بازيگر اصلي در سوريه هستند. با توجه به اين اوصاف امکان آشتي و اشتراک نظر ميان روسيه و آمريکا بسيا دور از ذهن است و در آينده هم به نظر نمي رسد اين فرايند از سر گرفته شود. اگر مناسبات ميان آمريکا و روسيه وخيم تر نشود به اندازه دولت اوباما باقي خواهد ماند. از اين جهت فرضياتي که مطرح مي شود که ميان ايران و روسيه شکاف ايجاد مي شود و حلقه عليه ايران را تنگ تر مي کنند، به نظر مي رسد محقق نخواهد شد.


منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۲۷۴۵۰۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی: