Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-06@04:34:41 GMT

کم خوابيدن چه مشکلاتي در کودکان ايجاد مي کند؟

تاریخ انتشار: ۱۰ فروردین ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۲۷۵۲۳۹۸

خبرگزاري آريا -
خواب مطلوب، خوابي است که کيفيت و کميت خوبي داشته باشد

اختلال خواب، مختص بزرگسالان نيست. اين روزها بسياري از کودکان نيز با اين اختلال دست و پنجه نرم مي کنند؛ اختلالي که در کنار عارضه مشهودش که خواب آلودگي روزانه است، عوارض غير مشهود فراواني دارد؛ از کاهش سطح ايمني گرفته تا اختلال رشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در اين گفتگو، دکتر خسرو صادق نيت، فلوشيپ اختلالات خواب و عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي تهران به همين عارضه اخير اشاره مي کند و توصيه ها و هشدارهاي لازم را به والدين ارائه ميدهد. با اين گفتگو همراه شويد.

خواب مطلوب براي کودکان و نوجوانان چه ويژگي هايي دارد؟
- خواب مطلوب، خوابي است که کيفيت و کميت خوبي داشته باشد. نياز افراد بالغ به خواب در طول شبانه روز، بين 7.5 تا 8.5 ساعت است. البته اين ميزان خواب ممکن است در افراد مختلف کمي بيشتر يا کمتر باشد. در زمان بلوغ ممکن است ميزان خواب افزايش يابد که اين مسئله طبيعي است. همچنين بلوغ مصادف است با آماده شدن براي رقابت هاي تحصيلي و آزمون هاي پي در پي که اين شرايط يعني کارهاي فکري و خستگي ناشي از درس خواندن هم باعث مي شود نوجوانان به خواب بيشتري نياز داشته باشند.

چه زماني مي گوييم فرد خواب خوبي ندارد؟
- 8 ساعت خواب طبيعي شامل خواب سبک، نيمه سبک، عميق و خواب روياست. هر عاملي که نسبت اين مراحل را به هم بزند، حتي اگر فرد ظاهرا به اندازه کافي خوابيده باشد، باعث مي شود خواب خوبي را تجربه نکند و در طول روز کسل باشد. خواب با کيفيت خوابي است که شامل 25-20 درصد خواب رويا، 25-20 درصد خواب عميق، حدود 50 درصد خواب نيمه عميق و کمتر از 10 درصد خواب سبک باشد.

زود از خواب بيدار شدن باعث چه مشکلاتي در کودکان يا نوجوانان مي شود؟
- 2 ساعت آخر خواب اهميت زيادي براي حافظه و تثبيت مطالب ياد گرفته شده قبلي دارد. دانش آموز پشت کنکوري که هميشه 8 ساعت مي خوابيده، نبايد به دليل مطالعه بيشتر دروس، 8 ساعت خواب را به 6 ساعت تقليل دهد. ثابت شده اين کار نتيجه عکس مي دهد و دانش آموز بي خواب مجبور است براي خواندن يک مطلب چند برابر معمول وقت صرف کند و کمتر آن را به خاطر بياورد.

بي خوابي ممکن است باعث بروز برخي بيماري هاي جسمي و رواني مانند اضطراب ميشود

دير خوابيدن چه تاثيري در کيفيت زندگي افراد دارد؟
- کودکان و نوجواناني که مشغول درس خواندن، استفاده از اينترنت، تماشاي ماهواره و ... هستند و دير مي خوابند و نزديک ظهر بيدار مي شوند، کيفيت خواب خوبي نخواهند داشت چون نور و سروصدا تاثير زيادي در مختل کردن کيفيت خواب شان دارند و از همه مهم تر ريتم خواب و بيداري اين افراد است که با شرايط شبانه روز مطابقت ندارد و باعث بي نظمي در ريتم بيولوژيک خواب مي شود. به طور معمول زمان شروع خواب و بيداري هر فرد بايد در ساعت خاصي باشد. توصيه مي شود ساعت خواب نوجوانان از حوالي 10-9 شب شروع شود و تا ساعت 7-6 صبح ادامه يابد.

آيا اختلال در ريتم خواب تاثيري در رشد جسمي و رواني نوجوان خواهد گذاشت؟
- بدن انسان هنگام شب چند هورمون مهم ترشح مي کند. يکي از اين هورمون ها ملاتونين ياهمان هورمون خواب است. وقتي اين هورمون افزايش مي يابد به خواب مي رويم و وقتي کاهش مي يابد از خواب بيدار مي شويم. علاوه بر اين، هورمون رشد نيز در خواب به خصوص خواب عميق ترشح مي شود که در سنين کودکي و نوجواني اهميت زيادي دارد. نوجواناني که خواب بي کيفيتي دارند با کاهش ترشح هورمون رشد روبرو مي شوند و اين مسئله در رشد جسماني آنها تاثير منفي مي گذارد. افراد کنار رشد جسمي|، رشد عقلي هم دارند. بنابراين سطح هوشي و عقلي هم ممکن است تحت تاثير خواب بد قرار بگيرد. وقتي کودک يا نوجوان خواب خوبي نداشته باشد، در طول روز بي حوصله و کسل خواهد بود، در نتيجه فعاليت بدني کمتري هم خواهد داشت و احتمال افزايش وزن و چاقي اش هم وجود دارد.

آيا اختلال در ريتم خواب باعث بروز بيماري هم مي شود؟
- بي خوابي ممکن است باعث بروز يا تشديد برخي بيماري هاي جسمي و رواني مانند اضطراب و افسردگي شود. برخي از اختلالات خواب در بروز ديابت هم اثر مستقيمي دارند که يکي از آنها وقفه تنفسي حين خواب نام دارد. اين بيماري در کودکان و نوجواناني که چاق هستند يا لوزه هاي بزرگي دارند بيشتر ديده مي شود و بارزترين علامت آن خروپف شبانه است. کودک يا نوجواني که در خواب خروپف مي کند و طي روز نيز خواب آلوده است، احتمالا به اين بيماري مبتلاست. چنين کودکاني در آينده بيشتر در معرض ديابت و افزايش فشار خون خواهند بود.
الگوي بد خواب را چگونه مي توان تغيير داد؟
- خواب خوب لازمه يک بيداري خوب و موثر است. براي داشتن خواب خوب بايد از قبل برنامه ريزي کنيم. همه افراد؛ چه کودک و نوجوان و چه بزرگسال بايد از يک ساعت قبل، خود را براي خواب آماده کنند و در ساعت معيني بخوابند. محيط خواب بايد آرام باشد، مواد محرک بيداري مانند چاي و قهوه حداقل 3 ساعت قبل از خواب مصرف نشوند و شام سبکي ميل شود. الگوي بد خواب را مي توان به مرور تغيير داد و اصلاح آن به حدود 2 تا 3 هفته زمان نياز دارد.

خواب نقش مهمي در تنظيم حرکات و عملکرد اجزاي داخلي بدن دارد

شب بيداري احتمال ابتلا به کبد چرب، فشار خون و يبوست را افزايش مي دهد
دکتر آگاه : خواب نقش مهمي در تنظيم حرکات و عملکرد اجزاي داخلي بدن دارد و اگر نظم نداشته باشد، بدن با مشکلات زيادي روبرو خواهد شد. مطالعات نشان داده افرادي که خوب نمي خوابند، به ويژه کساني که عادت به خواب شبانه کافي و مطلوب ندارند يا کارشان شبانه است، سوخت و ساز طبيعي بدن شان به هم مي ريزد و مانند کساني که خواب طبيعي دارند، نيست. يکي از بيماري هاي مهمي که در اين افراد ديده مي شود، کبد چرب است که ميزان ابتلايش در اين افراد، 2 برابر کساني است که خواب شبانه کافي دارند.

افرادي که خواب خوبي ندارند، معمولا وزن بالايي هم دارند. بيماري ديگري که تحت تاثير شب بيداري است، فشار خون بالاست. فشار خون در افرادي که خواب راحتي ندارند يا شب ها بيدار هستند به طرز محسوسي بالاتر است. چرخه طبيعي توليد و ترشح آنزيم ها و هورمون هاي گوارشي از چرخه شبانه روزي تبعيت مي کند؛ يعني بعضي از اين هورمون ها و آنزيم ها، شب ها و هنگام خواب ترشح مي شوند و بعضي هم روز و هنگام بيداري، بنابراين حرکات گوارشي در افرادي که چرخه خواب و بيداري شان به هم خورده به شکل افراد معمولي نيست و آنزيم ها و هورمون ها نقش کامل خود را ايفا نمي کنند.

افراد شب زنده دار ممکن است حرکات گوارشي غيرعادي هم داشته باشند. يکي از اختلالات حرکات گوارشي در اين افراد يبوست است. حتي هضم غذا نيز در افراد بي خواب دچار مشکل است. البته موارد گفته شده تحقيقاتي بود که روي بزرگسالان انجام شده ولي بي خوابي روي کودکان و نوجوانان هم تاثير بسيار بدي خواهد گذاشت. اگر براي بيدار ماندن تا ديروقت کودکان يا نوجوانان اقدام مناسبي انجام نشود، قطعا اختلالات ساختاري در سيستم عملکردي، گوارش و ساير اندام هاي کودک يا نوجوان در حال و آينده ايجاد خواهد شد. کودکان از همان ابتدا بايد طوري پرورش داده شوند که شب ها حتما بخوابند. تغيير عادات، کار نسبتا دشواري است و نبايد اجازه داد کار به جايي بکشد که کودک يا نوجوان بي خواب شود.

منبع: هفته نامه سلامت

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۲۷۵۲۳۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی: