Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پارسینه»
2024-05-03@02:36:21 GMT

امسال رکود مسکن شکسته می‌شود؟

تاریخ انتشار: ۱۱ فروردین ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۲۷۶۳۹۴۱

تحریریه پارسینه: از آنجایی برخی مسئولان از پیشرفت فیزیکی تولید مسکن خبر می‌دهند اما انبوه سازان معتقدند که تغییری در فضای کسب و کار و رونق ساخت و ساز دیده نشده و تولید مسکن گرفتار سیستم ناکارآمد بانکی است.
سالها از رکود در بازار مسکن می‌گذرد در این میان با وجود راهکارهای زیادی که برای برون رفت آن پیشنهاد می‌شود اما زیرساخت‌ها برای یک صعود موفق وجود ندارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ضمن اینکه برخی از این راهکارها عملیاتی شده اما در مسیر درستی قرار نگرفته است.
بدین ترتیب بخش مسکن سال پر فراز و نشیبی را طی کرد و اگر بخواهیم حوزه خرید و فروش مسکن را بررسی کنیم، در برهه‌ای از زمان بازار مسکن رونق گرفت و تقریباً در حال تثبیت بود، اما متأسفانه این موضوع در نیمه دوم سال تداوم نداشت. با این وجود، نظر کارشناسان مسکن نیز در خصوص تداوم رکود و رونق نیافتن خرید و فروش مسکن این بود که پایین بودن پیش بینی کارشناسان در خصوص بازار مسکن در سال ۹۶ به صورتی است که آنها رونق در نیمه دوم را پایدارتر از نیمه اول می‌دانند. اما در حال حاضر سیستم بانکی بیشترین آسیب را به بخش مسکن وارد کرده و تولید مسکن را با مشکلات بسیاری تنها گذاشته است.زیرا سهم عمده‌ای از نقدینگی و تامین نقدینگی به عملکرد سیستم بانکی باز می‌گردد.
گفتنی است که تحرک در بازار مسکن با افزایش معاملات، قیمت، تولید و سرمایه‌گذاری همراه است و تحرک در هر چهار بخش به رونق بازار مسکن و خروج از رکود می‌انجامد. برخی دیگر از کارشناسان نیز از خروج بازار مسکن در پاییز ۹۶ خبر می‌دهند. اخیرا بیت‌الله ستاریان،یکی کارشناس اقتصاد مسکن نیز در خصوص بازار مسکن در سال جدید می‌گوید: می‌توان این‌طور پیش‌بینی کرد که برجام روی خوشش را به بازار مسکن در سال ۹۶ نشان بدهد و آثار مثبت لغو تحریم‌ها در این سال در بخش ساختمان جلوه کند. این تحول و آغاز حرکت در بازار مسکن و رونق در معاملات با توجه به شرایط اقتصادی پیش رو، در انتهای نیمه اول سال آینده بروز می‌کند.
او معتقد است که رونق بازار مسکن می‌تواند بر حسب جهشی که در چهار بخش مهم و اثرگذار مسکن ایجاد می‌کند متفاوت باشد. درواقع رونق بازار مسکن انواعی دارد و به طور حتم اگر در سال ۹۶ رونقی در بازار مسکن ایجاد شود، این رونق در همین چهار بخش ملموس است. تحرک در بازار مسکن با افزایش معاملات، افزایش قیمت، افزایش تولید و افزایش سرمایه‌گذاری همراه است و تحرک در هر چهار بخش به رونق بازار مسکن و خروج از رکود می‌انجامد.
اما این نقدینگی در سال گذشته در اختیار بازار مسکن قرار نگرفت به عنوان مثال در بهمن‌ماه سال ۹۵ بود که بانک مسکن به عنوان متولی اصلی پرداخت تسهیلات به بخش مسکن ، پرداخت تسهیلات به حوزه مسکن و مشارکت مدنی را ممنوع می‌کند و از ۱۵ بهمن ماه بخشنامه‌ای را صادر کرد که پرداخت تسهیلات به ساخت مسکن ممنوع شد.
از جمله زیر ساخت‌هایی که می تواند به بازار مسکن کمک کند تسهیلات است. در ماه‌های پایانی سال ۹۵ بخشنامه بانک مسکن اینگونه صادر شد که در ازای پرداخت تسهیلات به ساخت مسکن باید رسوب مالی در بانک‌ها صورت گیرد. پس از این بخشنامه بانک مسکن شروطی را برای مردم تعیین کرد، در این میان اما پس از مدتی مراجعه کنندگان با اعتراض خود اعلام کردند که بانک مسکن قصد پرداخت وام را ندارد.
فعالان بازار مسکن معتقدند که نبود انضباط مالی در نرخ سود سپرده‌ها و پرداخت تسهیلات با نرخ ۲۱ درصد و روزشمار نمی‌توان به رونق بخش مسکن امیدوار بود.
افشین پروین‌پور کارشناس بازار مسکن دیگر در خصوص بازار مسکن در سال ۹۵می گوید: در سال ۹۵ بدلیل رکود تحرکاتی در زمینه خرید و فروش مسکن به صورت جدی دیده نشد. دوره های رکود در چرخه های اقتصادی، سیکل های رکود و رونق را بوجود می آورد که در سال های اخیر این سیکل ها تورمی بوده است چون در رکود و رونق افزایش قیمت را داشته‌ایم. او همچنین معتقد است که نگاه سیاست گذاران به مسکن نگاه سرمایه گذاری بوده که تبعات آن دوره های رکود و رونق بوده است.
برخلاف کشور ما در دیگر کشورها بویژه در کشورهای آسیای شرقی مانند مالزی برخلاف این بوده است. در مالزی بیش از ۱۵ سال است که رونق در بخش مسکن غیرتورمی بوده چون در سیاست گذاری به مسکن به عنوان کالای مصرفی نگاه و تولید و عرضه مسکن تقویت شد.
اگرچه طی سال‌های گذشته سوداگری و سرمایه گذاری در حوزه مسکن در کشورهای مختلف کنترل شده اما این روند در کشور ما سیاست ها در بخش مسکن غلط بوده است. آمار در سال ۹۵ نشان می دهد که حدود ۲ میلیون و ۵۷۰ هزار واحد مسکونی خالی داریم که نمونه ای از انحصار گری و سوداگری است. از سوی دیگر عده ای خرید و فروش سوری در بازار دارند که باعث افزایش قیمت مسکن شده است. در این بین اگر سیاست های مالیاتی به درستی اعمال شود و توزیع مسکن و زمین عادلانه باشد، سوداگری مهار شود، بازار مسکن هم رونق می گیرد و آرام می شود و قیمت مسکن پایین می آید.
او همچون سایر کارشناسان مسکن معتقد است که بانک ها بخصوص بانک های خصوصی سوداگران در بخش مسکن هستند. مردم پول را وارد بانکها اما بانک ها پول ها را در بخش مسکن و زمین سرمایه گذاری و بازار مسکن را به سمت منافع خود هدایت کرده اند.
در خصوص پیش بینی وضعیت مسکن در سال ۹۶ نیز یک انبوه ساز می‌گوید با انباشت تقاضای شکل گرفته در بازار مسکن، قیمت مسکن در سال آینده بالا می‌رود. علاوه بر این بازار مسکن نیاز به برنامه درازمدت دارد و تا این برنامه ریزی ها تدوین و اجرایی نشود، این بازار از رکود خارج نمی شود.
عضو هیات مدیره انجمن انبوه سازان، گفته است: کارخانه های مرتبط با ساخت مسکن، اعم از سیمان، آهن، گچ و کاشی و غیره در حالت نیمه تعطیل هستند، از طرفی هم تقاضا در بازار مسکن هر سال رو به افزایش است. چنین وضعیتی به طور حتم در صورت انتقال مسکن از حالت رکود به رونق منجر به جهش قیمتی خواهد شد.
دولت یازدهم در خصوص برنامه های مسکن ضعیف عمل کرده است و به همین دلیل مسکن در رکود فرو رفت. در سالی که گذشت بسیاری از وعده ها در حوزه ساخت و ساز و مسکن عملی نشد. از جمله این وعده‌ها عدم تکمیل واحدهای ناتمام مسکن مهر، عدم اجرای طرح مسکن اجتماعی، عدم پیگیری ساخت مسکن روستایی، بی توجهی به بهبود بافت فرسوده، عدم راه اندازی سامانه ملی املاک و اسکان کشور، عدم پیگیری لازم برای دریافت مالیات بر خانه‌های خالی بود. اکنون که مدت زمان زیادی به پایان دولت یازدهم نمانده است و مشخص نیست که چه میزان از این پروژه های ناتمام به سرانجام برسند.

منبع: پارسینه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۲۷۶۳۹۴۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی: